Deciziile controversate din cariera a patru magistrați care vor să facă justiție la CSJ
Patru magistrați care în ultimii ani au pronunțat decizii controversate în dosare de rezonanță aspiră la cele două fotolii vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Au depus cereri pentru a fi promovați în instanța supremă Oxana Robu și Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău și Victor Boico și Victor Burduh de la Judecătoria Chișinău. Decizia urmează a fi luată de Consiliul Superior al Magistraturii în ședința din 3 aprilie. Funcțiile de magistrat la CSJ au rămas vacante după demisia președintelui instanței, Mihai Poalelungi, și a judecătorului Petru Ursache.
Consiliul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor din subordinea CSM a atribuit calificativul „excelent” doar judecătoarei Oxana Robu, performanțele celorlalți trei magistrați au fost apreciate cu determinativul „foarte bine”. Oxana Robu deține și cel mai bun punctaj fiind evaluată de Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor, 83 de puncte. Vicepreședintele judecătoriei Chișinău, Victor Burduh, a fost apreciat de Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor cu 80 de puncte, magistrata Liubovi Brînza a obținut 77 de puncte, iar magistratul Victor Boico – 73 de puncte.
Oxana Robu este judecătoare din 2004. La CA Chișinău a fost numită în 2014. Robu a fost președinta completului de judecată care la 4 octombrie 2017 a suspendat pedeapsa cu închisoarea pe numele fostului șef al Direcției Transport Public şi Căi de Comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău, Igor Gamrețki, pedepsit de prima instanță cu doi ani de detenție într-un penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influneță în dosarul parcărilor cu plată din capitală.
În ianuarie curent, asemeni altor câțiva judecători de la Curtea de Apel Chișinău, Oxana Robu a refuzat să examineze dosarul Șor. Magistrata a motivat cererea de recuzare prin faptul că are în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării.
Oxana Robu a cumpărat anul trecut un apartament de 70 m.p. în urma unui contract de investiţii în valoare de 494 de mii de lei. Judecătoarea şi-a achiziţionat şi un Mercedes GLK, fabricat în 2013, cu 326 de mii de lei.
Victor Burduh, în sistem de aproape două decenii, este vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău din ianuarie 2017. Anterior a deținut funcția de președinte al Judecătoriei Ciocana.
În 2017, Victor Burduh a fost remunerat cu 276 428 de lei sau circa 23 de mii de lei lunar în funcția de judecător, vicepreședinte al instanței Chișinău și formator la Institutul Național al Justiției. Anul trecut, magistratul a vândut cu 60 de mii de euro un apartament de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală. Acesta susține că nu are în proprietate vreun automobil și nici nu conduce vreo mașină prin comodat. Până la sfârșitul anului curent, Victor Burduh urmează să restituie o datorie de 200 000 de lei, contractată în 2010 cu o rată a dobânzii de 18%.
Cu o experiență de judecător de 16 ani, Liubovi Brînza face dreptate la Curtea de Apel Chișinău din 2015, anterior fiind magistrată la Judecătoria Chișinău. Judecătoarea Brînza făcut parte din completul de judecată condus de Oxana Robu care a suspendat pedeapsa cu închisoarea pe numele lui Igor Gamrețki, recunoscut vinovat de trucarea licitației publice pentru amenajarea parcărilor cu plată în capitală.
La 18 decembrie 2017, după 24 de ședințe de judecată, un complet de judecători condus de Liubovi Brânza a menținut pedeapsa cu 18 ani de închisoare pe numele controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, în dosarul în care a fost învinuit că ar fi obţinut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.
Pentru 2017, magistrata declară un salariu de 279 492 de mii de lei sau 23 de mii de lei lunar.
Judecătorul Victor Boico a făcut carieră în justiție la Judecătoria Chișinău, fiind unicul loc de muncă unde a activat din data accederii în sistem, 13 iulie 1995.
Boico a fost președintele completului de judecată care la 20 aprilie 2017 l-a condamnat pe controversatul om de afaceri, Veacesalv Platon, la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, sentința fiind ulterior menținută de magistrata Liubovi Brînza.
În august 2014, Victor Boico, pe atunci magistrat la Judecătoria Buiucani din capitală, după un proces care a durat peste cinci ani de zile, i-a declarat nevonivați pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, în dosarul 7 aprilie 2009, după ce, ex-deputata Valentina Cuşnir i-a acuzat că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.
Boico este magistratul care în aprilie 2014 l-a condamat la închisoare pe Gheorghe Popa, primul judecător prins în flagrant cu mită în acest mileniu, în R. Moldova. După mai bine de trei ani, CSJ a constatat că dosarul penal pe numele judecătorului Gheorghe Popa, reţinut în flagrant de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie şi procurori cu 200 USD în toamna anului 2013, a fost o provocare pusă la cale de către organele de drept.
Anul trecut, Victor Boico a avut venituri de 251 091 de lei la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și Institutul Național al Justiției.
Decizia privind numirea a doi judecători în fotolii de magistrat la CSJ urmează a fi luată de plenul CSM în ședința din 3 aprilie.