Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Motivul pentru care Șor…

DOC Motivul pentru care Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară

La baza solicitării procurorului general interimar Dumitru Robu de a-l lipsi de imunitate pe Ilan Șor se află un dosar penal deschis la 9 august 2019 pentru crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, delapidarea averii străine, insolvabilitatea intenţionată și spălarea banilor.

Câteva zile mai târziu, pe 12 august, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

Potrivit lui Dumitru Robu, astăzi, 15 august, în cadrul dosarului respectiv, în privința lui Ilan Șor a fost emisă o ordonață de completare a acuzării, deputatul fiind învinuit de „abuz de serviciu săvârșit de administratorul unei bănci în interesul unui grup criminal organizat”.

Șeful interimar al Procuraturii Generale le-a spus deputaților că sunt necesare acțiuni urgente de urmărire penală care nu pot fi efectuate decât după lipsirea deputatului de imunitate. În caz contrar, a dat asigurări procurorul general interimar, Ilan Șor ar putea nimici, modifica sau substitui probele și înstrăina bunurile obținute prin săvârșirea infracțiunii.

„La 15 august 2019 în privința lui Ilan Șor a fost emisă o ordonanță de punere sub învinuirea prevăzută de art. 335, alin. 3 CP. Acesta și este motivul pentru care am venit în fața dvs, solicitând ridicarea imunității deputatului în Parlament Ilan Șor pentru efectuarea urmăririi penale urgente ce se impune, în scopul nimicirii, modificării, substituirii probelor, împiedicării înstrăinării bunurilor rezultate din infracțiune și după caz, ulterior, trimiterea în instanța de judecată. La acest moment, Procuratura dispune de probe concludente în ceea ce privește implicarea lui Ilan Șor în comunicarea infracțiunii imputate. Stimați deputați, efectuarea urmăririi penale pe acest caz și ridicarea imunității deputatului Ilan Șor ar putea să ne conducă la aflarea complicilor și beneficiarilor. Sunt necesarea efectuarea unor acțiuni urgente, care fără ridicarea imunității nu sunt posibile și vor prejudicia mersul urmăririi penale. Întreaga societate vrea să afle, cu adevărat, ce s-a întâmplat cu frauda bancară. Rog să susțineți cererea înaintată”, a declarat Dumitru Robu la tribuna Parlamentului.

În timp ce deputații din majoritatea parlamentară au calificat momentul drep unul istoric, au mulțumit procurorului general interimar pentru „curaj” și s-au interesat când urmează acesta să ceară ridicarea imunității și altor parlamentari, deputații din opoziție au avut alte întrebări.

Democrații au cerut corectitudine și invocat că subiectul de hotărâre privind ridicarea imunității lui Ilan Șor a fost examinat în grabă de Comisia juridică, numiri și imunități, iar deputaților nu le-a fost oferit un raport referitor la argumentele privind necesitatea ridicări imunității, în baza cărora și-ar putea formula o concluzie și și lua o decizie.

Secretara fracțiunii Partidului „Șor”, Marina Tauber, a declarat că deține informații precum că procurorul general interimar s-ar întâlni periodic cu președintele Igor Dodon și ministrul de Interne Andrei Năstase, iar deputatul Denis Ulanov a invocat că ceea ce se întâmplă este o răzbunare personală a lui Igor Dodon.

Marina Tauber: – Vă este confortabil să primiți ordine directe de la Dodon și Năstase?

Dumitru Robu: – Vreau ferm să răspund: nu primesc ordine, mă conduc doar de Constituție și legile R. Moldova.

Deputatul Denis Ulanov, care până a fi adus de Ilan Șor în Parlament a fost avocatul său în dosarul de escrocherie și spălare de bani, aflat în prezent pe rol la Curtea de Apel Cahul, a declarat că Igor Dodon se rezbună pe liderul său de partid „pentru că acesta ar putea spune câți bani i-a dat pentru întreținerea Partidului Socialiștilor, dar și alte cadouri”.

De la tribuna centrală a Parlamentului, acesta a mai acuzat actuala guvernare de lașitate și a reiterat îndemnul din partea fracțiunii sale ca să fie modificată Constituția, astfel încât să fie anulată imunitatea parlamentară pentru toți deputații.

Fracțiunea Partidului „Șor” a părăsit sala de ședințe înainte de procedura de vot.

În favoarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată au votat deputații din PSRM, PAS, PPDA și PDM. Într-un comunicat de presă al Parlamentului se precizează că s-a votat unanim.

Magistrații Curții de Apel Cahul au emis un mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor și l-au anunțat în căutare pe 25 iulie 2019. Se întâmpla la mai bine de o lună de când acesta nu mai apărut în spațiul public și nu s-a prezentat în ședința din 19 iulie, deși se afla sub control judiciar.

La mijlocul lunii iulie, PG informa că a pornit două cauze penale în legătură cu ieșirea din țară a deputatului Ilan Șor, care ar fi fost posibilă din cauza neglijenței de serviciu a Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal.