Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Au fost ridicate mandatele a…

Au fost ridicate mandatele a șase actuali membri ai CSM

În cadrul Adunării Generale extraordinare a Judecătorilor de astăzi, 27 septembrie, în urma procedurii de vot, a fost luată decizia de a ridica mandatele membrilor permanenți și membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, aleși din rândul judecătorilor.

„În cazul revocării din funcție a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza să fie organizată Adunarea Excepțională a judecătorilor, de urgență, unde va fi propusă și aleasă noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii, unde să fie selectați candidați integri și onești”, a declarat unul dintre judecători prezenți la Adunare.

Lista membrilor CSM cărora le-au fost ridicate mandatele:

Dorel Musteaţă – președinte interimar al CSM, Judecător la Judecătoria Chișinău, Adunarea Generală a Judecătorilor din 20.10.2017

Victor Micu – judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Adunarea Generală a Judecătorilor din 20.10.2017

Luiza Gafton – judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Adunarea Generală a Judecătorilor din 20.10.2017

Petru Moraru – judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Adunarea Generală a Judecătorilor din 20.10.2017

Nina Cernat – judecător la Curtea de Apel Chişinău, Adunarea Generală a Judecătorilor din 20.10.2017

Anatolie Galben – judecător la Curtea de Apel Chişinău, Adunarea Generală a Judecătorilor din 20.10.2017

Totodată, a fost ridicat mandatul membrului supleant al CSM, Anatolie Pahapol.

O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată la 13 septembrie la Secretariatul CSM. Aceștia au solicitat includerea a două subiecte pe ordinea de zi:

  • resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești;
  • ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

La 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului și a dispus o inspecție, pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dacă au fost intimidați în acest sens”.

Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, iar la 20 septembrie instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor.

În ședința din 24 septembrie, CSM a respins cererea judecătorilor de a convoca adunarea. În aceeași zi, trei judecătoare de la CA Chișinău au emis o încheiere prin care au pus în aplicare hotărârea din 20 septembrie, pe motiv că CSM nu a executat hotărârea, deși era obligat de instanță să dispună convocarea adunării în cadrul ședinței din 24 septembrie. Respectiv, prin încheiere, magistratele au dispus organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, aprobând ordinea de zi.

Pe 25 septembrie, CSM a contestat la CSJ decizia din 20 septembrie a CA Chișinău. Astfel, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) împotriva hotărârii Curții de Apel (CA) Chișinău din 20 septembrie, prin care a fost obligat să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor.

CSJ menționează că solicitarea CSM în partea suspendării executării hotărârii contestate nici nu a fost argumentată.

Astfel, CSJ a decis să respingă cererea CSM de suspendare a executării hotărârii din 20 septembrie 2019 a Curţii de Apel Chişinău, precum și recursul depus de CSM. Decizia este irevocabilă.