Blocul ACUM și PSRM au viziuni diferite despre cum ar trebui să fie selectat noul procuror general
Noul procuror general ar urma să fie ales de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste propuse de Ministerul Justiției. Schimbarea modului de selectare al noului procuror a fost anunțată astăzi, 28 august, în cadrul unui briefing de presă la care au participat ministra Olesea Stamate, președintele Igor Dodon și prim-ministra Maia Sandu.
La modul practic, Guvernul propune crearea unei comisii formată de Ministerul Justiției, din care vor face parte un fost judecător, un fost procuror, ministrul Justiției, un reprezentant al societății civile, dar și un psiholog. Această comisie va elabora ulterior o listă scurtă de candidați, care va fi propusă CSP-ului.
Deși acceptă această modalitate de selectare a noului procuror general, președintele Igor Dodon consideră că în această comisie ar trebui să fie implicate și persoane din cadrul altor instituții. Șeful statului precizează că modalitatea propusă de Guvern presupune un monopol din partea ministerului Justiției în procesul de selectare al candidatului.
„Trebuie să existe un filtru suplimentar, dar acest filtru să fie compus dintr-o comisie mai largă. Ideea propusă de consilierii PSRM constă în faptul ca și Președinția, Parlamentul, societatea civilă, să facă parte din acest filtru, ca să fie o responsabilitate comună”, spune Dodon.
Maia Sandu insistă însă pe formarea unei comisii din partea ministerului Justiției, pentru „a depolitiza acest proces”.
O altă propunere anunțată astăzi de ministra Justiției constă în eliminarea criteriului cu privire la experiența de 5 ani în procuratură. Astfel, pentru a lărgi spectrul persoanelor care pot aspira la funcția de procur general, se propune includerea criteriului prin care candidatul trebuie să aibă o experiență de 10 ani în procuratură, avocatură sau judecătorie.
Și la acest capitol PSRM are însă o opinie diferită, menționând că pretendentul la funcția de procuror general ar trebui să aibă o experiență în domeniu de minim 15 ani.
Deși au opinii diferite cu privire la câteva aspecte, președintele Igor Dodon a declarat că Blocul ACUM și PSRM vor realiza împreună reforma justiției, iar pentru a lua o decizie comună, aceștia fac un apel către societatea civilă să se expună.
Potrivit Legii actuale, concursul pentru fotoliul de șef al PG este desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor, iar la această funcție pot pretinde doar cetățenii R. Moldova:
– care au o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror;
– care în ultimii trei ani până la anunţarea concursului nu au fost membri şi/sau nu au desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;
– care în ultimele 6 luni nu au deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor;
– care cunosc limba de stat;
– în privința cărora nu este instituită o măsură de ocrotire judiciară;
– care se bucură de o reputație ireproșabilă;
– care nu au fost anterior recunoscuți vinovăți pentru săvîrșirea unei infracțiuni.