Ultimul cuvânt pentru 19 ani
Vladimir Filat, fost premier în perioada 2009—2013, riscă să-şi petreacă următorii 19 ani după gratii. Adriana Beţişor, procurorul care instrumentează acest dosar, a anunţat, după şedinţa de judecată de miercuri, 22 iunie, că a mai solicitat judecătorilor, pe lângă detenţie, o amendă de 3 mii de unităţi convenţionale, echivalentul a 60 de mii de lei, privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de cinci ani, dar şi confiscarea averii fostului prim-ministru.
Dosarul penal pe numele lui Vlad Filat, trimis în judecată la sfârşit de decembrie 2015, a ajuns la final. Miercuri, 22 iunie 2016, la Judecătoria Buiucani, au avut loc dezbaterile judiciare. S-a luat o pauză până luni, 27 iunie 2016, când completul de judecători urmează să-i ofere fostului premier ultimul cuvânt. „Am solicitat să fie aplicată o pedeapsă de 19 ani de închisoare, cu cumul total, atât pentru corupere pasivă cât şi pentru trafic de influenţă, 3.000 de unităţi convenţionale amendă (echivalentul a 60 de mii de lei, n.r.) şi, respectiv, privarea de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de 5 ani. Reieşind din faptul că bunurile care le-a obţinut ca urmare a primirii remuneraţiei ilicite de la denunţătorul Şor, a fost solicitată confiscarea bunurilor materiale sau contravaloarea acestora, pe care a fost aplicat sechestru. Pe 27 iunie (luni, ora 11.00, n.r.) va fi ultimul cuvânt al dlui Vlad Filat, iar dânsul, dacă doreşte, se va folosi de acest drept. Până acum, el nu a făcut nicio declaraţie. Din declaraţiile avocaţilor şi din câte cunosc, nu şi-a recunoscut vina şi pledează nevinovat”, a spus Beţişor.
Popa: Pedeapsa cerută de Beţişor este „neomenească”
Igor Popa, avocatul celui care a fost premier în anii 2009-2013, a anunţat că pedeapsa cerută de Adriana Beţişor este una „neomenească”. Totodată, apărătorul a menţionat că dosarul lui Filat este unul fără probe şi cu multe încălcări. „90% sunt probe colectate contrar legislaţiei. Procurorii au mers doar pe presupuneri. Ilan Shor este o persoană dubioasă, care nu poate fi martor”, a declarat Popa, care a anunţat că luni, 27 iunie, atunci când Filat are ocazia să vorbească pentru ultima dată în cadrul dosarului, în prima instanţă, acesta, „dacă va fi în stare, va vorbi”.
Marţi, 21 iunie, Vlad Filat şi-a pierdut cunoştinţa în timpul şedinţei de judecată, după ce, timp de 17 zile, nu a mâncat, anunţând anterior că intră în greva foamei, până când nu va obţine dreptul ca şedinţele din dosarul său să fie publice. Şedinţa a fost întreruptă, fiind chemată ambulanţa. Miercuri dimineaţa, Departamentul Instituţii Penitenciare (DIP) anunţa că fostul premier a renunţat la greva foamei. Igor Popa, avocatul lui Filat, a spus presei că clientul său ar fi fost determinat de medici să renunţe la acţiunea de protest.
Judecătorii care-i decid soarta lui Filat
Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie 2015, după ce businessmanul Ilan Şor, fiind învinuit în dosarul fraudelor de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), l-a denunţat, acuzând că i-ar fi dat fostului premier mită în valoare de 250 de milioane USD. La scurt timp, Filat a fost arestat, iar la sfârşitul lunii decembrie 2015, dosarul a fost trimis în instanţa de judecată.
După ultimul cuvânt la care are dreptul fostul lider al PLDM, care încă este deputat în Parlamentul R. Moldova, urmează ca judecătorii să intre în deliberare, pentru pronunţarea sentinţei. Cei trei judecători care examinează acest dosar sunt Andrei Niculcea, Galina Moscalciuc şi Sergiu Lazări. Niculcea este judecător din iulie 2015. Înainte de a îmbrăca roba de magistrat, acesta a fost procuror, iniţial, în raioanele Cantemir şi Căuşeni, iar din 2010, în secţia judiciar-penală din cadrul Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale. Galina Moscalciuc este judecătoare din anul 2005 şi a activat toată cariera în cadrul Judecătoriei Buiucani. Moscalciuc este judecătoarea care l-a achitat pe Ion Perju, poliţistul învinuit de moartea lui Valeriu Boboc, în dosarul 7 aprilie. Ulterior, sentinţa magistratei a fost anulată de instanţele superioare. Sergiu Lazări este judecător din anul 1990, fiind şi el fost procuror. Lazări a ajuns la Judecătoria Buiucani încă în 1993. Acesta s-a remarcat în ultimii ani printr-o relaţie brutală cu presa, refuzând accesul la mai multe şedinţe de judecată. Lazări este judecătorul care examinează, de mai bine de cinci ani, dosarul fostului comisar adjunct al mun. Chişinău, Iacob Gumeniţă, fără a pronunţa sentinţa. De câteva luni, Lazări a anunţat că a plecat în deliberare, fără a anunţa data pronunţării sentinţei.