Dubla identitate a unui interlop
David Davitean, un interlop armeano-moldovean anunţat în căutare internaţională pentru tentativă de omor, a călătorit anul trecut cu un paşaport fals prin Ucraina, împreună cu cumnatul său, Vitalie Proca, învinuit de două tentative de omor. La sfârşitul anului 2012, procurorii i-au ridicat două paşapoarte şi i-au aplicat interdicţie de a părăsi ţara.
În 2004, Davitean David Karlen, 27 de ani, cetăţean al R. Moldova şi al Armeniei, a fost acuzat de procurorii moldoveni de tentativă de omor. În 2010, numele lui figura într-un alt dosar penal, fiind învinuit de huliganism. Pe 23 septembrie 2011, procurorii au emis o ordonanţă privind reţinerea lui Davitean, pentru a fi pus sub învinuire în legătură cu tentativa de omor din 2004. Tot atunci, acesta a fost dat în căutare internaţională. În luna martie 2012, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, miliţia de la Moscova l-a anunţat în căutare pe interlopul armeano-moldovean. Ulterior, pe 23 august 2012, şi Departamentul de Poliţie din Florida (SUA) a emis un mandat de arestare pe numele lui Davitean David pentru infracţiuni rutiere şi oferă recompensă persoanelor care oferă informaţii referitoare la locul aflării lui Davitean.
Trecerea frontierei cu un paşaport eliberat în 1900
Deşi era anunţat în căutare internaţională, în 2012, Davitean David a trecut de trei ori frontiera R. Moldova cu un paşaport fals, în care era înscris numele de Svazyan Mihran. Potrivit informaţiilor obţinute de la Serviciul de Grăniceri al R. Moldova, Davitean a folosit prima dată acest paşaport fals la 17 octombrie 2012, intrând în R. Moldova pe la vama Palanca, cu un automobil de model Mitsubishi Outlander, cu numere de înmatriculare CMF 700. În acest automobil se afla şi cumnatul său, Vitalie Proca, învinuit de tentativele de omor de la Bucureşti şi de la Londra. Cu acest paşaport fals, Davitean a mai ieşit şi a mai intrat în R. Moldova în luna noiembrie 2012. Atunci, de asemenea, a trecut frontiera pe la vama Palanca (R. Moldova) – Maiaki-Udobnoe (Ucraina).
Datele obţinute de la Centrul resurselor informaţionale de stat “REGISTRU” arată că automobilul de model Mitsubishi, cu numărul de înmatriculare CMF 700, cu care Davitean a trecut frontiera cu paşaportul fals, dându-se drept Svazyan Mihran, îi aparţine tatălui său, Davitean Asot Karlen, care este şi socrul lui Vitalie Proca. Potrivit Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, în Registrul de stat al populaţiei sunt înregistrate date parţiale referitoare la numele Svazyan Mihran. Apar doar detalii despre data naşterii – 01.09.1984, cetăţenia – Armenia, CNP-ul, numărul paşaportului şi data eliberării acestuia – 01.01.1900. Inexplicabil rămâne faptul cum Davitean a traversat totuşi frontiera R. Moldova cu un paşaport fals în care figurează o dată ireală a eliberării acestui act – anul 1900.
Interpelarea procurorilor către Interpol
ZdG a dezvăluit că, în noaptea de 21 noiembrie 2012, Davitean împreună cu doi cetăţeni de etnie romă au tâlhărit doi procurori şi un om de afaceri care se aflau într-un apartament din Chişinău. În aceeaşi noapte, Davitean a fost reţinut. Acesta le-a prezentat poliţiştilor paşaportul fals cu numele Svazyan Mihran. În cadrul urmăririi penale, procurorii i-au ridicat acest paşaport fals şi încă un paşaport pe care acesta îl deţinea legal. Davitean a fost învinuit de huliganism, tâlhărie, deţinere ilegală a armei de foc. În prezent, procurorii au adresat o interpelare către Interpol pentru a obţine mai multe detalii referitoare la paşaportul fals pe numele lui Svazyan Mihran, cu care se legitima Davitean. În legătură cu tâlhăria din 21 noiembrie 2012, Davitean a fost arestat pentru 30 de zile. Apoi judecătorul de instrucţie i-a schimbat pedeapsa din arest preventiv cu deţinere în izolator în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, cu prelungirea a încă 30 de zile de arest la domiciliu şi interdicţia de a nu părăsi ţara.
Surse din cadrul Procuraturii susţin că procurorii care se ocupă de “dosarul Davitean” tărăgănează acţiunile de urmărire penală, şi asta datorită faptului că dosarul merge de la un procuror la altul. Actualmente dosarul în care figurează numele lui Davitean se află în gestiune la procurorul Constantin Moraru de la Procuratura Centru.
„Davitean se află în Chişinău. Noi am verificat la vamă şi i-am aplicat interdicţia de a părărsi ţara. Dosarul se află la faza de urmărire penală. Este anchetat în baza art. 290, Cod Penal – Purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor, sustragerea lor, Art. 188 – Tâlhărie, Art. 287 – Huliganism. În cazul în care vom obţine informaţii ce ţin de paşaportul fals. va fi anchetat şi pentru art. 361 – Confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”, a explicat procurorul Constantin Moraru.
„Svazyan Mihran ar fi cetăţean al Gruziei”
Potrivit informaţiilor obţinute de procurori, Svazyan Mihran, numele din buletinul fals pe care l-a prezentat David Davitean poliţiei, ar fi al unui cetăţean de naţionalitate georgiană. “Am trimis paşaportul l-a expertiză. Svazyan Mihran ar fi cetăţean al Gruziei. Aşteptăm şi datele de la Interpol”, ne-a mai spus Moraru.
Amintim că şeful Procuraturii Centru, Nicolae Geru, s-a arătat nemulţumit că judecătorul de instrucţie i-a schimbat pedeapsa lui Davitean din arest – în arest la domiciliu, din moment ce Davitean era anunţat în căutare pe dosarul din 2004 cu tentativa de omor şi că în 2012 şi Poliţia din Florida l-a anunţat în căutare. “Bănuiesc că Davitean deja a părăsit R. Moldova”, declara procurorul Geru.
ZdG a încercat să afle dacă Davitean a părăsit R. Moldova după tâlhăria din noaptea de 21 noiembrie 2012. Avocatul Alexandru Bondariuc susţine că clientul său se află în Chişinău şi că familia acestuia nu doreşte să ofere mai multe informaţii pentru ZdG.
Precizăm că în Registrul de Stat al Organizaţiilor necomerciale se arată că Davitean David mai este preşedintele Asociaţiei Uniunea Organizaţiilor Armene din R. Moldova. Mandatul de preşedinte al lui Davitean expiră în 2019.