Ce presupune noul concept al reformei în sectorul justiției
Noua guvernare a prezentat astăzi, 28 august, conceptul de reformare în sectorul justiției, care vizează Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Procuratura Anticorupție (PA), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Propunerile țin de evaluarea judecătorilor și a procurorilor, precum și de modificarea competențelor instituțiilor-cheie din domeniul justiției.
Curtea Supremă de Justiție
În vederea reformării instituțiilor cheie din domeniul justiției, se propune reducerea numărului de judecători la CSJ de la 33 la 17. Reducerea judecătorilor va avea loc în urma unei evaluări a acestora de către o comisie formată din 18 membri, dintre care șase vor fi experți europeni. Comisia va evalua judecătorii după calitățile profesionale și personale, dar și după integritatea acestora.
În urma evaluării, dacă un judecător va primi raport pozitiv, acesta va rămâne în funcție la CSJ. În cazul în care raportul va fi negativ, acesta va fi transferat la o altă instanță, iar ANI și inspecția judiciară vor fi solicitate să examineze constatările comisiei și să ia măsurile de rigoare.
Comisia ar urma să evalueze și președinții și vicepreședinții de la Curțile de Apel, dar și președinții unor instanțe de fond.
Totodată, reforma presupune și regândirea rolului și competențelor CSJ. În aceste condiții, se propune revizuirea competențelor cu focusarea pe uniformizarea practicii judecătorești, iar chestiunile de drept minore, să fie examinate de alte instanțe.
Procuratura Anticorupție
În ceea ce privește Procuratura Anticorupţie, s-a propus ca această instituție să se concentreze pe investigarea cauzelor de corupție mare, iar o parte din competențele actuale să fie transferate către Centrul Național Anticorupție (CNA).
Totodată, procurorii din Procuratura Anticorupţie ar urma și ei să fi supuşi aceluiaşi sistem de evaluare similară cu evaluarea judecătorilor. Vor fi evaluaţi şi procurorii şefi ai subdiviziunilor Procuraturii Generale, procurorii şefi ai procuraturilor specializate, teritoriale şi de circumscripţii, dar și adjuncţii procurorilor şefi şi procuraturilor specializate de circumscripţii a procuraturilor teritoriale Chişinău, Bălţi, Cahul şi Comrat.
Consiliul Superior al Magistraturii
Cu referire la CSM, ministra Olesea Stamate a propus completarea numărului membrilor CSM cu încă trei membri, profesori titulari, doi dintre care să fie numiţi de Guvern şi unul de Preşedinţie.
Totodată, se propune ca din cei şase judecători aleşi actualmente de Adunarea Generală a Judecătorilor în CSM, trei să fie de la nivelul primei instanţe, doi de la Curţile de Apel şi unul de la CSJ.
Consiliul Superior al Procurorilor
Schimbările de la CSP presupun și ele suplinirea numărului de membri cu încă doi reprezentanți ai societății civile, dintre care unul să fie desemnat de Guvern. Totodată, s-a propus şi completarea în rândul membrilor de drept ai CSP cu preşedintele Uniunii Avocaţilor.
Selectarea procurorului general
Ministra justiției, Olesea Stamate, a mai anunțat că se propune ca procurorul general să fie ales de către CSP în baza unei liste scurte propusă de Ministerul Justiţiei, iar candidaţii să fie selectaţi în bază de concurs de către o comisie formată la Ministerul Justiţiei. Totodată, este propusă eliminarea criteriului obligatoriu de experienţă în organele procuraturii de cinci ani pentru candidatul la funcţia de procuror general.