Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Trei magistrate de…

ULTIMA ORĂ Trei magistrate de la CA Chișinău au decis organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor

Judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău au adoptat astăzi, 24 septembrie, o încheiere prin care au decis organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. Încheierea vine să pună în executare decizia CA Chișinău din 20 septembrie, prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost obligat să convoace Adunarea.

Încheierea de astăzi a magistratelor de la CA Chișinău stabilește și ordinea de zi a Adunării generale extraordinare a judecătorilor.

Aceasta ar urma să inclusă două subiecte:

  • resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești;
  • ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

Încheierea adoptată astăzi obligă secretariatul CSM să organizeze procesul prealabil desfășurării ședinței extraordinare a Adunării.

Potrivit actului, ieri, 23 septembrie, CA Chișinu a inițiat procedura de executare a deciziei CA Chișinău din 20 septembrie, prin care CSM a fost obligat să organizeze Adunarea generală extraordinară a judecătorilor în baza solicitării a 87 de magistrați. Respectiv, CSM-ului i-a fost înaintat drept termen de îndeplinire benevolă a deciziei până astăzi, 24 septembrie, ora 9.00.

Pentru că în ședința CSM nu a fost adoptat un act privind convocarea Adunării, judecătoarele au stabilit că decizia CA Chișinău din 20 septembrie nu a fost executată.

O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a Judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată pe 13 septembrie la Secretariatul CSM.

Pe 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului și a dispus o inspecție, pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”.

Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată de cei 87 de judecători la Curtea de Apel Chișinău, iar la 20 septembrie, instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM-ul să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor.

Astăzi, 24 septembrie, CSM a respins cererea delor 87 de magistrați de a fi convocată ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor. Totodată, președintele CSM, Dorel Musteață, a declarat că subiectul privind decizia CA Chișinău din 20 septembrie ar urma să fie examinat într-o ședință ulterioară, iar între timp este pregătit un recurs privind suspendarea executării hotărârii.