ANI a încetat procedura de control al averii și intereselor personale în privința ex-ministrului Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încetat procedura de control al averii și intereselor personale în privința ex-ministrului Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici.
Potrivit actului de constatare, publicat de ANI, pe numele lui Gaburici a fost depusă o sesizare pentru o posibilă încălcare a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale, prin nedepunerea declarației de avere și interese personale pentru anul 2019.
Controlul averii și intereselor personale s-a efectuat în privința lui Gaburici și ai membrilor familiei acestuia pentru perioada 10 ianuarie 2018 – 8 iunie 2019.
„(…) Urmare a verificării informației acumulată în perioada supusă controlului cu privire la modificările patrimoniale intervenite, a cheltuielilor declarate din declarațiile de avere și interese personale, a datelor și documentelor furnizate de către bănci, care la rândul lor, au fost analizate prin contrapunere cu datele/documentele prezentate de la autoritățile competente, inspectorul de integritate a stabilit că familia Gaburici a dobândit o avere care constă în echivalentul bănesc a bunurilor, precum și a suportat cheltuieli în sumă totală de 2 364 968 de lei”, se arată în document.
Conform ANI, analizând materialele dobândite în cadrul controlului, inspectorul de integritate a ajuns la concluzia că cele indicate supra nu trezesc o bănuială privind săvârșirea unei infracțiuni sau încălcarea legislației fiscale.
„Se încetează procedura de control al averii și intereselor personale în privința lui Chiril Gaburici, ex-ministru al Economiei și Infrastructurii. Se notifică Chiril Gaburici despre obligativitatea depunerii declarațiilor rectificate în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a actului de constatare (…)”, se arată în actul de constatare emis de ANI.
Chiril Gaburici a deținut funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii în perioada 10 ianuarie 2017 – 9 iunie 2019. Acesta a deținut și funcția de prim-ministru al R. Moldova.
Gaburici şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-ministru în iunie 2015, la o zi după ce a fost audiat de procurori în dosarul penal privind studiile sale şi la trei luni şi jumătate de la apariţia în ZdG a articolului „CV-ul necenzurat al premierului”, care a scos la iveală mai multe detalii necunoscute din trecutul acestuia. Acel articol a adus cu el mai multe întrebări, la care Gaburici s-a tot eschivat să răspundă, deşi era luat la întrebări la aproape fiecare apariţie publică. Iniţial, Gaburici evita să vorbească despre examenele de bacalaureat, apoi despre diploma cu care a ajuns la facultate, pentru ca mai apoi să evite să răspundă dacă acea diplomă este sau nu falsă. Într-un final, singurul răspuns pe care a putut să-l dea opiniei publice a fost… demisia.