„Sănătate și pace”. Mesajul compozitorului Eugen Doga în ziua în care a împlinit 86 de ani
Maestrul Eugen Doga împlinește astăzi, 1 martie, 86 de ani. Numele compozitorului este înscris în top 200 personalităţi ale lumii din toate timpurile, iar valsurile sale celebre, „Gramofon” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară”, se află, de asemenea, în top 200 al celor mai frumoase melodii.
În ziua în care a împlinit 86 de ani, într-o discuție cu Ziarul de Gardă, maestrul Eugen Doga a transmis un mesaj pentru cetățeni: „Sănătate și pace. Acesta este mesajul cel mai arzător de astăzi. Și să nu ne deranjeze viața liniștită nimeni”.
În anul 2014, UNESCO a recunoscut valsul din „Gingaşa şi tandra mea fiară” drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, iar preşedintele SUA, Ronald Reagan, l-a considerat cel mai bun vals al secolului respectiv.
Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra, azi raionul Râbnița. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga”, apoi la Conservatorul de Stat din Chișinău și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”.
Compozitorul are la activ mai multe cantate: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”, poeme simfonice: „Inima veacului”. Maestrul a semnat coloanele sonore la peste 200 de filme cum ar fi: „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Lăutarii”, „Șatra”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Anna Pavlova”, „Patul lui Procust”. Maestrul a mai realizat coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, a serialului „Guguță”. A semnat muzica pentru spectacolele: „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, dar și pentru baletul „Luceafărul”.
În 1984 a fost decorat cu titlu de Artist al Poporului din R. Moldova (1984), iar anul 2007 a fost declarat de autoritățile R. Moldova drept „Anul Eugen Doga”.
Pe 26 martie 2014, Traian Băsescu, preşedintele României, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofiţer. Totodată, UNESCO a recunoscut în anul 2014 valsul din „Gingaşa şi tandra mea fiară” drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, iar preşedintele SUA, Ronald Reagan, l-a considerat „cel mai bun vals al al veacului”.
Strada pietonală din capitală a fost redenumită după numele lui Eugen Doga în urma unei hotărâri a Consiliului Municipal Chișinău de pe 30 octombrie 2015.
Și președinta R. Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj maestrului Eugen Doga.
„Prima zi a primăverii ne aduce Mărțișorul – un semn al renașterii naturii, prin care sărbătorim primăvara, speranța unui nou început, viața. În această perioadă grea, marcată de războiul sângeros din Ucraina, Mărțișorul devine și un adevărat simbol al Păcii și al grijii față de cei apropiați.
În R. Moldova, primăvara începe și cu o simfonie a sufletului – astăzi este ziua de naștere a maestrului Eugen Doga și îi urez, cu acest prilej, multă sănătate și energie pentru a-și continua misiunea creatoare. Suntem norocoși să fim contemporani cu acest geniu al muzicii, a cărui creație este un adevărat mesager al iubirii și păcii. La mulți ani, maestre!”, a accentuat șefa statului.
Citiți și interviul cu compozitorul Eugen Doga, realizat de Ziarul de Gardă în 2018: