Textul Rezoluției adoptate în Parlamentul European. Se cere suspendarea sprijinul bugetar pentru Moldova
Cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. În textul Rezoluției se solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.
Prin intermediul acestei Rezoluții, Parlamentul European își exprimă îngrijorarea cu privire la decizia luată de Curtea Supremă de Justiție de a anula rezultatele alegerilor, „din motive dubioase și în mod netransparent, care a subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”.
„În urma deciziei de a invalida alegerile pentru funcția de primar la Chișinău, condițiile politice pentru asistență macrofinanciară nu au fost îndeplinite, reamintind că „o condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice reale, printre care un sistem parlamentar pluripartit, și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului”, se menționat în Rezoluție.
Astfel, se face un îndemn către Comisia Europeană de a suspenda orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară pentru Moldova și se consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional. În același timp, prin intermediul Rezoluției se solicită Comisiei să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.
Parlamentul European își reiterează prin intermediul acestei Rezoluții îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice și a respectării drepturilor omului, politizarea excesivă a instituțiilor statului, corupția sistemică, anchetarea insuficientă a fraudei bancare din 2014, și pluralismul limitat al mijloacelor de informare în masă. În acest sens, invită autoritățile de la Chișinău să reformeze sistemul judiciar, inclusiv numirea noilor judecători, astfel încât să împiedice sistemul judiciar să intervină în procesul politic și electoral sau să submineze în orice alt mod voința poporului din Moldova exprimată în mod democratic.
Pentru adoptarea rezoluției au votat 343 de europarlamentari, 160 s-au abținut, iar 35 au votat contra.
-
- VIDEO/ Criza politică din Moldova, discutată în Parlamentul European: „Este un stat capturat, iar justiția este sechestrată”
- VIDEO/ Critici dure în Parlamentul European: Anularea alegerilor distruge fundamentul relației UE – Moldova
- VIDEO/ Federica Mogherini spune când va fi posibilă deblocarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova
Foto: realitatea.net