Partidul „Şor”, lider la capitolul venituri şi cheltuieli. Cine sunt principalii donatori care finanţează campania electorală
Partidul „Şor” este lider la capitolul cheltuieli, cu peste 1 milion jumătate de lei, după primele două săptămâni de campanie electorală pentru alegerile locale din 20 mai, conform raportului financiar prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC).
Cele mai mari sume de bani le-a donat fondatoarea „Dufremol”, deţinătoarea reţelei de magazine duty-free din R. Moldova, Ilona Şor. Aceasta a oferit, potrivit raportului oficial, depus la CEC, 300 mii de lei. Candidaţii electorali ai Partidului „Şor” mai sunt susţinuţi financiar de directorul „Aeroport Handling”, fondatorii unor localuri din Aeroportul Internaţional Chişinău, inclusiv reţeaua de magazine duty-free, dar şi de o femeie de afaceri din oraşul Orhei.
Conform ultimului raport financiar, în primele două săptâmăni de campanie electorală, Partidul „Şor” a adunat 1 milion 790 mii de lei din donaţii şi a cheltuit 1 milion 687 mii de lei. Şor este fruntaş atât la capitolul venituri, cât şi la – cheltuieli. Pe locul al doi-lea se află Partidul Socialiştilor din Moldova, cu puţin peste 1 milion de lei dintre care a cheltuit aproximativ 997 mii de lei.
În perioada 19-27 aprilie, fondatoarea oficială a reţelei de magazine duty-free, Ilona Şor a oferit 300 mii de lei. Despre Ilona Şor presa a scris că ar fi mama vitregă a primarului de Orhei, Ilan Şor. Ilona Şor mai administrează oficial firma „Avantage”, fondată de către „Dufremol” şi Ilan Şor. Şefa departamentului achiziţii şi analiză din cadrul „Dufremol”, Nina Guranda a donat 100 mii de lei.
Trei donaţii în valoare totală de 200 mii de lei a dat directorul general „Aeroport Handling”, Arcadie Ciochină, care mai este membru în Consiliul de Administrare al companiei „Avia Invest”, deţinătoarea Aeroportului Internaţional Chişinău. Sergiu Pavlușcenco a donat Partidului „Șor” 120 mii de lei, iar Liubovi Bublii – 100 mii de lei. Cei doi figurează drept fondatori la „Aerofood” SRL, firmă care gestionează cel puțin cinci localuri amplasate pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău: cafenelele „Plai” și „Green Cafe”, barul din sala de plecări „Flz Away”, un bar în sala Delegaţiilor oficale „VIP” și o cantină cu bufet de tip deschis, cu o capacitate de 230 de locuri.
Printre cei care au donat câte 100 mii de lei pentru campania candidaților electorali propuși de Partidul „Şor” se numără și o oarecare Valentina Robu. Alți 100 mii lei sunt donați de antreprenorul Vadim Fotescu, care administrează firma „Profistaff”, specializată în realizarea soft-urilor şi a altor produse de IT. Ceilalţi donatori ai Partidului „Şor” au oferit mijloace băneşti care variază între 20-80 mii de lei.
Partidul „Şor” declară că a utilizat banii pentru organizarea întâlnirilor cu potenţialii alegători, a concertelor, pentru servicii de transport, dar și pentru plasarea panourilor publicitare. Potrivit raportului financiar din 27 aprilie, formațiunea a cheltuit 1 milion 336 mii de lei pentru promovarea imaginii în mass-media şi pe panouri stradale. Şor şi-a promovat candidaţii electorali la televiziunile RTR Moldova şi Moldova 1, la posturile de radiou Alla, Plai şi Novoe Radio.
Partidul „Şor” are trei candidaţi în campania electorală pentru alegerile locale: Reghina Apostolova pretinde la funcţia de primar de Chişinău, Marina Tauber aspiră la funcţia de primar al satului Jora de Mijloc, raionul Orhei, iar Pavel Verejanu luptă pentru funcţia de primar de Bălţi.
Pretendenta la funcţia de primar de Chişinău, Reghina Apostolova, apare pe panourile stradale alături de Ilan Şor, care a fost condamnat de Judecătoria Chişinău la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Chiar și după condamnare, Ilan Şor se află în libertate, până la pronunțarea unei sentințe definitive. Numele său figurează în ambele rapoarte Kroll, fiind suspectat de implicare în frauda bancară de la BEM, Banca Socială şi Unibak. Dosarul primarului de Orhei, Ilan Şor a fost trimis la Curtea de Apel Cahul, în febraurie 2018, după opt luni de tergiversare la Judecătoria Chişinău şi la Curtea de Apel Chişinău. Ilan Şor a fost reţinut în mai 2015, fiind primul bănuit în dosarul furtul miliardului.