Reacția „Slavena” după ce AAC a anunțat că a găsit resturi de pește în sistemul de canalizare
Veaceslav Grabazei, vicedirector al SRL „Slavena”, companie la care, potrivit S.A. „Apă-Canal Chișinău” (ACC), au fost depistate resturi de pește în sistemul de canalizare, neagă acuzațiile.
Reprezentantul companiei a afirmat pentru ZdG că peștele nu este aruncat în sistemul de canalizare, „nici nu avem posibilitate, resturile se predau conform actelor”.
„Nu este niciun act administrativ, nu-i fixat nimic. Îndeplinim mereu cu strictețe toate cerințele. Este îndeplinit procesul tehnologic, se colectează lunar probele de apă, canalizare. În peste 20 de ani de ani de activitate, nu a fost niciodată nicio problemă. De când a apărut în presă că este un miros în oraș, hai să căutăm vinovați. Noi suntem disponibili, poftim, să vină nu o dată, așa cum vin, ci mai des. Să se uite, să colecteze, trebuie să fie fixat. Nu este normal când sunt numai vorbe”, a declarat Grabazei pentru ZdG.
Întrebat despre fotografia cu resturile de pește, acesta a subliniat că „nu pot să spun nimic”, adăugând că „dacă este fotografia, trebuia să fie și un act administrativ”.
Totodată, vicedirectorul precizează că „în regiunea dată sunt patru sau cinci companii care activează în domeniu”, iar dacă va fi demonstrat că „Slavena” se face vinovată, „suntem gata să ducem răspundere”.
Într-un comunicat de presă emis acum câteva ore, S.A. „Apă-Canal Chișinău” scria că au fost efectuate mai multe controale la unii agenți economici, iar „la unul care se ocupă cu prelucrarea peștelui au fost depistate chiar în sistemul de canalizare resturi de pește. Vorbim despre S.R.L. ,,Slavena Lux”, situat pe str. Valea Bâcului 1/1”. AAC a mai anticipat că „lista agenților economici vinovați de situația creată va crește”.
La fel, ACC a informat despre un producător de etanol, care ar fi printre companiile vinovate de mirosul urât. Reprezentanții agentului economic au declarat pentru ZdG că vor reveni ulterior cu o reacție.
Ieri, 2 septembrie, primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, a declarat că stația de epurare funcționează în regim normal, iar, cel mai probabil, mirosul neplăcut în capitală ar fi provocat de întreprinderile din preajmă. „În zona respectivă activează peste 25 de întreprinderi care pot fi sursa acestui miros”, a menționat edilul interimar.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au anunțat că s-au autosesizat și miercuri vor fi anunțate rezultatele de laborator.