Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O oră în deliberări pentru…

O oră în deliberări pentru 19 ani de închisoare. Cine decide soarta lui Filat?

Magistrații Judecătoriei Sectorului Buiucani se află de o oră în deliberare pentru pronunțarea sentinței în dosarul fostului premier. Cei trei jude­că­tori care exa­mi­nează acest dosar sunt Andrei Nicul­cea, Galina Mos­cal­ciuc şi Ser­giu Lazări. Procurorul Adriana Bețișor a cerut 19 ani de detenție și amendă în valoare de  60 de mii de lei, pri­va­rea de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani, dar şi con­fis­ca­rea ave­rii fos­tu­lui prim-ministru. Între timp, sediul judecătoriei este încojurat de polițiști, iar mai mulți susținători ai fostului premier scandează „Libertate lui Filat!”

Andrei Nicul­cea este jude­că­tor din iulie 2015. Îna­inte de a îmbrăca roba de magis­trat, acesta a fost pro­cu­ror, ini­ţial, în rai­oa­nele Can­te­mir şi Cău­şeni, iar din 2010, în secţia judiciar-penală din cadrul Dire­cţiei Judi­ci­are a Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale.

Galina Mos­cal­ciuc este jude­că­toare din anul 2005 şi a acti­vat toată cariera în cadrul Jude­că­to­riei Buiu­cani. Mos­cal­ciuc este jude­că­toa­rea care l-a achi­tat pe Ion Perju, poli­ţis­tul învi­nuit de moar­tea lui Vale­riu Boboc, în dosa­rul 7 apri­lie. Ulte­rior, sen­tinţa magis­tra­tei a fost anu­lată de instanţele supe­ri­oare.

Ser­giu Lazări este jude­că­tor din anul 1990, fiind şi el fost pro­cu­ror. Lazări a ajuns la Jude­că­to­ria Buiu­cani încă în 1993. Acesta s-a remar­cat în ulti­mii ani printr-o rela­ţie bru­tală cu presa, refu­zând acce­sul la mai multe şedinţe de jude­cată. Lazări este jude­că­to­rul care exa­mi­nează, de mai bine de cinci ani, dosa­rul fos­tu­lui comi­sar adjunct al mun. Chi­şi­nău, Iacob Gume­niţă, fără a pro­nu­nţa sen­tinţa. De câteva luni, Lazări a anu­nţat că a ple­cat în deli­be­rare, fără a anu­nţa data pro­nu­nţă­rii sen­tinţei.

Acum două săptămâni, fostul premier a scris pe pagina sa de socializare că  „se aşteaptă să fie con­dam­nat până la sfârşi­tul aces­tei luni”.

Acesta afirma că sen­tinţa ar fi o comandă: „PD-ul tre­buie să meargă în ale­geri cu un „ţap ispă­şi­tor” în cazul mili­ar­du­lui furat. Iar cel care a decis pedeapsa este Pla­ho­t­niuc. Moti­vul este unul mai vechi: am îndrăz­nit să lupt cu el şi cu sis­te­mul lui dia­bo­lic. Tot­o­dată, sen­tinţa mea va fi un exem­plu pen­tru alţii care vor îndrăzni să nu i se supună. Sen­tinţa pre­vede 16-18 ani de închi­soare”, a scris Filat. Tot­o­dată, fos­tul pre­mier a recu­nos­cut că în 2013, când por­nise „răz­bo­iul” cu Pla­ho­t­niuc, s-a lăsat influ­enţat şi a dat dovadă de „laşi­tate poli­tică” atunci când a renu­nţat la luptă.

Vlad Filat a fost reţi­nut pe 15 octom­brie 2015, după ce busi­ne­ss­ma­nul Ilan Şor, fiind învi­nuit în dosa­rul fra­u­de­lor de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM), l-a denu­nţat, acu­zând că i-ar fi dat fos­tu­lui pre­mier mită în valoare de 250 de mili­oane USD. La scurt timp, Filat a fost ares­tat, iar la sfârşi­tul lunii decem­brie 2015, dosa­rul a fost tri­mis în instanţa de jude­cată.

Îți mulțumim că citești ZdG.md!

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar cu susținerea cititorilor noștri am putea reuși să facem mai multe investigații, știri, reportaje, editoriale, texte explicative, materiale video și alte produse jurnalistice de interes public.

Susține dezvoltarea jurnalismului de investigație cu o donație prin MIA Plăți Instant, scanând codul QR alăturat.



Pentru mai multe opțiuni de a dona, precum și pentru a perfecta un abonament la ediția tipărită a Ziarului de Gardă, accesați ZdG.one

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG.

Publicitate1