Oficial! Șor se află în Israel. Șeful INTERPOL din R. Moldova enunță două posibilități privind reținerea acestuia
Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține. O confirmare în acest sens Centrul cooperare polițienească internațională (INTERPOL) al Inspectoratului General al Poliției a obținut-o mai bine de două săptămâni în urmă. Informația a a fost comunicată pentru Ziarul de Gardă de către șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Țențiu.
Potrivit acestuia, la orice încercare a acestuia de a traversa frontiera, Ilan Șor va fi reținut.
„Toate statele membre ale INTERPOL cunosc despre faptul că Ilan Șor este în căutare. Se anunță, se plasează pe site, în sistemul intern, și persoana este căutată. În cazul în care Ilan Șor va încerca să traverseze frontiera, va încerca să călătorească el va fi reținut, în baza solicitării R. Moldova”, explicat Viorel Țențiu.
Dacă acest lucru se va întâmpla, Ilan Șor va fi reținut, după care, potrivit Convenției de la Viena, în maximul 40 de zile R. Moldova va trebui să transmită statului respectiv pachetul de documente pentru ca autoritățile competente din acest stat să le examineze și să extrădeze persoana.
Întrebat dacă autoritățile din R. Moldova vor solicita autorităților din Israel ajutor în vederea identificării locului aflării lui Ilan Șor pe teritoriul Israelului, Viorel Țențiu a explicat că acest lucru se va face, doar că Israelul, a cărui cetățenie Ilan Șor o deține, nu-și extrădează cetățenii: „Este o regulă tabu, care nu se încalcă”.
Potrivit oficialului, doar dacă Ilan Șor va fi condamnat definitiv de instanțele din R. Moldova, Ministerul Justiției poate expedia Israelului setul de documente și solicita plasarea în detenție a acestuia.
„Numai în cazul în care persoana va fi condamnată definitiv în R. Moldova și nu va mai avea o altă cale de apel sau recurs, atunci există o procedură, care poate fi aplicată și există o practică în acest sens, inclusiv cu România. Setul de documente (privind condamnarea definitivă pe teritoriul R. Moldova), prin intermediul Ministerului Justiției se expediază statului respectiv. Acesta examinează setul și persoana poate fi plasată în instituții penitenciare în statul respectiv”, a explicat pentru ZdG Viorel Țențiu.
Magistrații Curții de Apel Cahul au emis un mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor și l-au anunțat în căutare pe 25 iulie 2019. Se întâmpla la mai bine de o lună de când acesta nu mai apărut în spațiul public și după ce nu s-a prezentat în ședința din 19 iulie, deși se afla sub control judiciar, fiind inculpat într-un dosar de escrocherie și spălare de bani.
La mijlocul lunii iulie, PG informa că a pornit două cauze penale în legătură cu ieșirea din țară a deputatului Ilan Șor, care ar fi fost posibilă din cauza neglijenței de serviciu a Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal.
Pe 15 august, Ilan Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară. La baza solicitării procurorului general interimar Dumitru Robu de a-l lipsi de imunitate pe Ilan Șor se află un dosar penal deschis la 9 august 2019 pentru crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, delapidarea averii străine, insolvabilitatea intenţionată și spălarea banilor.