Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Moldova va fi din…

DOC Moldova va fi din nou criticată în Parlamentul European

Europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru afaceri externe vor adopta marți, 9 octombrie un raport care evaluează punerea în aplicare a acordului de asociere al R. Moldova cu UE. Potrivit raportului, țara noastră se opune valorilor fundamentale legate de standardele democratice. Totodată, europarlamentarii urmează să solicite în continuare oprirea asistenței financiare până când nu va fi înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice.

În cadrul raportului se menționează că au existat evoluții pozitive în unele domenii, în special în acțiunile luate pentru îmbunătățirea sectorului financiar, astfel încât să fie minimalizate riscurile unei repetări a fraudei bancare. Cu toate acestea, evoluțiile au fost umbrite de mai multe aspecte, printre care se numără anularea rezultatelor alegerilor pentru primăria Chișinău, schimbarea sistemului de vot, presiunea asupra opoziției, dar și monopolizarea mass mediei. Totodată, europarlamentarii subliniază lipsa unei independențe în sistemul judiciar, progresele limitate în combaterea corupției, dar și investigarea lentă a furtului miliardului.

Foto: 15min.lt

„Rezultatele reformelor aplicate în R. Moldova ar trebui evoluate ca fiind nesatisfăcătoare. Anul trecut s-a adoptat legea electorală, care a stârnit critici din partea Comisiei de la Veneția. Este un mare obstacol în calea transparenței și a procedurilor de organizare a alegerilor. Reforma puterii judecătorești, statul de drept și combaterea corupției trebuie accelerate și continuate. Invalidarea alegerilor rămâne un subiect mare de îngrijorare pentru multe instituții occidentale. UE continuă să își exprime îngrijărările cu privire la reducarea spațiului de exprimare a societății civile. Pachetul de reforme fiscale trebuie analizate aprofundat pentru că ar putea reduce capacitatea R. Moldova de a combate corupția și evaziunea fiscală. Orice plăți macrofinanciare viitoare trebuie făcute numai după ce se vor ține alegerile parlamentare și numai cu condiția ca aceastea să corespundă standardelor internaționale”, a declarat anterior Petras Auštrevičius, europarlamentar ALDE, raportor pentru R. Moldova în cadrul Parlamentului European.

În acest context, raportul prezintă și o viziune a Parlamentului European față de acțiunile ce urmează a fi întreprinse. Astfel, se solicită luarea unei decizii privind acordarea asistenței macrofinanciare abia după alegerile parlamentare, cu condiția ca acestea să fie desfășurate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional: „Plata oricăror programe de sprijin bugetar ar trebui, de asemenea, să rămână în așteptare până când nu va avea un loc un progres în standardele democratice. Între timp, fondurile ar trebui să fie realocate pentru a sprijini societatea civilă din R. Moldova, precum și sectorul privat și autoritățile locale”.

La fel ca și în Rezoluția adoptată în iulie, Parlamentul European reiterează solicitările cu privire la cercetarea tuturor celor responsabili de frauda bancară din 2014.

În luna iulie curent, cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. Parlamentul European și-a reiterat prin intermediul Rezoluției îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice și a respectării drepturilor omului, politizarea excesivă a instituțiilor statului, corupția sistemică, anchetarea insuficientă a fraudei bancare din 2014, și pluralismul limitat al mijloacelor de informare în masă