Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Organizația Stat Islamic revendică atentatul…

Organizația Stat Islamic revendică atentatul din Nisa. 84 de oameni au murit, o familie de români, nu a fost încă localizată

agerpres.ro

Organizația jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat sâmbătă, 16 iulie, responsabilitatea pentru atacul comis joi noaptea la Nisa, când un camion a intrat în plin în mul­țimea de oame­ni care săr­bă­to­reau ziua națio­nală a Fran­ței, În urma tragediei, 84 de oameni au murit, iar alți 202 au fost răniți,  52 aflându-se în stare gravă.

„Unul dintre soldații Statului Islamic a executat operațiunea (…) ca răspuns la apelurile de a ataca cetățenii din țările membre ale coaliției internaționale care luptă contra SI” în Irak și Siria, a declarat Amaq News Agency, apropiată grupării jidahiste, scrie agerpres.ro.

Pe 21 mai, purtătorul de cuvânt al SI, Mohamed al Adnani, a îndemnat adepții grupării să comită mai multe atentate în Occident, în special în Europa și Statele Unite, cu prilejul lunii sfinte a ramadanului, care a început pe 6 iunie și s-a încheiat pe 5 iulie. Într-un mesaj încărcat de ură, a cărui veridicitate nu a putut fi confirmată, cu o durată de 31 de minute și difuzată pe rețelele sociale, Al Adnani le-a transmis simpatizanților că orice atac, oricât de mic, dar executat acasă la inamic, este mai bun decât unul mare comis în teritoriile controlate.

Pentru Parchetul francez, atentatul comis joi noaptea la Nisa se încadrează în tipul de amenințare a SI, al cărui purtător de cuvânt a îndemnat în ianuarie la uciderea de necredincioși folosind gloanțe, cuțite sau „mașini”.

Ministerul Afacerilor Externe al României informează că, din sesizările primite de la familii, trei persoane de cetățenie română (soț, soție și un minor) care se aflau în zona Nisa la momentul producerii atacului nu au fost încă localizate. Cetățeni ai R. Moldova nu au avut de suferit în urma atacului din Franța.

Foto: agerpres.ro