Dumitru Robu este candidatul propus de CSP către președinta Sandu pentru numirea în funcția de procuror general interimar
Candidatura procurorului Dumitru Robu a fost selectată și înaintată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) către președinta R. Moldova, Maia Sandu, pentru numirea în funcția de procuror general interimar.
Decizia CSP vine după ce marți seara, 5 octombrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat din funcție și reținut pentru 72 de ore.
Dumitru Robu a ajuns în atenția opiniei publice în 2017, când a gestionat dosarul „parcărilor cu plată”, în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.
În iulie 2019, Dumitru Robu a fost numit în funcția de procuror general interimar, prin decretul președintelui de atunci Igor Dodon.
În 2019, ZdG a scris că Robu este finul de cununie al procurorei Vera Chiranda, care, la rândul său, este cumătră cu fostul viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.
Prin intermediul Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Dumitru Robu a recunoscut că nașa sa de cununie este Vera Chiranda, procuroră în cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Aceasta a fost reținută în octombrie 2018 în dosarul mitei pentru cinci judecători, fiind învinuită că ar fi intermediat transmiterea mijloacelor bănești de la persoane interesate către magistrații vizați în dosar.
Informația despre faptul că Andrei Năstase ar fi cumătru cu Vera Chiranda, ne-a fost comunicată de către surse din cadrul Procuraturii Generale. Contactat telefonic la 30 iulie 2019, Năstase nu a negat această relație, menționând că trebuie să se documenteze pentru a veni cu o reacție. Totodată, însă Andrei Năstase a declarat că nu are vreo legătură cu numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar.
Președintele de atunci Igor Dodon a semnat la 31 iulie 2019 decretul privind numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, asta după ce la 30 iulie 2019, Parlamentul a votat o hotărâre în acest sens. Dumitru Robu a fost înaintat pentru funcția de procuror general interimar de către deputații Alexandru Slusari, Igor Grosu și Vlad Batrîncea, asta deși pentru funcția respectivă au depus dosarele și alți opt candidați.
Dumitru Robu a ajuns interimar la Procuratura Generală după ce Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură, menționând că procurorul general interimar se numește prin decret prezidențial la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), iar în cazul în care CSP nu înaintează un candidat, acesta este înaintat de către Parlament, așa cum a fost și în cazul lui Robu.
Dumitru Robu este adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău din februarie 2018, după ce anterior, timp de aproape doi ani, a fost procuror anticorupție. Până la Procuratura Anticorupție, Dumitru Robu a fost procuror în Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale și acuzator de stat în cadrul Procuraturii de Transport
În decembrie 2017, cu ocazia aniversării a XXVI-a de la proclamarea independenței R. Moldova, Dumitru Robu a fost decorat de fostul procuror general Eduard Harunjen cu medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III.
În declarația de avere pentru anul 2020, Robu indică că a primit un salariu de 267 390 de lei. Robu deține un apartament de 84 de metri pătrați, un garaj și alte două bunuri imobile. Procurorul conduce un autoturism Lexus
CT200H, procurat în 2018 cu 8700 de euro.
Declarația de avere și interese personale pentru 2020:
- Cum a evoluat averea declarată de noul procuror general interimar în ultimii 7 ani
- Noul procuror general interimar, finul de cununie al unei procurore anchetată penal, cumătră cu un ministru din noul Guvern
Numirea unui procuror general interimar de către CSP are loc în contextul în care marți seară procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, după ce procurorul anticorupție Victor Furtună a dispus inițierea urmăririi penale în privința sa, în urma informațiilor expuse în sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp la CSP.