Ce spune primarul interimar despre cauza mirosului urât din Chișinău
Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci, susține că stația de epurare funcționează în regim normal, iar, cel mai probabil, mirosul neplăcut în capitală ar fi provocat de întreprinderile din preajmă.
Talmaci a precizat că a expediat astăzi demersuri către Centrul municipal de sănătate publică și Inspectoratul pentru protecția mediului, care urmează să prezinte concluzii în următoarele zile.
„E o problemă complexă. În zona respectivă activează peste 25 de întreprinderi care pot fi sursa acestui miros. (…) Pentru noi era important să excludem faptul că mirosul vine de la stația de epurare. Cu certitudine pot să vă spun că în ultima perioadă nu a avut loc nimic ieșit din comun la stația de epurare, ca noi să acuzăm administrația acesteia. Nu-i exclus faptul că acest miros vine de la agenții economici din preajmă”, a declarat edilul interimar după ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău, menționând că „problema stației de epurare este de vreo 20 de ani” și urmează să fie modernizată.
În același timp, potrivit directorului tehnic, producție, al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Anatol Lichii, apa de culoare albă de la deversarea în râul Bâc nu are miros urât.
Și acesta susține că sursa mirosului urât ar putea avea legătură cu agenții economici din preajmă, dar și depozitările neautorizate de deșeuri menajere. El a mai precizat că miercuri vor fi prezentate concluziile.
„În prezent, în municipiul Chișinău, apele reziduale sunt colectate de 1058 de km de rețea de canalizare și sunt pompate către stația de epurare cu ajutorul a 34 de stații de pompare. La stația de epurare vin circa 1300 de mii de metri cubi de apă, care sunt prelucrați la stația de epurare. Atât stația principală de pompare, cât și decantoarele secundare și primare, deznisipatoarele funcționează într-un regim normal. Impedimente în stația de pompare nu sunt. Stația de epurare funcționează într-un regim normal. A fost o comisie la stația de epurare, care este monitorizată în fiecare zi”, a afirmat Lichii.
Anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au anunțat că s-au autosesizat și miercuri vor fi anunțate rezultatele de laborator.
Captură: Alexandru Kiriak Kiri/Facebook