Motivele oficiale ale CSM privind revocarea din funcție a lui Victor Micu
Menținerea în funcții administrative a unor persoane care au pierdut încrederea societății este contrară principiilor statului de drept, motivează oficial Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) revocarea lui Victor Micu din funcția de președinte al Consiliului.
În Hotătârea motivată, CSM susține că a fost „imperativă întreprinderea măsurilor necesare pentru asigurarea aplicării rapide a procedurii de revocare” a lui Victor Micu pentru „respectarea principiului constituţional al statului de drept şi în considerarea interesului general al societății”.
Subiectul privind revocarea lui Victor Micu a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței din 16 iulie de către membrul CSM Petru Moraru.
„Petru Moraru a invocat faptul că, președintele CSM Victor Micu nu a fixat ședințele Plenului CSM în perioada în care sistemul judecătoresc din țară era în așteptarea acțiunilor concrete ale Consiliului în vederea reformării sistemului judecătoresc, prin prisma evenimentelor desfășurate în legătură cu schimbarea guvernării și a declarației Parlamentului referitor la captivitatea statului; nu a fost prezent la serviciu în această perioadă, iar, după revenirea din concediu, nu și-a expus opinia asupra hotărârilor de rezonanță, adoptate de Plen în absența sa; nu a inclus în ordinea de zi a ședinței Plenului CSM chestiunea cu privire la anunțarea concursului la funcția de președinte al Colegiului penal al CSJ, timp de mai mult de un an”, a invocat Petru Moraru, care a declarat că în aceste condiții Victor Micu a demonstrat „lipsă de responsabilitate”.
Toți cei nouă colegi ai lui Victor Micu au votat pentru revocarea sa din funcție.
Victor Micu a declarat anterior pentru ZdG că decizia în privința sa a fost una „pripită” și „neîntemeiată”. Acesta a admis că cineva ar fi avut nevoie „să fie schimbată fața Consiliului”.
Victor Micu a plecat în concediu pe 20 iunie, cu cinci zile înainte de ședința în care a participat prim-ministra Maia Sandu și la care s-a decis înlăturarea din funcție a șapte magistrați și revocarea din funcție a unui judecător, drept urmare a notei informative depuse la CSM de către judecătorul Mihai Murguleț.
Interimatul funcției de președinte al CSM este asigurat de Dorel Musteață.