Toate documentele de investigație obținute de Kroll timp de trei ani, pe masa Procuraturii Anticorupție
Toate documentele de investigație ale consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson, contractat de Guvernul R. Moldova pentru a identifica numele persoanelor și firmelor implicate în jaful bancar, unde au ajuns banii și cum pot fi recuperați, au fost puse pe masa procurorilor anticorupție. Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță, într-un comunicat de presă, că documentele au fost transmise în mod oficial Procuraturii Anticorupție după o vizită a reprezentanților Kroll în R. Moldova.
„Documentele se referă la frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A.. Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern”, scrie în comunicatul BNM, unde se mai precizează că informația din raport a fost prezentată publicului larg, în luna decembrie 2017, într-o sinteză care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.
Compania Kroll a fost contractată la 28 ianuarie 2015 de BNM pentru a investiga fraudele care au avut loc la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
La 2 aprilie 2015, Kroll finalizează elaborarea primului raport și îl transmite autorităților de la Chișinău, care însă refuză să facă public documentul, invocând clauzele de confidențialitate ale contractului.
În seara zilei de 4 mai 2015, președintele Parlamentului, Andrian Candu, publică pe blogul său primul Raport Kroll, în pofida argumentelor enunțate de guverare la capitolul confidențialitate a datelor.
La 8 octombrie 2015, BNM a anunță despre demararea celei de-a doua etape a investigației. Un contract în acest sens este semnat cu consorțiul internațional Kroll and Steptoe & Johnson LLP, care urma să efectueze o investigație mai detaliată, precum și să pregătească și să implementeze o strategie de recuperare, pentru a recupera în folosul R. Moldova activele dispărute din cele trei bănci.
La 21 decembrie 2017, Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut publică sinteza Raportului Kroll-2. Asemeni primului document furnizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, contractate de R. Moldova pentru elucidarea furtului din sistemul bancar, cel de-al doilea Raport vorbește despre Ilan Șor și un grup de 77 de companii care au legături cu acesta, drept principalii beneficiari ai tranzacțiilor de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
La 7 martie, consorțiul a prezentat raportul final de investigație privind furtul miliardului.
Frauda cu implicarea celor trei instituții bancare a avut loc pe parcursul a cel puțin 3 ani, între 2012-2014. Drept rezultat, prin oferirea de credite frauduloase, din sistemul bancar ar fi fost furați aproximativ un miliard de dolari.