Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Două explozii în centrul Ankarei.…

Două explozii în centrul Ankarei. Președintele turc cheamă cetățenii să iasă în stradă și să opună rezistență

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a lansat un apel populației să reziste loviturii de stat despre care susține că este executată de un mic grup de militari, transmite agenția EFE, citată de agerpres.ro.

„Cer oamenilor noștri, lumii întregi, să umple piețele țării pentru a-i da (armatei) răspunsul necesar”, a spus Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan într-o declarație transmisă prin telefon la postul CNN în limba turcă. „Această lovitură de stat nu va reuși niciodată. Mai devreme sau mai târziu va fi eliminată. Mă voi întoarce la Ankara”, a mai spus Erdogan, amintind că el este comandantul suprem al forțelor armate. Și ministrul turc de interne, Efkan Ala, a lansat un apel populației să iasă pe străzi pentru a apăra democrația.

UPDATE: 17 polițiști au fost uciși la Ankara în contextul în care situația este foarte confuză în Turcia după ce o facțiune a armatei a anunțat că a preluat puterea, soldații trag asupra mulțimii, s-au înregistrat răniți.

Între timp, presa internațională informează despre elicoptere militare turce care au deschis, în noaptea de 15 spre 16 iulie, focul asupra sediului din Ankara al Serviciului Național de Informații al Turciei. Acestea mai scriu că în centrul Ankarei au fost auzite două explozii puternice.

Deși armata turcă a anunțat vineri noaptea că a preluat puterea în Turcia, premierul țării a subliniat că tentativa de lovitură de stat, în spatele căreia se află o facțiune a armatei, va fi înăbușită.

Vineri seară, 15 iulie,  a avut loc o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului. Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara. Președintele turc Tayyip Erdogan a anunțat că este în siguranță și a cerut populației să iasă în stradă pentru a opune rezistență. Canalul public de televiziune a anunțat proclamarea legii marțiale (atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite – n.r.) și și-a sistat emisia.  Președintele Recep Tayyip Erdogan a denunțat o „revoltă a unei minorități în interiorul armatei”. La rândul ei, armata turcă argumentează că a fost necesară preluarea puterii pentru că Administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

Foto: agerpres.ro