Trei membri ai Consiliului INJ, revocați după solicitarea ministrei Justiției
Trei membri ai Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ) au fost revocați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ședința de astăzi, 23 iulie, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a solitat CSM-ul să demonstreze că poate „curăța sistemul judecătoresc”.
„Solicitarea mea vine în contextul în care Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost acordată repetat din partea prim-ministrului și ministrului Justiției mandatul și responsabilitatea serioasă de a curăța sistemul judecătoresc. Este foarte important ca Consiliul să demonstreze că el poate să facă acest lucru”, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate.
Aceasta a motivat demararea „curățării sistemului” de la INJ prin faptul că asupra instituției care pregătește judecători și procurori planează „suspiciuni serioase de integritate”.
Stamate a enunțat numele a șase membri ai Consiliului INJ printre cei „asupra cărora planează suspiciunile de integritate” și „despre care au scris jurnaliștii de investigație”: procurorii Igor Popa și Ruslan Popov, și judecătorii Mariana Pitic, Oxana Robu, Viorica Mihăilă și Ghenadie Pavliuc.
Membrii CSM au replicat că pot să se pronunțe doar în privința judecătorilor.
Ministra a invocat drept temei pentru demiterea membrilor prevederea din Legea cu privire la Institutul Național al Justiției care stipulează că „membrul Consiliului poate fi revocat de către autoritatea care l-a desemnat în cazul existenţei circumstanţelor care exclud posibilitatea executării mandatului”. Acesta a precizat că „circumstanţe care exclud posibilitatea executării mandatului” reprezintă anume „suspiciunile de integritate”.
După deliberare, CSM a decis revocarea din componența Consiliului INJ a magistraților Mariana Pitic, Ghenadie Pavlic și Viorica Mihăilă.
Hotărârea CSM poate fi comtestată în instanța de apel în termen de 30 de zile.
Mariana Pitic face justiție din 2003, iar în 2016 a ajuns magistrată la Curtea Supremă de Justiție.
Despre Mariana Pitic, ZdG a scris în 2016 că nu indică, în ultimele sale declaraţii cu privire la venituri şi proprietate, averea soţului său, un prosper om de afaceri, care deţine, inclusiv, un imobil de lux într-o suburbie din Chişinău. Tot atunci, scriam că magistrata conduce un Porsche Cayenne care costă, la mâna a doua, peste un milion de lei. Pitic a indicat în actul de avere că a cumpărat mașina în stare „avariabilă” cu 11 mii de lei, în urma vânzării automobilului BMX 5, tot avariat, dar și un teren. Ulterior publicării articolului, fosta Comisie Națională de Integritate a inițiat o investigație privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015 admis de către Mariana Pitic. La scurt timp, CNI a clasat cauza pe motivul lipsei încălcării intenționate. Despre Porsche-ul de lux, cumpărat cu doar 11 mii de lei, Mariana Pitic le-a spus membrilor CNI că „dreptul la negocierea contractelor civile reprezintă un drept fundamental în domeniul dreptului contractelor”.
Ghenadie Pavliuc are o carieră în sistem de 15 ani. Acesta este vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana). În prezent, acesta este înlăturat din funcția administrativă, după ce a fost vizat într-o notă informativă a magistratului Mihai Murguleț.
În ultimii ani, Ghenadie Pavliuc a participat la examinarea mai multor dosare de rezonanţă. Deciziile pe care le-a luat acesta au provocat mai multe controverse şi i-au adus acuzaţii despre executarea unor comenzi politice.
Acesta este judecătorul care în mai 2015 i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. În octombrie 2015, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, iar o lună mai târziu, l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare.
Viorica Mihăilă activează în sistemul judecătoresc din 1993, roba de magistrat aceasta a îmbrăcat-o însă în 2002, odată cu numirea la Judecătoria Botanica. Din 2017, dânsa este judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.