Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Președintele CSM, Victor Micu,…

VIDEO Președintele CSM, Victor Micu, a fost revocat din funcție

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi, 16 iulie, într-o nouă ședință. Pe agenda CSM se numără 11 subiecte, printre care suplinirea a șase funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională.

13.30: Interimatul funcției de președinte al CSM îl va asigura Dorel Musteață.

13.19: Cu nouă voturi pro și unul împotrivă, Victor Micu a fost demis din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Mulțumesc tuturor, inclusiv colegilor, pentru ani îndelungați în care s-au făcut reforme în sistemul judecătoresc. Mereu am fost blamați de politic. Suntem de acord că se putea face mai mult, dar mereu am încercat să apăr independența sistemului judecătoresc”, a declarat Victor Micu, după ce a fost revocat din funcție.

11.21: Consiliul Superior al Magistraturii a decis prelungirea concursului pentru desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională.

10.37: Domnica Manole solicită CSM să amâne examinarea subiectului respectiv, pentru ca societatea civilă să se expună cu privire la candidații înregistrați în concurs.

10.29: Membrii CSM examinează subiectul cu privire la desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională.

10.23: După deliberări, președintele CSM, Victor Micu, a declarat că niciunul dintre pretendenții la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiției nu a întrunit numărul suficient de voturi, pentru a fi promovat în funcția respectivă.

10.10: Membrii CSM au intrat în deliberări.

09.25: Solicitarea ministrei a fost respinsă, iar membrii CSM examinează dosarele depuse în concursul pentru funcțiile de judecători la CSJ.

09.11: Ministra Justiției solicită retragerea de pe ordinea de zi a subiectului cu privire la desemnarea a șase judecători noi la Curtea Supremă de Justiție. Olesea Stamate declară că ministerul urmează să reducă numărul de judecători la CSJ, motiv pentru care nu este oportună numirea unor noi judecători.

09.07: Membrul CSM, Petru Moraru, declară că președintele CSM, Victor Micu, trebuie să își dea demisia.

„În această perioadă critică, în care se află sistemul judecătoresc, ați plecat la odihnă, ceea ce consider că nu este frumos. Este opinia mea personală”, a declarat Petru Moraru, solicitând includerea pe ordinea de zi a unui subiect cu privire la demiterea lui Victor Micu.

Paisprezece candidați s-au înscris în concursul organizat de CSM pentru cele două funcții de judecător la Curtea Constituțională din partea CSM. Este vorba despre: Teodor Cârnaț, Vladimir Grosu, Oleg Potârniche, Sergiu Băieșu, Eduard Boișteanu, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Eduard Ababei, Ghenadie Eni, Iulia Sîrcu, Serghei Țurcanu, Domnica Manole, Alexandru Spoială și Andrei Coca.