(doc) Dosarul ex-deputatului Bolboceanu, fără martori și cu ședințe de judecată în penitenciar
La 17 martie expiră termenul legal până când ex-deputatul democrat Iurie Bolboceanu, acuzat de spionaj și trădare de patrie, poate fi ținut în arest, respectiv, acesta urmează a fi eliberat dacă până la această dată instanța de fond nu va pronunța o hotărâre. Deși majoritatea ședințelor de judecată au fost amânate, iar, potrivit avocatului Gheorghe Malic, în dosar nu există niciun martor și nu au fost formate comisii rogatorii în F. Rusă pentru a solicita date despre persoana căreia Bolbocenau i-ar fi furnizat informații „de interes național”, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, se arată convins că ex-deputatul va fi condamnat la închisoare. În timp ce apărarea susține că ex-deputatul este dus cu forța în fața instanței în pofida stării sale de sănătate sau că instanța de Apel Chișinău decide unilateral examinarea recursurilor în lipsa inculpatului, adjuncta procurorului-șef al PCCCOS, Lucreția Zaharia, afirmă că ședințele au loc, iar una dintre acestea s-a desfășurat chiar în Penitenciarul nr. 16, de tip spital, unde în prezent este deținut Iurie Bolboceanu.
Recent, apărarea a cerut recuzarea președintelui Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, care formează completele de judecată ce examinează recursurile privind măsurile de arest în privința lui Bolboceanu, invocând că acesta „a fost coleg de fracţiune cu inculpatul Iurie Bolboceanu în cadrul căreia au avut mai multe ,,ciocniri politice”. Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de recuzare.
Pe 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) pe motiv că nu se mai regăseşte în ea, fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reţinut în flagrant de procurori şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) într-un dosar penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie, în timp ce ar fi furnizat informaţii „de interes naţional” lui Alexandr Grudin, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, informaţii ce puteau fi utilizate „în dauna suveranităţii şi securităţii R. Moldova”. Agentul străin a fost lăsat liber, deoarece convenţiile europene interzic aplicarea măsurilor de constrângere asupra ofiţerilor sub acoperire ataşaţi misiunilor diplomatice. Ulterior, la 29 mai, cinci diplomați ruși au fost numiți persona non grata în R. Moldova. Printre cei cinci diplomați expulzați era și Alexandr Grudin. La 4 august, dosarul a fost trimis în judecată. Iurie Bolbocean se află în penitenciar, măsura de arest fiind periodic prelungită de judecători.
Avocat: „Acolo te sufoci, nu ai aer”
Deși dosarul a ajuns pe masa magistratului Serghei Papuha de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, încă la începutul lunii august anul trecut, majoritatea ședințelor de judecată nu au avut loc, susține avocatul ex-deputatului, Gheorghe Malic. Potrivit acestuia, tergiversarea ar fi generată de agenții statului, deoarece magistratul s-a aflat în concediu o anumită perioadă, iar ulterior nu a organizat eficient ședințele de judecată pentru ca inculpatul să fie adus în fața instanței.
„Inculpatul se află în stare de arest și este problema statului dacă nu se poate organiza ca să-l aducă în ședință. Tergiversarea se întâmplă din cauza agenților statului. Judecătorul s-a aflat în concediu mai bine de o lună, ulterior a fost pe foaie de boală. Ulterior a organizat foarte prost examinarea cauzei, inclusiv, nu a luat măsuri ca inculpatul să ajungă la judecată, deoarece inculpatul a fost bolnav și transferat dintr-o instituție penitenciară în alta. Tot instituțiile statului în transferau. Respectiv, din cauza că nu a fost asigurată escortarea inculpatului la proces de vreo șase ori ședința nu a avut loc. De patru ori sau mai mult s-a amânat ședința pentru că a fost prost organizată judecarea: adică dosarul era la Curtea de Apel. Sunt implicați agenții statului: unul din criteriile de evaluare a termenului rezonabil este comportarea părților. Apărarea nu a lipsit niciodată de la ședința de judecată, din contra, a lipsit procurorul sau judecătorul”, a declarat Gheorghe Malic, precizând că starea de sănătate a ex-deputatului este una gravă și acesta se află de mai mult timp în Penitenciarul-spital nr. 16 din Chișinău, deși a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13.
Avocatul susține că Iurie Bolboceanu are nevoie de tratament medical, care însă, nu poate să-i fie acordat în Penitenciarul nr. 16, acolo unde nu ar fi nici medici, nici condiții necesare. Gheorghe Malic spune că ex-deputatul Iurie Bolboceanu se află în Penitenciarul nr. 16 de când dosarul a fost transmis în judecată, iar mai multe zile acesta a fost ținut fără apă, mâncare și fără medicamente. „Ulterior a fost dus în Penitenciarul nr. 13, unde a fost ținut într-o cameră de tortură: patru oameni în nouă metri pătrați, cu tot cu viceu. Însăși prin deținerea acolo era torturat, în acele condiții. Acolo te sufoci, nu ai aer”, menționează apărătorul.
Referitor la tratamentul inuman în privința clientului său, avocatul susține că se va adresa la CtEDO.
Calomnie sau trădare de patrie
Avocatul spune că dosarul ar fi unul „vădit politic”, deoarece nu ar exista nicio componentă de infracțiune, iar acuzațiile de trădare de patrie pot fi calificate, de fapt, doar ca injurie, calomnie sau lezarea onoarei și demnității persoanei dar, în niciun caz, ca trădare de patrie.
„Nu avea ce transmite, pur și simpu discuta. A defăimat pe cineva sau a discutat rău despre alți conducători, dar asta nu înseamnă trădare de partie: calomnie, injurie, contravențional… miximum ce poate fi. Putem vorbi despre apărarea onoarei și demnității, dar nu un dosar penal cu 12 ani de închisoare minimum”, suține Gheorghe Malic, adăugând că apărarea nu are acces la materialel cauzei penale, la înregistrările video sau audio înainte de ședințe și că în dosar nu există niciun martor. „Un fel de joacă de-a justiția”, declară apărătorul.
Întrebat cui i-ar conveni condamnarea acestuia, avocatul enunță partidul Democrat din Moldova, cel pe care Bolboceanu l-ar fi blamat în discuțiile care au fost interceptate. Gheorghe Malic afirmă că „politicul” ar cere condamnarea ex-deputatului până la 17 martie.
Avocatul spune că nu au fost formată vreo comisie rogatorie pentru a stabili identitatea ofițerului din F. Rusă căruia ex-deputatul i-ar fi furnizat informații.
Am încercat să discutăm subiectul cu procurorii PCCOCS care se ocupă de dosar, Anatolie Pitel și Tamara Vidrașcu. Ofițerul de presă al PCCOCS, Ana Botez, a declarat că nu ne poate oferi un număr de telefon, și orice întrebări pot fi adresate prin intermediul serviciului de presă. Aceasta a declarat, cu trimitere la informațiile oferite de procurora Tatiana Vidrașcu, că „examinarea dosarului are loc în ședințe închise”, de aceea nu ne poate spune ce persoane au fost audiate, că orice detalii despre Alexandr Grudin, fostul adjunct al ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, constituie „date cu caracter confidențial”, și că ședințele de judecată nu au fost amânate, toate fiind lucrative.
Fără probleme de sănătate, dar cu ședințe de judecată în penitenciar
Avocatul Gheorghe Malic susține că la 9 februarie clientul său a fost dus în fața instanței forțat, în pofida problemelor de sănătate.
„Ceea ce se întâmplă este strașnic. La 9 februarie l-au adus la judecată în timp ce era în stare gravă. L-au ținut fără pauză de masă. Este tratament inuman și degradant. Drept urmare a avut un acces și am chemat asistența medicală, deși judecata se opunea. Medicii au constatat că avea tensiune ridicată. L-au dus la Spitalul „Sfânta Treime”, acolo cineva a intervenit, pentru că nu a fost primit și a fost trasnportat la Penitenciarul nr. 16. Acolo s-a aflat câteva zile, timp în care starea sa contiua să fie complicată”, explică avocatul, care mai adaugă că Bolboceanu a fost internat la Spitalul Sfânta Treime pentru trei zile, dar că medicii l-ar fi externat deși starea acestuia de sănătate este în continuare una gravă. Gheorghe Malic spune că medicii din Penitenciarul nr. 16 nu permit transportarea lui Iurie Bolboceanu la judecătorie din cauza stării de sănătate.
La 9 februarie Judecătoria Chișinău a decis să prelungească cu încă 30 de zile măsura de arest pe numele lui Iurie Bolboceanu. Decizia a fost contestată de apărare în instanța de recurs, iar la 16 februarie, Gheorghe Malic a depus o cerere de recuzare a judecătorului Gheorghe Iovu de la Curtea de Apel Chișinău, care este președinte al completului de judecată care urma să examineze recursul apărării, dar și a tutror judecătorilor din instanța de apel, inclusiv a președintelui CA, Ion Pleșca.
Gheorghe Malic a argumentat prin faptul că Gheorghe Iovu, „la insistenţa procurorului a dispus ca şedinţa de judecată din 15.02.2018 să se desfăşoare cu uşile închise, ceea ce denotă o legătură înafara procesului între procuror şi judecător, astfel încălcând dreptul învinuitului Bolboceanu Iu. la apărare şi la un proces echitabil” și că „Gheorghe Iovu a decis unilateral şi unipersonal examinarea cauzei în lipsa inculpatului Bolboceanu Iu. din motiv că ultimul în baza unei cereri ar fi renunţat să se prezinte în şedinţa de judecată”.
Cererea de recuzare a președintelui CA Chișinău avocatul a motivat-o prin faptul că Ion Pleșca „a fost coleg de fracţiune cu inculpatul Iurie Bolboceanu în cadrul căreia au avut mai multe ,,ciocniri politice”, atât prietenoase, cât şi de alt gen, fapt ce pune la îndoială rezonabila posibilitate a implicării judecătorului Pleşca Ion în judecarea acestei cauze, sub orice formă”.
Cererea de recuzare a fost respinsă la 23 februarie de către Curtea Supremă de Justiție pentru că „avocatul Malic Gheorghe învocă motive concrete de imparţialitate la examinarea cererii de recurs doar în privinţa judecătorului Iovu Gh. şi a preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, Pleşca Ion, însă referitor la ceilalţi judecători ai Curţii de Apel Chişinău nu a invocat nici un motiv prevăzut de art. 33 Cod penal, doar menționând că nu are încredere în ultimii”.
„În cazul lui Șor, șefa cancelariei a jucat festa ca să trimit dosarul la Cahul, dar aici, președintele nu ar juca festa”, susține Gheorghe Malic, care crede că „dl judecător Pleșca nu are dreptul să constituie complet de judecată pentru a judeca cazul respectiv, iată care este motivul cererii de recuzare”.
Contactată, Lucreția Zaharia, adjunctă a procurorului-șef al PCCCOS, a declarat că starea de sănătate a ex-deputatului îi permite să participe în ședințele de judecată. Aceasta spune că ultima ședință de judecată a avut loc în penitenciar, „deci, a fost dus în sala de judecare”. Lucreția Zaharia explică decizia de a organiza ședința în incinta penitenciarului pentru „o mai bună desfășurare” a ședinței și „pentru a nu amâna în repetate rânduri examinarea cauzei”.
Am solicitat procurorilor, prin serviciul de presă al PCCOCS, să ne spună exact care ședință a avut loc în penitenciar și din ce motiv. Un răspuns însă, nu am primit.
Chitoroagă: „Nu pun la îndoială faptul că o să fie anume sentință de condamnare”
Încă la 23 ianuarie curent, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, s-a arătat convins că Iurie Bolboceanu va fi condamnat la închisoare.
„Dacă e să vorbim despre securitatea statului, vreau să vă aduc la cunoștință cazut de trădare de partie care a fost monitorizat și mediatizat destul de larg, mă gândesc eu, cazul Bolboceanu. Este primul caz în istoria organelor de drept din R. Moldova care a fost dus până la capăt și a fost documentat și acum la moment suntem în așteptarea unei sentințe. Personal, nu pun la îndoială faptul că ea o să fie anume sentință de condamnare”, a declarat Nicolae Chitoroagă la 23 ianuarie în cadrul unui interviu pentru Agenția Informațională de Stat, „Moldpres”, prezentând dosarul Bolboceanu drept unul dintre cele mai importante în contextul infracțiunilor contra securității statului.
În cadrul unei emisiuni la postul Publika TV, controlat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a acuzat Moscova de implicare prin serviciile sale secrete în afacerile interne ale R. Moldova, evocând cazul fostului deputat democrat Iurie Bolboceanu.
„Haideți să ne aducem aminte cazul așa-numitului Bolboceanu. Vă aduceți aminte pentru ce a fost reținut și acuzat Bolboceanu și care este acuzația? Bolboceanu este fost coleg de Parlament care a fost arestat, reținut în flagrant, care primea bani din partea unor persoane pentru anumite informații și pentru așa-numita tentativă de corupere, inclusiv a unor deputați”, a declarat Candu.
În alegerile parlamentare din 2010, Iurie Bolboceanu a fost al 13-lea în lista candidaţilor formaţiunii, condusă de Marian Lupu şi Vladimir Plahotniuc. Potrivit declaraţiilor sale cu privire la venituri şi proprietate din perioada în care era ales al poporului, Bolboceanu a fost şi membru PDM, făcând parte din Consiliul Naţional Politic al formaţiunii. În Legislativ, Bolboceanu a fost secretar al Comisiei parlamentare Cultură şi Mass-media.
În martie 2014, Bolboceanu a anunţat în şedinţa în plen a Parlamentului, că se retrage din grupul parlamentar al PD şi din partid. Întrebat atunci de ZdG care este, totuși, motivul părăsirii fracțiunii PD, Bolboceanu a spus: „voi știți răspunsul mai bine decât mine. Nu am spus totul și clar că viziunile mele nu s-au schimbat. Nu am spus totul, dacă va trebui o să spun”, a spus fostul deputat PD, adăugând că va susține semnarea Acordului de Asociere cu UE.
Citiți și