Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Consulul Filip a părăsit izolatorul…

Consulul Filip a părăsit izolatorul CNA

Veaceslav Filip, consulul general al R. Moldova la Istanbul

Consulul general al R. Moldova la Istanbul, Veaceslav Filip, se află în arest la domiciliu. Săptămâna trecută, magistrații au admis demersul procurorilor anticorupție cu privire la prelungirea mandatului de arest, dar au schimbat măsura preventivă de detenție în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către avocatul acestuia, Gheorghe Malic, care susține că Veaceslav Filip nu a fost audiat de procurori decât imediat după reținere pe Aeroportul Internațional Chișinău la 17 noiembrie curent, dar și că unica învinuire adusă de oamenii legii vizează doar două episoade corupţie în care consulul ar fi acceptat, la locul de muncă, mită în valoare de 400 USD de la doi agenţi sub acoperire ai Serviciului Informaţii și Securitate (SIS).

Mai mult, avocatul susține că declarațiile publice, făcute de șeful SIS și procurorul general, Eduard Harunjen, nu au nicio legătură cu învinuirea reală, înaintată  de procurori pe dosar.

Veaceslav Filip a fost reţinut la 17 noiembrie curent pe Aeroportul Internaţional Chișinău, fiind învinuit de corupţie. În timp ce șefia SIS și PG a ieșit în faţa presei cu declarații șocante, precum că echipa consulară de la Istanbul „favorizează unele elemente cu tentă teroristă”, că este vorba despre un „caz de rezonanţă privind securitatea naţională”, deoarece documentele se eliberau fără respectarea unor norme „elementare de securitate” și a „regulilor internaţionale”, în Ordonanța de punere sub învinuire, lui Veaceslav Filip nu i se încriminează nimic altceva decât faptul că a acceptat de la doi investigatori sub acoperire, trimiși de SIS, bani și cadouri în schimbul urgentării unor acte, mai exact, 300 USD, o sticlă de cognac (40 USD) și un set de veselă (60 USD).

Mai mult, niciun alt angajat al Consulatului General de la Istanbul nu are statut de bănuit, echipa consulară activând în regim obișnuit, iar informaţii privind numărul persoanelor care ar fi beneficiat de acte contra remunerării nu au fost comunicate de Procuratura Generală.

Citiți și 

Securitatea naţională și doi agenţi sub acoperire la Istanbul