CV-ul și averea din declarații a candidatei cu cele mai mari șanse la șefia Autorității Naționale de Integritate
Rodica Antoci, şefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției, este lideră în concursul pentru șefia Autorității Naționale de Integritate (ANI) după cele două etape, proba scrisă și interviul, înregistrând un rezultat de 53,5 puncte. Dacă va obține un rezultat pozitiv la testarea cu detectorul comportamentului simulat (poligraf), candidatura acesteia urmează a fi propusă șefului statului pentru numire în funcție. Ceilalți doi pretendenți la fotoliul de președinte al ANI au obținut note mult mai modeste la proba interviului și, respectiv, au înregistrat un punctaj total mai mic. Francisco Talmaci, şef al Direcţiei sinteză, asistenţă juridică şi control de la Ministerul Finanțelor, înregistrează 46,4 puncte. Lidia Chireoglo, ofițer superior de urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție, a obținut după două probe 46,3 puncte. Pretendenții la fotoliul de șel al ANI urmează a fi testați săptămâna viitoare la detectorul comportamentului simulat (poligraf). Un aviz negativ la poligraf înseamnă descalificarea din concurs.
Rodica Antoci a făcut studii juridice în România, la Universitatea din Oradea. Deține diploma de magistru în drept public a Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI, iar în 2015 a finalizat studiile de doctoat la aceeași instituție, specialitatea drept procesual penal și criminalistică.
Și-a început cariera în funcție de specialist coordonator în Direcția general audit intern, juridică și mass-media a Inspecției de Stat în Construcții. A activat ulterior drept consultant în Direcția marketing și jurisprudență la a Institutului de Cercetări Științifice în Construcții „Incercom” și specialist în Direcția juridică a Departamentului Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului. Din 2005 până în 2011 a fost expert judiciar la Centrul Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției. Din iunie 2011 și până în prezent este șefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale al aceleiași instituții.
În declarația de venituri și proprietăți anexată la dosarul de participare în concursul pentru șefia ANI, Rodica Antoci declară 24 587 de lei, drept indemnizație pentru îngrijire a copilului.
Soțul său, Iurie Antoci, care este locotenent-colonel al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, fiind decorat în 2016 de Nicolae Timofti cu ordinul „Credință Patriei”, a obținut 155 094 de lei. Alte 54 845 de lei din bugetul familiei constituie pensia soțului.
Familia deține un apartament de 67,3 m.p. obținut în 2010 prin donație. Soții Antoci conduc o Toyota Avensis fabricată în 2007 și cumpărată în 2015 cu 7 800 de euro.
Primul concursul pentru ocuparea funcției de președinte al ANI a eșuat în luna octombrie curent, pentru că niciunul dintre cei doi candidați înregistrați în cursă, Victor Strătilă și Teodor Cârnaț , nu a trecut testul la poligraf.
La 7 decembrie curent Lilian Chișcă a fost desemnat câștigăt al concursului pentru suplinirea funcției de vicepreședinte al ANI. Candidatura acestuia urmează a fi propusă șefului statului pentru numire în funcție.