Urmele lui Șor din dezvăluirile lui Platon. Ce spune procurorul general despre scrisoarea din penitenciar
Veaceslav Platon, aflat în prezent în arest preventiv, a publicat o scrisoare deschisă adresată procurorului general interimar Eduard Harunjen, în care spune că a informat procuratura despre schemele furturilor din sistemul bancar cu mai bine de o lună în urmă, dar că procurorii nu au întreprins nimic ca urmare a mărturiilor sale. Platon susține că a prezentat schemele, dar și organizatorii și executorii furtului a 130 de milioane de dolari. Totodată el spune că o parte din banii de la BEM ar fi fost folosiți de Ilan Șor pentru a cumpăra mai multe imobile în Chișinău. De cealaltă parte, procurorul general interimar, Eduard Harunjen, susține că, deocamdată, nu a primit scrisoarea de la Platon, dar dacă o va primi, atunci aceasta va fi examinată de către Procuratura Anticorupție în gestiunea căreia se află dosarul penal deschis pe numele lui Veaceslav Platon și examinarea fraudelor din sistemul bancar.
În scrisoarea deschisă adresată procurorului general și ambasadorilor UE și SUA la Chișinău, Veaceslav Platon spune că a trecut mai bine de o lună de când a depus mărturii despre implicarea lui Plahotniuc și a oamenilor din grupul său în furtul miliardului de dolari, dar că procuratura tergiversează audierea persoanelor menționate de acesta. Pe lângă Plahotniuc, printre cei vizați în depozițiile lui Platon se numără fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, președintele Parlamentului, Andrian Candu, fostul premier Vlad Filat, actualul și fostul președinte al Consiliului de Administrație al Victoriabank, dar și Serghei Iaralov, om de afaceri apropiat lui Vlad Plahotniuc. Totodată Platon spune că o parte din banii furați din sistemul bancar au fost folosiți de Ilan Șor pentru a cumpăra mai multe imobile în Chișinău. Printre acestea Platon a menționat fostul sediu al companiei de asigurări Asito, un imobil de pe bd. Ștefan cel Mare și hotelul Național.
Contactat de ZdG, procurorul general interimar Eduard Harunjen spune că nu a recepționat scrisoarea de ieri a lui Platon, dar confirmă că a primit o astfel scrisoare, cu aproximativ o lună în urmă, pe care a redirecționat-o către Procuratura Anticorupție, cea care se ocupă de cazul Platon. „N-am citit scrisoarea, nu am primit-o în poștă. Dacă o voi primi, atunci voi putea să fac cunoștință cu textul și să-i dau o apreciere. Anterior a parvenit o scrisoare în Procuratura Generală. Eu am primit-o și am expediat-o la Procuratura Anticorupție ca ea să fie examinată în cadrul dosarului. Toate anchetele ce țin de cazul Platon și fraudele bancare se află la Procuratura Anticorupție. În cadrul dosarului, se examinează toate versiunile, toate alegațiile, toate informațiile ce țin de crima anchetată. Probabil că a și fost deja anchetată. Altă scrisoare nu am primit”, spune procurorul general.
„Domnul Platon este învinuit pe dosar. El nu poate să dea indicații organului de urmărire penală, el trebuie să dea răspuns la întrebările pe care le dau anchetatorii și procurorii. Nu este în poziția de a da întrebări. Noi putem să ne informăm din toate sursele, pentru că sunt importante toate sursele de informare care vin. Multe sunt denaturate, multe intenționat falsificate pentru a duce ancheta pe o pistă greșită. Ăsta este lucrul anchetatorilor și procurorilor pe caz, nu este lucrul procurorului general să înceapă a investiga alegațiile unui învinuit. De 22 de ani de când lucrez în procuratură, niciun învinuit n-a spus că este vinovat și că se află în detenție pe dreptate. Toți invocă ceva”, ne-a declarat Eduard Harunjen cu referire la acuzațiile lui Platon precum că procurorii tergiversează intenționat audierea persoanelor vizate în mărturiile sale anterioare.
ZdG a verificat cine sunt proprietarii bunurilor imobile despre care Platon spune că au fost cumpărate de Șor cu bani de la BEM. Conform datelor de la ÎS Cadastru, clădirile respective au intrat în posesia actualului proprietar în lunile februarie-mai 2015, după ce în noiembrie 2014 din cele trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) au fost furați aproximativ un miliard de dolari. Astfel, fostul sediu al companiei „Asito”, la care face referire Platon în scrisoare, în perioada martie-mai 2015 și-a schimbat de mai multe ori proprietarul ajungând într-un final la firma „Capital Investments” SRL din Hâncești. Astfel, la 2 martie 2015 cele două clădiri ale Asito-ului, situate pe bd. Bănulescu Bodoni 57/1, trec de la „Asito” SA la „Pavrapid” SRL, firmă cu sediul pe bd. Ștefan cel Mare 182, un alt imobil la care Platon a făcut referire și care acum aparține, de asemenea, firmei „Capital Investments” SRL. La doar câteva zile, pe 9 martie 2015, și terenul este vândut de „Asito” SA către „Lykryst International” SRL, care, la rândul ei, pe 18 martie îl vinde aceleiași „Pavrapid” SRL. În aceeași zi în care cumpăra terenul, 18 martie 2015, „Pavrapid” vinde clădirile către firma „Imobil Construct Investments” SRL, pentru ca la 30 martie să vândă deja și terenul către aceeași firmă. Într-un final, pe 18 mai 2015, atât terenul cât și cele două clădiri sunt vândute firmei „Capital Investments” din Hâncești. În prezent fostele proprietăți ale „Asito” sunt gajate pentru suma de 6,8 milioane de euro.
Un alt imobil la care s-a referit Platon în scrisoarea deschisă este cel de pe bd. Ștefan cel Mare 182. Aceste bunuri, un teren de 0.65 ha și o încăpere de 389 m.p., au ajuns în proprietatea „Capital Investments” tot în luna mai 2015, după ce în februarie 2014, ca și clădirea „Asito”, fusese cumpărate de firma „Imobil Construct Investments”.
De altfel, „Capital Investments” SRL, cu sediul în Hâncești, deține mai multe bunuri imobile în Chișinău, inclusiv o fostă clădire a Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM), situată la intersecția str. Pușkin cu bd. Ștefan cel Mare, cu suprafața de 609 m.p. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat între CNSM și „Capital Investments” la 20 august 2015. Aici, un spațiu de 127 m.p. din etajul 6 al clădirii este dat în locațiune, încă din 2010, către A.I.R.E.E.I. „Prosperarea Moldovei”, o asociație obștească a cărei conducător este Ilan Șor și care are sediul într-un apartament de pe str. Florica Niță care aparține, de asemenea, lui Șor. Tot în această clădire anterior a luat în locațiune o încăpere și Klassika Asigurări SA, afiliată aceluiași Ilan Șor.
Legături între omul de afaceri, acum primar de Orhei, Ilan Șor și CNSM se înregistrează și în cazul Casei Sindicatelor, de pe str. 31 August 1989 din capitală. Aici Societatea Comercială „Dufremol”, cea care operează magazinele duty-free „Dufremol” de la frontierele țării și care aparține lui Ilan Șor, ia în locațiune un spațiu de 145 m.p. din etajul 1 al clădirii și alți 200 m.p. din subsol.
În scrisoarea deschisă, adresată procurorului general, Platon a vorbit și despre omul de afaceri rus Serghei Lobanov despre care spune că ar fi recunoscut că deține acțiuni la bănci din Moldova în favoarea lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. „Apropo, toți uită, dle Harunjen, să vă anunțe că domnul Lobanov (n.r. Serghei Lobanov, om de afaceri rus), care ar fi beneficiarul companiei cipriote „Insidown”, care la rândul ei deține deține 38,2% din acțiunile „Victoriabank” și a deținut 25% din acțiunile BEM și s-a ascuns după „ВЭБ Капиталом”, recent în declarațiile sale în fața organelor de drept din Federația Rusă a menționat că cele 38,2% din acțiunile de la „Victoriabank” le deține în favoarea lui Șor și Plahotniuc”, scrie Platon în scrisoare.
Veaceslav Platon se află în arest preventiv de la sfârșitul lunii august, atunci când a fost extrădat din Ucraina. Procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie afirmă că acesta ar fi obţinut, prin scheme ilegale, 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014. Platon este acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.
Citiți și: Miliardul lui Platon