Examinarea cererii de demisie a judecătoarei care examinează dosarul lui Ilan Șor, amânată: membri CSM au solicitat un raport în legătură cu dosarul lui Șor de la Curtea de Apel Cahul
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au amânat marți, 22 decembrie, examinarea cererii de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care examinează dosarul lui Ilan Șor și care este și raportor în acest dosar.
Decizia de amânare a venit după ce membri ai CSM au solicitat ca magistrata să prezinte un raport în legătură cu dosarul lui Ilan Șor, pe care îl examinează la Curtea de Apel Cahul.
„O rog pe doamna judecătoare Nina Veleva sa ne dea un raport pe acest caz (dosarul Șor). Nu se cere nimic imposibil, cerem un raport pe marginea acestui caz, pe marginea dosarului pe care îl examinează. O să se întâmple ca să nu-mi dau votul și nu o să puteți ulterior să explicați”, a declarat Elena Belei, membra CSM.
„Pentru a evita orice speculație, poate ar fi cazul ca să amânăm acest subiect pentru ca Inspecția să ne ofere un raport. Nu negăm dreptul judecătoarei de a demisiona, dar ar trebui să vedem acest raport. Pentru a epuiza o plecare cu semne de întrebare aș vrea să am certitudinea votului pe care îl ofer”, a declarat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.
„Care este problema, este dreptul judecătoarei de a-și da demisia”, a declarat Petru Moraru.
După mai multe discuții, examinarea cererii de demisie a fost amânată de către CSM. Astfel, magistrata Nina Veleva ar urma să prezinte un raport pe marginea subiectului solicitat de CSM.
În noiembrie curent, după ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, a solicitat demisia din funcția de magistrat. O cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM).
La 12 februarie 2018, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Ilan Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmând a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată.
Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza. Spre deosebire de CA Chișinău, la Cahul există doar un singur colegiu, format din două complete de judecători, care examinează atât cauze penale, cât și civile, comerciale și de contencios administrativ.
La 1 septembrie curent, avocații lui Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, au cerut magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) strămutarea cauzei penale în privința acestui, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad. Magistrații CSJ au respins, ca fiind neîntemeiată, cererea înaintată de avocații lui Ilan Șor. Încheierea CSJ este irevocabilă. De menționat că, aceasta este a 4-a cerere de strămutare depusă de avocații lui Șor.
La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, atunci primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate.
În vara anului 2019, Procuratura informa că a pornit un dosar penal pe faptul trecerii ilegale a frontierei de stat de către deputatul Ilan Șor. Acuzatorii de stat menționau atunci că fuga lui Șor, care avea de fapt interdicție de a părăsi R. Moldova, ar fi fost posibilă din cauza neglijenței de serviciu a Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal.