Dosarul mitei pentru cinci judecătoare, la faza audierii inculpaților
La aproape un an de când Procuratura Anticorupție a trimis în judecată „dosarul mitei pentru judecători”, acesta se află la faza audierilor inculpaților. În dosar au statut de învinuit cinci magistrate, Liubovi Brînza, Galina Moscalciuc, Ludmila Ouș, Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, procurora Vera Chiranda, avocata Nadejda Agatii, un asistent judiciar și o persoană fizică a cărui nume nu au fost făcute public de procurori. Toate aceste persoane au fost reținute în octombrie 2018.
Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești către magistrați.
Contactată de Ziarul de Gardă, procurora care instrumentează dosarul „mitei pentru judecători” ne-a comunicat că dosarul se află la etapa audierilor inculpaților.
„Dosarul nu a fost disjuns. La moment nimeni din participanții acestui dosar nu are aplicată careva măsură preventivă. Cercetarea judecătorească continuă și suntem abia la faza audierilor inculpaților”, ne-a comunicat procurora Elena Cazacova.
Totodată, timp de 11 luni la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani au avut 27 de ședințe de judecată în acest dosar.
Toate cele cinci judecătoare sunt suspendate din funcție în octombrie 2018.
Medicul Vadim Scarlat, învinuit și el în dosarul „mitei pentru judecători” de trafic de influență, în privința căruia cauza penală a fost disjunsă într-o procedură separată, și-a primit pedeasa în martie 2019. Acesta a fost obligat să achite o amendă în valoare de 2300 de unități convenționale, echivalentul a 115 mii de lei sau aproape șase mii de euro. Aceasta decizie nu a mai fost contestată la Curtea de Apel, astfel că a devenit definitivă și irevocabilă.
Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018. Dacă vor fi găsiți vinovați de corupere pasivă, bănuiții riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 de lei. Pronunțarea cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii se pedepsește cu amendă de la 32 500 la 57 500 lei sau cu închisoare de până la 5 ani.
Pentru corupere activă, bănuiții riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 300 000 la 40 000 de lei, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 700 000 la 900 000 de lei. Pentru amestecul în judecarea cauzelor de către instanțele de judecată, inculpații pot fi pedepsiți cu o amendă de la 37 500 la 47 500 de lei, sau închisoare de până la 4 ani.