Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tentativa de lovitură de stat…

Tentativa de lovitură de stat în Turcia, eșuată. Bilanțul nopții: 90 de morți, 1.154 de răniți și 1.563 de arestări

reuters.com

Tentativa de lovitură de stat din Turcia pare să fi eşuat sâmbătă dimineaţă, în contextul în care mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a opune rezistență, îndemnați de președintele turc  Recep Tayyip Erdogan, care anunță că a preluat controlul „în mare parte”. În același timp, se înregistrează încă ciocniri între miile de protestatari pro-Erdogan şi Poliţie pe de o parte şi militarii angajaţi în tentativa de lovitură de stat pe de altă parte, mulţi dintre aceştia predându-se însă. Cel puţin 90 de persoane au murit noaptea din 15 spre 16 iulie, în operaţiunile de preluare a puterii de către Armata turcă, și 1.154 au fost rănite, informează The Guardian, citat de mediafax.roAutoritățile de la Ankara au operat 1.563 de arestări din cadrul personalului militar pe întreg teritoriul țării. Cinci generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții la ordinul ministrul de Interne turc, Efkan Ala.

Prim-ministrul turc a denun­țat vineri seară, 15 iulie, o „ten­ta­tivă ile­gală” a unui grup din cadrul arma­tei, la scurt timp după închi­de­rea par­ți­ală în direc­ția Asia-Europa a podu­lui de pe Bos­for la Istan­bul. Armata turcă a anun­țat că a pre­luat pute­rea în Tur­cia pen­tru a res­ta­bili ordi­nea și men­ține drep­tu­rile omu­lui.

Cana­lul public de tele­vi­ziune a anun­țat pro­cla­ma­rea legii mar­ți­ale (atunci când o auto­ri­tate mili­tară preia con­tro­lul în locul admi­nis­tra­ției civile obiș­nu­ite – n.r.) și și-a sis­tat emi­sia. S-au produs mai multe explozii în cen­trul capi­ta­lei turce, Ankara, ata­curi armate asupa sediu­lui Ser­vi­ci­u­lui Națio­nal de Infor­ma­ții, aero­por­tu­lui inter­națio­nal din Istan­bul, pe când clă­di­rea Par­la­men­tu­lui a fost încon­ju­rată de tan­curi.  Pre­șe­din­tele Recep Tayyip Erdo­gan a denun­țat o „revoltă a unei mino­ri­tăți în inte­ri­o­rul arma­tei”. Armata turcă argu­men­tează că a fost nece­sară pre­lu­a­rea pute­rii pen­tru că Admi­nis­tra­ţia Recep Tayyip Erdo­gan a peri­cli­tat sta­tul de drept şi demo­cra­ţia turcă.

agerpres.ro
agerpres.ro

Toate zbo­ru­rile de pe Aero­por­tul Inter­națio­nal Chi­și­nău spre Istan­bul sunt tem­po­rar sus­pen­date, în legă­tură cu eve­ni­men­tele din ora­șele Ankara și Istan­bul din noap­tea de 15 spre 16 iulie, în con­tex­tul în care un grup al arma­tei turce a făcut o ten­ta­tivă de lovi­tură de stat, au avut loc explo­zii și ata­curi armate. Minis­te­rul Afa­ce­ri­lor Externe și Inte­gră­rii Euro­pene mai anunță că punc­tele de tre­cere a fron­ti­e­rei bulgaro-turce Kapi­tan Andre­evo, Malko Tar­novo și Lesovo sunt com­plet închise din par­tea Tur­ciei. În acest sens, cetă­țe­nii R. Mol­dova aflați în Tur­cia sunt îndem­nați să păs­treze vigi­lența, să nu pără­sească locu­in­țele, să evite locu­rile publice, să moni­to­ri­zeze situ­a­ția prin sur­sele mass-media dis­po­ni­bile, să între­prindă toate măsu­rile nece­sare pen­tru spo­ri­rea secu­ri­tă­ții per­so­nale.

Foto: reuters.com