Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Cum a evoluat averea declarată…

Cum a evoluat averea declarată de noul procuror general interimar în ultimii 7 ani

Dumitru Robu, procurorul general interimar ales de Parlament și avizat pozitiv de Consiliul Superior al Procurorilor, indică în declarațiile de avere și interese că a beneficiat, în ultimii patru ani, de donații în valoare totală de 27 mii de euro. Banii i-au fost oferiți de părinții soției, care, conform declarațiilor noului procuror general interimar, muncesc de mai mulți ani în străinătate.

Dumitru Robu este procuror din luna mai 2006, activând inițial în cadrul Centrului de pregătire a cadrelor Procuraturii, iar ulterior în Procuratura Florești.

Dumitru Robu a ajuns în atenția opiniei publice în 2017, când a gestionat dosarul „parcărilor cu plată”, în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă

În declarația sa despre venituri și proprietate pentru 2012, prima disponibilă online, Dumitru Robu a indicat că era angajat în cadrul Procuraturii de Transport, fiind numit prin ordinul procurorului general în ianuarie 2008. Pe atunci, acesta ridica un salariu lunar de aproximativ 6 mii de lei, egal cu cel al soției sale. Procurorul conducea un Renault Megane, fabricat în 2008, pe care îl deținea prin contract de comodat din 2012. Soția sa, Diana Robu, deținea un automobil Smart, fabricat în 2006 și achiziționat în 2010. Din 2011, familia Robu investea în construcția unui apartament, în blocul destinat angajaților procuraturii, suma de 36,8 mii de euro.

Prima donație declarată: 6 mii de euro în 2015

În iulie 2013, Dumitru Robu se transferă în cadrul secției pentru combaterea traficului de persoane a Procuraturii Generale și beneficiază, lunar, de un salariu de aproximativ 7 mii de lei. Soția sa, angajată a Companiei Moldatsa, primește 18,5 mii de lei pe lună. În 2013, soții Robu nu fac achiziții, declarând aceleași bunuri ca și în 2012.

În 2014, soții Dumitru și Diana Robu încasează salarii similare cu cele din 2013. Ei vând automobilul Smart, pe care l-au achiziționat în 2010, contra sumei de 30 mii de lei. În urma unui contract de comodat intră în posesia unui Nissan Juke, fabricat în 2011. Totodată, din declarație dispare automobilul Renaul Megane, pe care-l conducea Dumitru Robu, tot în baza unui contract de comodat.

În declarația de avere pentru 2015, procurorul Robu declară, pentru prima dată, în afară de veniturile salariale ale familiei, donații în sumă de 6 mii de euro. Dar ca și în anul anterior, familia nu face vreo achiziție importantă.

Transferul la PA și dosarul de rezonanță pe care l-a gestionat

În iulie 2016, Dumitru Robu este transferat la Procuratura Anticorupție (PA), la doar câteva luni distanță după ce șefia instituției era preluată de Viorel Morari. După reforma Procuraturii, salariile acuzatorilor de stat se dublează, iar Dumitru Robu indică venituri lunare de aproximativ 13 mii de lei, în timp ce soția sa, care muncea la Moldatsa, încasa lunar nu mai puțin de 18,3 mii de lei.

În 2016, familia procurorului Robu indică, la capitolul donații, o sumă mai mare: 8 mii de euro. Tot în acel an, în declarația acuzatorului de stat se regăsește apartamentul de 93 m.p., achiziționat cu 544 mii de lei în urma contractului de investiții din 2011, dar și un loc de parcare care a costat 5,5 mii de euro.

În 2017, Dumitru Robu, fiind la PA, gestionează unul dintre cele mai răsunătoare dosare ale anului, cel privind parcările cu plată din capitală în care sunt anchetați primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, viceprimarul Nistor Grozavu, dar și șeful Direcției transport public și căi de comunicație, Igor Gamrețchi. La scurt timp, Chirtoacă este înlăturat din fruntea Primăriei, pe tot parcursul procesului acuzând că a fost ținta unui dosar politic, organizat de Partidul Democrat pentru a-și subordona Primăria Chișinău.

Procurorul Dumitru Robu, primarul suspendat din funcție al capitalei Dorin Chirtoacă și un ofițer CNA

În același an, Dumitru Robu beneficiază de un salariu lunar de 25 de mii de lei, iar soția sa de unul de 28 de mii de lei. Tot în 2017, Dumitru Robu indică în declarația de avere o nouă donație în valoare de 5 mii de euro de la Liuba Ghețîu, soacra sa. Acesta înstrăinează apartamentul cumpărat în blocul pentru procurori pentru suma de 589 mii de lei. În schimb, procură un alt apartament, de 85 m.p. contra sumei de 479 mii de lei.

14 mii de euro la botez și alți 8 mii de euro, donați de socri

În 2017, Dumitru Robu își depune candidatura la funcția de șef adjunct al PA, dar nu o obține, Consiliul Superior al Procuraturii preferând-o pe Adriana Bețișor, care avea cel mai mare punctaj obținut în urma evaluării de către Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor.

Dumitru Robu, noul procuror general interimar a beneficiat, împreună cu soția, de donații în valoare de 27 mii de euro în ultimii 4 ani

În 2018, Dumitru Robu pleacă de la PA, după ce, în prealabil, participă la concursul pentru suplinirea funcției de adjunct al Procuraturii Chișinău. El îl învinge pe colegul său de la PA, Vladislav Bobrov, și este numit în funcție pentru un mandat de cinci ani. În perioada în care Robu a fost adjunct la Procuratura Chișinău, instituția era (și mai este) condusă de procurorul Ștefan Șaptefraț.

Tot în 2018, Dumitru Robu indică în declarația de avere și interese faptul că, împreună cu soția, au primit, pe lângă salariu, o donație de 8 mii de euro de la socrul său, Ivan Ghețîu. Totodată, în urma ceremoniei de botez a copilului, procurorul susține că a încasat suma de 14 mii de euro. Alți 200 de mii de lei intră în conturile familiei procurorului de la Casa Națională de Asigurări Sociale sub formă de îndemnizații acordate la nașterea copilului. În 2018, soții Robu fac două achiziții: cumpără un garaj cu 50 mii de lei și un automobil Lexus CT200H, plătind 8,7 mii de euro.

Candidatura lui Robu, votată de 78 de deputați, inclusiv de opoziție

Solicitat de ZdG, Dumitru Robu ne-a transmis, prin intermediul Serviciului de presă al Procuraturii Generale că donațiile în valoare totală de 27 mii de euro, provenite de la socri, pe care acesta le-a indicat în ultimii 4 ani în declarațiile de avere, se datorează faptului că aceștia lucrează în străinătate începând cu 2003.

Candidatura lui Dumitru Robu pentru funcția de procuror general interimar a fost susținută de 78 de deputați din PSRM, Blocul ACUM, PDM și chiar Partidul Șor.

Igor Dodon l-a prezentat pe Dumitru Robu, noul procuror general interimar

Miercuri, 31 iulie 2019, Consiliul Superior al Procurorilor a avizat pozitiv candidatura acestuia și hotărârea Parlamentului, iar la scurt timp, Igor Dodon, președintele R. Moldova, a semnat decretul de numire în funcție. Dumitru Robu a fost prezentat colectivului Procuraturii Generale în prezența șefului statului, a adjuncților procurorului general, Mircea Roșioru și Iurie Garaba, și a președintei CSP, Angela Motuzoc.

„Societatea așteaptă foarte mult de la noi. Personal, am să-mi dau aportul, iar cu ajutorul dvs., haideți să ne dăm străduința ca să redobândim încrederea și să sporim încrederea societății (în Procuratură, n.r.)”, a promis Robu, la prezentarea în fața colegilor.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.