Gheorghe Petic, condamnat anterior pentru un pretins viol care s-a dovedit a fi înscenat, va primi despăgubiri de peste 2 milioane de lei. Reacția fostului polițist de frontieră
Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat în 2019 pentru un pretins viol care, potrivit autorităților, s-a dovedit a fi înscenat, va primi din contul bugetului de stat două milioane de lei sub formă de prejudiciu moral, 36 022 de lei cu titlu de prejudiciu material și suma de 27 mii de lei cu titlu de cheltuieli de asistență juridică. Decizia a fost luată vineri, 17 mai, de către Ecaterina Silivestru, magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.
Magistrata, care a admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de fostul polițist de frontieră împotriva Ministerul Justiției pentru detenție ilegală, a constatat încălcarea lui Gheorghe Petic a dreptului la libertate și siguranță, interzicerea torturii și dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.
„(…) Se încasează din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției al R. Moldova, în beneficiul lui Gheorghe Petic, născut la (…) suma de 2 000 000 (două milioane) lei, cu titlu de compensare a prejudiciului moral pentru încălcarea drepturilor fundamentale garantate de Convenţia din 04 noiembrie 1950 pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
În rest, cerințele lui Gheorghe Petic se resping. Hotărârea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile, prin intermediul Judecătoriei municipiului Chişinău, sediul Centru”, se spune în hotărârea instanței.
Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic ceruse despăgubiri în valoare de 6 milioane de lei. După pronunțarea deciziei, acesta a declarat, într-un live pe pagina sa de Facebook, că urmează să decidă daca va ataca hotărârea la Curtea de Apel Chișinău.
„(…) Noi nu punem la dubii, în linii mari, raționamentele instanței. Vreau să-i mulțumesc doamnei judecătoare Ecaterina Silivestru pentru faptul că mi-a dat voie să am un proces echitabil (…). Două milioane de lei – pentru faptul că Plahotniuc, Cavcaliuc, Jizdan sau alte râsuri care au condus Ministerul de Interne, Procuratura, iată au pus pe umerii statului acest sumă drept prejudiciu moral și în jur la 50 de mii de lei. Urmează să vedem dacă contestăm sentința respectivă la Curtea de Apel Chișinău (…). Urmează să vedem dacă pe noi ne satisface 2 milioane de lei și 50 mii de lei sau nu ne satisface (…).
Doamnă ministră a Justiției, ca să nu politizăm în toamnă acest caz și să aduc o știrbire de imagine unora, vă rog să vă liniștiți. Suntem gata să participăm alături de dumneavoastră la o mediere să vedem cum procedăm mai departe (…)”, a accentuat Gheorghe Petic.
Pe 30 noiembrie 2021, fostul polițist de frontieră, condamnat anterior la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol, a fost achitat. Decizia de achitare a venit după ce Serviciul Informații și Securitate (SIS) a publicat pe 5 octombrie 2021 secvențe video despre care reprezentanții instituției susțineau că au fost surprinse în momentul înscenării pretinsului viol de care a fost acuzat Gheorghe Petic.
În dosarul privind activitatea ilegală a unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 în interesul „organizației criminale Plahotniuc” au fost reținute pe 5 octombrie 2021 șase persoane, pentru înscenarea unui viol în rezultatul căruia a fost condamnată o persoană nevinovată, și anume fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic.
Gheorghe Petic s-a făcut remarcat prin declarații dure referitoare la contrabandă în care ar fi fost implicați apropiați ai fostei guvernări, inclusiv factori de decizie de la Poliția de Frontieră.
Pe 20 martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol. În tot acest răstimp, de la reținerea sa, Petic a negat acuzațiile care i se aduc, menționând că i-a fost intentat un dosar politic. După nouă luni de arest, pe 19 iulie 2019, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a decis rejudecarea dosarului lui Petic în prima instanță, eliberându-l din arest pe fostul polițist de frontieră.