Referendumul pentru demiterea lui Chirtoacă nu va avea loc. Curtea de Apel Bălți a admis recursul primarului
Curtea de Apel Bălți a admis recursul lui Dorin Chirtoacă și a casat decizia Judecătoriei Centru prin care a fost înregistrat grupul de inițiativă privind organizarea referendumului de demitere a primarului general de Chișinău. Decizia poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni.
Tatiana Iovu, avocatul edilului a declarat că decizia Curții instanței de apel este una corectă, deoarece instanța de fond a admis mai multe încălcări de procedură, iar cererea grupului de inițiativă pentru revocarea primarului este una neîntemeiată.
La rândul său, avocatul grupului de inițiativă, Stanislav Ceban, a menționat că au fost prezentate acte prin care sunt puse la îndoială capacitățile manageriale ale primarului.
Victor Chironda, unul dintre liderii grupului de inițiativă spune că decizia va fi atacată la CSJ, iar în caz de necesitate și la CtEDO, pentru a arăta „situația democrației în R. Moldova”, dar și că nu exclude înregistrarea unor alte grupuri de inițiativă.
Judecătoria Centru a înregistrat la 1 august curent, grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului local pentru revocarea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă și a eliberat listele speciale pentru colectarea în termen de 60 de zile circa 65 de mii de semnături. Termenul de colectare a semnăturilor expiră la sfârșitul lunii septembrie. Victor Chironda, unui dintre liderii grupului de inițiativă, anunța că grupul de lucru are aproximativ 300 de membri, iar peste 800 de persoane vor colecta semnăturile.
Referendumul pentru demiterea primarului general Dorin Chirtoacă ar fi putut avea loc la 30 octombrie, în aceeași zi cu desfășurarea alegerilor prezidențiale, dacă grupul de inițiativă colecta în termen numărul de semnături, instanța de judecată confirma veridicitatea listelor și aproba data de 30 octombrie.
Edilul capitalei a declarat anterior că plebiscitul va fi „o pierdere de timp şi o pierdere financiară de câteva milioane de lei”.
„Este o acţiune politică, electorală a oponenţilor care au fost prin mai multe partide politice, se declară şi activişti din societatea civilă acum, după ce au fost prin vreo trei partide, au fost şi la noi în partide ş.a.m.d. Este opţiunea lor… Referendum nu se face pentru că cineva vrea să-l facă şi aşa consideră de cuviinţă. Referendum se face potrivit legii, în cazul în care subsemnatul are nişte încălcări de lege, nu tocmai penale, că, dacă sunt penale te scoate procurorul şi judecătorul şi te pune la răcoare, dar alte încălcări de lege care te fac incompatibil cu funcţia pe primar. Ori asemenea lucruri nu au fost.”, declara primarul într-un interviu pentru Europa Liberă.
Grupul de inițiativă privind organizarea referendumului numără reprezentanții ai organizațiilor neguvernamentale și activiști civici specializați pe problemele de dezvoltare urbană.