„Lecție dură pentru procurori si judecători”: Gheorghe Petic cere Ministerului Justiției să nu conteste decizia primei instanțe în baza căreia urmează să primească despăgubiri de peste 2 milioane de lei
Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat în 2019 pentru un pretins viol care s-a dovedit a fi înscenat, cere public Ministerului Justiției (MJ) să nu conteste hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care i-a stabilit peste două milioane de lei sub formă de prejudiciu moral. Contactați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Ministerului au declarat că sunt „nevoiți” să meargă în instanța de Apel.
La 17 mai, magistrata Ecaterina Silivestru a hotărât că Gheorghe Petic va primi din contul bugetului de stat două milioane de lei sub formă de prejudiciu moral, 36 022 de lei cu titlu de prejudiciu material și suma de 27 mii de lei cu titlu de cheltuieli de asistență juridică. Totuși, fostul polițist de frontieră a cerut șase milioane de lei pentru că a fost „încarcerat 273 de zile și linşat mediatic non-stop”.
Joi, 23 mai, Gheorghe Petic a publicat pe rețelele de socializare un apel către ministra Justiției Veronica Mihailov-Morar în care anunță că nu va contesta decizia și cere același lucru ministerului.
„Nu aș dori sa ajung la Curtea de Apel deoarece trebue sa trăiesc iar momentele trecutului din anul 2018-2019, ceea ce psihologic este extrem de complicat. Motive de a NU contesta: Bugetul sărac al ţării, mai ales că suma de despăgubire nu va fi luată din buzunarele judecătorilor și procurorilor; Nu sunt esențiali pentru mine banii, ci dreptatea; Nu vreau sa admit unele speculații că chipurile vreau sa ma pricopsesc cu bani din vistieria ţării cu orice preţ”, a motivat Gheorghe Petic.
„Doamnă ministră a Justiției, gestul meu sper sa fie apreciat de Ministerul Justiției la justa valoare. Suma de 6 milioane prejudiciu spuneați ca era exagerată, dar 2 milioane? Instanța v-a mers la întâmpinare(…) Va îndemn sa arătăm cetățenilor că, în premieră, în R. Moldova, într-un dosar fabricat politic s-a făcut dreptate cap-coadă, vinovații au fost găsiți și puși pe banca acuzaților, iar păgubașului i s-au întors despăgubirile aduse. Lecție dură pentru procurori si judecători(…)”, a scris în adresarea sa Gheorghe Petic.
Contactați de ZdG, reprezentanții Ministerului Justiției au declarat că sunt obligați să conteste la Curtea de Apel decizia instanței: „Așa spune legea”.
Pe 30 noiembrie 2021, fostul polițist de frontieră, condamnat anterior la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol, a fost achitat. Decizia de achitare a venit după ce Serviciul Informații și Securitate (SIS) a publicat pe 5 octombrie 2021 secvențe video despre care reprezentanții instituției susțineau că au fost surprinse în momentul înscenării pretinsului viol de care a fost acuzat Gheorghe Petic.
În dosarul privind activitatea ilegală a unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 în interesul „organizației criminale Plahotniuc” au fost reținute pe 5 octombrie 2021 șase persoane, pentru înscenarea unui viol în rezultatul căruia a fost condamnată o persoană nevinovată, și anume fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic.
Gheorghe Petic s-a făcut remarcat prin declarații dure referitoare la contrabandă în care ar fi fost implicați apropiați ai fostei guvernări, inclusiv factori de decizie de la Poliția de Frontieră.
Pe 20 martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol. În tot acest răstimp, de la reținerea sa, Petic a negat acuzațiile care i se aduc, menționând că i-a fost intentat un dosar politic. După nouă luni de arest, pe 19 iulie 2019, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a decis rejudecarea dosarului lui Petic în prima instanță, eliberându-l din arest pe fostul polițist de frontieră.