Deciziile care explică de ce mandatul lui Năstase nu a fost validat la două săptămâni de la scrutin
La 3 iunie, liderul PPDA, Andrei Năstase, a câștigat cu un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban, mandatul de un an la șefia capitalei. Primarul ales nu a acces în funcție însă nici la două săptămâni de la scrutin. Motivul pentru care Judecătoria Chișinău nu a validat încă mandatul constituie cauzele aflate pe masa justiției, care vizează două acțiuni în judecată depuse de PSRM.
3 iunie. Declarațiile lui Ion Ceban, candidat PSRM, după numărarea a 97% din procesele verbale: „Eu vreau să-l felicit pe Andrei Năstase cu această victorie și să-i doresc succes în implementarea programului pe care și l-a propus la Primărie. Eu voi rămâne alături de chișinăuieni, voi fi în continuare în Consiliul Municipal Chișinău și suntem gata să discutăm, să suținem orice proiect economic și social, așa cum am făcut până acum. Vreau să-i zic domnului Năstase că-l voi aștepta zi de zi la Primărie, începând cu ora 8.00. Sper să nu întârzie. Urmează să vedem cum se vor schimba lucrurile în Chișinău în următoarea perioadă. PSRM recunoaște aceste alegeri. (…) Da, poate au fost unele nereguli, dar în acest sens vrem să dăm dovadă de maturitate și să spun următorul lucru. noi recunoaștem alegerile, în pofida tuturor lucrurilor care s-au întâmplat”.
4 iunie. PSRM depune o cerere de chemare în judecată împotriva PPDA și liderul acestuia, Andrei Năstase, pe motiv că între 1-3 iunie, acesta a implicat persoane străine în acțiuni de agitație electorală, ceea ce constituie o încălcare a Codului Electoral. PSRM solicită instanței constatarea faptului încălcării de către Andrei Năstase a art. 52 alin. (3) din Codul Electoral.
5 iunie. PSRM depune o cerere de chemare în judecată împotriva PPDA și liderul acestuia, Andrei Năstase, pe motiv că acesta a făcut agitație electorală în ziua alegerilor prin faptul că a publicat live-video pe Facebook, de la diferite secții de votare, prin intermediul cărora îndeamnă cetățenii să iasă la vot. PSRM cere instanței constatarea încălcării de către Năstase a normelor Codului Electoral.
6 iunie. Judecătoria Chișinău respinge drept neîntemeiată prima acțiune depusă de PSRM împotriva PPDA, privind constatarea faptului că Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală prin implicarea în campania sa de promovare a persoanelor din afara țării.
7 iunie. Judecătoria Chișinău respinge drept neîntemeiată cea de-a doua acțiune a PSRM, privind faptul că Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală la 3 iunie.
12 iunie. Curtea de Apel Chișinău casează hotărârea Judecătoriei Chișinău din 7 iunie și emite o nouă decizie prin care stabilește că Andrei Năstase a făcut agitație electorală la 3 iunie.
„În toate adresările sale către alegători, Andrei Năstase îi îndeamnă să se prezinte la vot şi să voteze pentru cine consideră ei de cuviință, iar adresarea unui concurent electoral în ziua alegerilor, cu un astfel de îndemn către alegători, reprezintă de fapt agitație electorală. În aparițiile sale pe pagina sa de facebook, Andrei Năstase iese cu aceleaşi lozinci
pe care le-a utilizat în campania electorală. Instanţa a mai constatat că fără a numi numele concret al contracandidatului său, Andrei Năstase îndeamnă alegătorii să nu voteze candidatura lui Plahotniuc şi Dodon, iar în situaţia când în curs electorală erau numai doi candidaţi, este evident că alegătorii sunt orientați sa-l voteze anume pe dânsul”, constată Curtea de Apel.
Ion Ceban după decizia CA Chișinău: „Noi eram obligați să contestăm, pentru că este chiar o ilegalitate, dar nu este o ilegalitate care să influențeze rezultatul alegerilor, în mod normal”.
13 iunie. Curtea de Apel Chișinău respinge, atât apelul declarat de PSRM împotriva deciziei din 6 iunie, cât și cerea PPDA de a scoate de pe rol acțiunea înaintată de socialiști.
15 iunie. Judecătoria Chișinău amână ședința în care urma să se pronunțe asupra validării mandatului de primar al lui Andrei Năstase pe motiv că în instanța supremă de justiție se cele află două acțiuni inițiate de PSRM, dar și pentru că la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău nu ar fi ajuns mai multe acte care vizează turul I de scrutin.
- VIDEO/ Ultima oră! Motivul pentru care instanța a amânat validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase
- VIDEO/ Declarațiile vicepreședintelui PPDA după ce instanța a amânat validarea mandatului lui Năstase
15 iunie. Curtea Supremă de Justiție respinge recursul declarat de PSRM în care se insistă asupra faptului că Andrei Năstase ar fi implicat în acțiuni de agitație electorală cetățeni străini.
15 iunie. În același timp, CSJ dă dreptate socialiștilor în privința faptului că Andrei Năstase a făcut agitație electorală la 3 iunie și respinge recursul declarat de avocatul liderului PPDA.
18 iunie. Este fixată ședință la Judecătoria Chișinău privind validarea mandatului de primar. Avocatul PSRM, Ilie Ceban, susține că va aduce la cunoștință instanței decizia CSJ prin care este respins recursul PPDA, respectiv, rămâne definitivă decizia Curții de Apel din 12 iunie care stabilește că primarul ales a făcut agitație electorală în ziua turului II de scrutin.
„Proba respectivă va fi prezentată în instanță, dar nu este motiv pentru a nu fi validate alegerile”, precizează avocatul PSRM, Ilie Ceban.