(doc) Intermediarii milionarului de la Economie
Valeriu Triboi, viceministrul milionar al Economiei care și-a anunțat demisia săptămâna trecută, a făcut uz de persoane interpuse pentru a cumpăra o încăpere de 980 m.p. de la Moldtelecom, pe care ulterior a dat-o în arendă SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Ambele entități aparțin statului și se află în subordinea Ministerului Economiei. Ulterior, susțin procurorii anticorupție, viceministrul, prin abuz de putere, ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii care a primit bunul în arendă să-l repare, din contul ei, fiind alocați în acest sens 4 milioane de lei. ZdG a documentat cazul și vine cu detalii.
16 mai 2014. Tânărul Alexandru Soroceanu fondează compania „AGW Expert Group”, cu adresa juridică pe str. Grenoble 176, mun. Chișinău, acolo unde se află mai multe companii fondate de familia lui Valeriu Triboi care, în acel moment, era directorul Agenției Proprietății Publice (APP), iar în trecut – prosper om de afaceri. Clădirile de peste 1000 m.p. de la această adresă aparțin firmei „Melanto&Co” SRL, fondată de Valeriu Triboi și administrată de soția sa, Agnesa. Până în 2013, când Triboi este numit director la APP, acesta a fost nu doar fondator, dar și administrator al companiei „Melanto&Co”. Acum, proprietarul acestei firme este Valeriu Triboi, fiul cu același nume al viceministrului.
Triboi ajunge la Economie, firma se apucă de afaceri cu statul
Peste două luni de la înregistrarea firmei „AGW Expert Group”, pe 16 iulie 2014, Valeriu Triboi este numit în funcția de viceministru al Economiei. A doua zi, pe 17 iulie 2014, o clădire de 980,4 m.p. din str. Strîi (Bălți), este înregistrată la Cadastru, ea fiind, din 2003, în proprietatea SA „Moldtelecom”. Șapte luni mai târziu, pe 23 februarie 2015, printr-un contract de vânzare-cumpărare, bunul imobil trece din proprietatea Moldtelecom în cea a firmei „AGW Expert Group”. Pe 27 martie 2015, tranzacția este înregistrată la Cadastru.
În octombrie 2015, ZdG publică o anchetă despre averea de milioane a lui Valeriu Triboi. Coincidență sau nu, tot în acea lună, firma „AGW Expert Group” își schimbă adresa, trecând din clădirea firmei familiei Triboi din str. Grenoble 176 într-un bloc de locuit din apropriere.
Vineri, 1 ianuarie 2016, în prima zi a noului an, liberă pentru bugetari, compania „AGW Expert Group” și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord), deținută de stat, semnează un contract de locațiune pentru încăperile situate la etajul doi al clădirii de 980 de m.p. ce aparține agentului economic privat. Contractul ar urma să fie valabil timp de 10 ani, până în ianuarie 2026. Pe 6 aprilie 2016, tranzacția este înregistrată la Cadastru. În februarie 2016, la o lună de la semnarea contractului, conform datelor publice despre istoricul firmelor, Gheorghe Trofin, șoferul lui Valeriu Triboi, devine proprietarul a 30% din „AGW Expert Group”.
Cinci persoane reținute
Un an mai târziu, vineri, 31 martie 2017, Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) anunță reținerea, pe 72 de ore, a viceministrului Economiei, bănuit de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. În fapt, procurorii și ofițerii anticorupție ar fi constatat că, prin intermediul unor terţe persoane, cel care a cumpărat clădirea de 980 m.p. de la Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei (ME), ar fi Valeriu Triboi, care, în această tranzacție, a făcut uz de funcţia pe care o deținea. În comunicatul CNA se anunță că imobilul, în valoare de circa un milion de lei, a fost dat tot de Triboi în locaţiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii FEE Nord, iar „în continuarea intenţiilor sale, prin abuz de putere, bănuitul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, din contul acesteia. Potrivit documentelor administrate de anchetatori, pentru reparația clădirii au fost alocate 4 milioane de lei”, susține CNA.
Vineri seara, procurorii şi ofiţerii CNA au descins în biroul de serviciu şi la domiciliul funcţionarului Triboi, efectuând percheziţii. Au fost percheziţionate şi automobilele acestuia. În urma acţiunilor de urmărire penală, anchetatorii au ridicat mai multe probe care urmau a fi anexate la dosar. Pe faptele descrise a fost iniţiată urmărirea penală pentru abuz de putere. A doua zi, ofițerii și procurorii anticorupție au continuat perchezițiile, inclusiv din incinta ME, din clădirea Guvernului, fiind reținute alte patru persoane: Alexandru Soroceanu, administratorul din acte al firmei „AGW Expert Group”, Gheorghe Trofin, unul din fondatorii firmei, tot el, șoferul personal al lui Valeriu Triboi, Denis Bunduchi, consilierul viceministrului, dar și Veaceslav Moldovan, directorul FEE Nord. Luni, toți cei cinci figuranți din dosarul Triboi au primit mandate de arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar procurorii au solicitat suspendarea lui Valeriu Triboi din funcția de viceministru.
„Sigur că sunt probe”
„Evident că avem probe care să demonstreze legătura dintre reprezentanții firmei (AGW Expert Group, n.r.) și Valeriu Triboi. Cum credeți, pentru ce i-am reținut? Doar pentru că au fost colegi de armată? Sigur, sunt probe, pe care nu pot să vi le divulg. Presupunem că firma respectivă aparținea dlui Triboi, în baza probelor pe care le avem. Se va expune instanța, dacă el avea sau nu legătură”, precizează Dorin Compan, procurorul PA care gestionează dosarul Triboi. Un alt detaliu care leagă agentul economic implicat în tranzacția cu imobilul de la Bălți de Valeriu Triboi este faptul că, la 1 august 2014, la doar două săptămâni de la instalarea acestuia în funcția de viceministru al Economiei, „AGW Expert Group” primește autorizație pentru auditare energetică. „Cum credeți, dacă dlui e numit exact pe această ramură în funcție… Cum gândiți voi, așa gândim și noi”, menționează Compan. „Mai avem de acumulat câteva probe, după care vom decide ce facem cu dosarul. Probabil, într-o lună, o lună și jumătate, în dependență de anumite probe, or, trebuie să se expună și specialiștii pe anumite documente, cum sunt gata rezultatele, decidem. Sau va fi trimis în judecată, sau va fi clasat”, zice acuzatorul de stat.
În cadrul audierilor, Valeriu Triboi a refuzat să facă declarații. „Să spui că nu cunoști pe nimeni, e tot o declarație. Pentru mine, nu-i o declarație relevantă pentru dosar, dar pentru dlor, e. Toți au declarat că nu cunosc pe nimeni, refuzând să facă declarații”, spune Compan. „AGW Expert Group”, anunță, pe site-uri specializate în anunțuri, că oferă servicii de consultanță, audit energetic, proiectare, construcție și management, dar și că are activități în arenda bunurilor imobiliare, postând fotografii de la construcția unor case. Avocații figuranților din dosarul Triboi au menționat că aceștia pledează nevinovați, dar au refuzat să discute cu presa.
Casă de lux și zeci de imobile înscrise pe fiu și mama
Valeriu Triboi a fost unul din cei mai bogaţi membri ai Guvernului Filip. El deţine terenuri, imobile şi afaceri prospere, dar ascunde o parte din aceste bunuri înregistrându-le pe numele mamei sale, în vârstă de 75 de ani. Şi casa de lux din or. Codru, mun. Chișinău, în care locuieşte demnitarul împreună cu familia sa aparţine, oficial, tot mamei sale încă din anul 2007. Casa nu se regăsește în declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale funcționarului Triboi, la fel cum nu se regăsesc nici alte bunuri de milioane înregistrate pe mama sa, Sofia Triboi, care va împlini 76 de ani în luna octombrie. Aceasta deține nu mai puțin de opt spații locative (1, 2, 3) și nelocative (1, 2, 3, 4, 5) de sute de metri patrați într-un bloc ridicat pe un teren care a aparținut familiei Triboi, pe str. Tadeuș Malinovschi din or. Codru. De facto, blocul se află vis-a-vis de str. Grenoble din Chișinău. Tot Sofia Triboi este, în acte, proprietara a două apartamente în sect. Botanica.
În trecut, mama viceministrului a făcut afaceri de milioane și cu Banca de Economii a Moldovei, care, la fel, aparținea statului. Aceasta a dat în arendă o clădire de 340 m.p. din str. Columna, acolo unde a fost unul din oficiile centrale ale BEM, obținând în urma afacerii peste 20 de milioane de lei. Până în 2016, Sofia Triboi avea ¼ din imobil, însă în august 2016, ea a cumpărat de la off-shore-ul „Solovatah Holdings LTD” cota de ¾ rămasă, fiind azi singura proprietară a clădirii amplasată vis-a-vis de Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Astăzi, imobilul este oferit în locațiune unei alte instituții financiare, Moldova-Agroindbank. Tot Sofia Triboi este implicată în construcția unui cartier locativ în or. Ialoveni, afacerea fiind un parteneriat public-privat dintre pensionară și Consiliul Raional Ialoveni. ZdG a scris anterior că Vasile Chiținiuc, care a fost implicat la etapa inițială în proiectul de la Ialoveni l-a acuzat pe Valeriu Triboi de atac raider pentru preluarea afacerii. Ofialul a respins atunci acuzațiile.
Și fiul viceministrului Valeriu Triboi, care-i poartă numele, în vârstă de 28 de ani, are imobile de milioane. El deține 21% dintr-un bloc în construcție de pe str. Ion Creangă din or. Codru, 22% dintr-un alt bloc în construție de pe str. Colina Verde, tot din or. Codru, dar și trei spații locative în sect. Botanica și Râșcani din or. Chișinău (1, 2, 3). Valeriu Triboi junior și soția acestuia, sunt, cel puțin pe o rețea de socializare, prieteni cu Alexandru Soroceanu, fondatorul și administratorul firmei „AGW Expert Group”, atribuită de procurori lui Valeriu Triboi. Acesta, la rândul său, indică în declarațiile cu privire la venituri și proprietate patru SRL-uri, toate active: SRL „Cvadro&Co”, SRL „Cvadro Therm”, SRL „Melanto&Co” și SRL „Lina Capital”, înregistrată în Bulgaria. Viceministrul mai declară 32 de terenuri, 3 apartamente și două spații comerciale. Unul din ele este un bloc locativ cu mai multe etaje din or. Codru, din viitorul cartier locativ „Europa City”, construit de firma unui partener de afaceri de-al viceministrului, Igor Lipceanu.
Valeriu Triboi și-a anunțat demisia din funcția de viceministru la mijlocul săptămânii trecute. Cererea sa a fost acceptată de premierul Pavel Filip.