Noi rețineri în „dosarul Triboi”
Patru persoane au mai fost reținute în dosarul în care este vizat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. Astfel, după gratii au ajuns unul dintre şoferii viceministrului Economiei, tot el şi angajatul agentului economic, gestionat din umbră de demnitar, directorul companiei care a dat în locaţiune FEE – Nord imobilul cumpărat de la Moldtelecom, unul dintre consilierii demnitarului, dar și directorul Întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord, Veaceslav Moldovan” anunță Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA.
Veaceslav Moldovan are 30 de ani și este originar din s. Cinișeuți, Rezina. Este reprezentant al PDM și candidat pe listele formațiunii la alegerile locale din 2015 pentru un mandat de consilier în mun. Chișinău, lista democraților fiind condusă de ministra Culturii, Monica Babuc.
Perchezițiile la Guvern au continuat și sâmbătă, după ce vineri, Valeriu Triboi, viceministrul Economiei a fost reținut pentru abuz în serviciu.
Vineri seara, Valeriu Triboi a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție. Într-un comunicat al CNA se precizează că viceministrul Economiei a fost reţinut de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie într-un dosar în care este bănuit de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari. Demnitarul va rămâne în custodia CNA pentru 72 de ore.
În fapt, procurorii au stabilit că bănuitul, abuzând de funcţia sa, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape 1 000 000 de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. În continuarea intenţiilor sale, prin abuz de putere, bănuitul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, dat în locaţiune, din contul acesteia. Potrivit documentelor administrate de anchetatori, pentru reparaţia clădirii au fost alocate 4 000 000 de lei. Procurorii şi ofiţerii CNA au descins în biroul de serviciu şi la domiciliul funcţionarului, unde au efectuat percheziţii. De asemenea, au fost percheziţionate şi automobilele bănuitului. În urma acţiunilor de urmărire penală, anchetatorii au ridicat mai multe probe care vor fi anexate la dosar.
Pe faptele descrise a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 327 Cod penal – abuz de putere, infracţiune ce prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Procurorii anunță continuarea acţiunilor de urmărire penală în acest caz pentru stabilirea întregului cerc de suspecţi