Cine este șeful de direcție de la Ministerul Finanțelor care aspiră la fotoliul de vicepreședinte al ANI
La funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI) aspiră două persoane: Lilian Chișcă, şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul ANI și Francisco Talmaci, șef-interimar al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare de la Ministerul Finanțelor. Primul și-a anunțat inițial și intenția de a candida la funcția de președinte al ANI, dar și-a retras dosarul cu câteva zile înainte de demararea probelor. Cel de-al doilea candidat s-a înscris în competiție după ce ANI a anunțat concurs repetat pentru postul de vicepreședinte.
Numele celor doi au fost făcute publice în ședința din 2 octombrie al Consiliului de Integritate al ANI.
„Secretariatul CI a remis săptămâna trecută demersuri din partea Consiliului de Integritate către Centrul Naţional Anticorupţie și Serviciul de Informații și Securitate în vederea obținerii informațiilor relevante despre cel de-al doilea candidat (Francisco Talmaci – n.r.) pentru suplinirea funcţiilor de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate, pentru ca cei doi candidați să parcurgă aceiași pași ce i-au avut ai parcurge candidații la funcția de președinte al ANI”, se precizează într-un comunicat al instituției de integritate.
Francisco Talmaci a fost numit șef adjunct al Secției analitice a CNA în decembrie 2012. Din august 2014 acesta ocupă funcția de șef de direcție, iar din iunie 2016 – șef al direcției generale analitică a CNA. La sfârșitul anului trecut, la 24 decembrie 2016, Francisco Talmaci a fost numit specialist principal al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor.
În „Lista cadourilor primite și declarate de angajații CNA în anul 2013”, Francisco Talmaci declara că pe parcursul anului ar fi primit patru cadouri: cană, cravată, carnet și pix.
În declarația de avere și interese pentru anul 2016, Francisco Talmaci declară un salariu de 238 258 de lei și o indemnizație de 179 883 de lei la CNA. Soția sa a contribuit la bugetul familiei în 2016 cu 171 735 de lei. Alți 220 000 de lei familia i-a obținut din vânzarea unui automobil.
Familia Talmaci deține cote-părți din trei terenuri agricole, trei terenuri extravilane și un teren intravilan, dobândite în 2014-2015.
Din 2010, Francisco Talmaci deține, în baza unui contract de investiții, 1/2 dintr-un apartament de 105,3 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de aproape 875 de mii de lei. În 2015, pretendentul la șefia ANI a primit prin certificate de moștenire o casă de 110,7 m.p. și un apartament de 70,7 m.p.
În 2017, familia Talmaci a cumpărat cu 15 mii de euro un automobil de model BMW, fabricat în 2011.
Cel de-al doilea candidat, Lilian Chişcă, cel care a renunțat la cursa pentru fotoliul de președinte al ANI, e jurist de profesie şi are 36 de ani. Cariera sa profesională este strâns legată de instituţiile de stat. În mai 2014, Chişcă a fost numit şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a CNI după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiaşi direcţii. Până a se angaja la CNI, Chişcă a activat în calitate de inspector superior la CNA, iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licenţiere din Moldova.
În declaraţiile de avere din ultimii ani, Lilian Chișcă declară că deţine un apartament de 107 m. p., cu o valoare cadastrală de 686 mii de lei. Imobilul, situat la Buiucani, a fost achiziţionat în decembrie 2011, după ce, cu un an mai devreme, familia Chişcă îşi vânduse vechiul apartament, de 45 m.p.. La capitolul bunuri mobile, Chişcă indică un Mercedes Benz E220, produs în 2005 şi achiziţionat în 2009 cu 100 de mii de lei. „E tot ceea ce s-a declarat anul trecut. Nu sunt modificări la capitolul proprietăţi. Doar că a fost înstrăinată cota-parte deţinută de soţia mea într-un SRL. Era o întreprindere pe care soţia a deschis-o mulţi ani în urmă şi care nu activa”, spune Lilian Chişcă. Firma la care soţia sa, Veronica, a fost, până în martie 2016, asociat unic este „Optic Valencia” SRL, cu activităţi declarate în domeniul comercializării articolelor de optică medicală. Firma apare în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale lui Lilian Chişcă din anii precedenţi, având adresa juridică în fostul apartament al familiei Chişcă.
Citiți aici despre Candidaţii la şefia ANI: Avere, interese şi integritate
Sergiu Ostaf, membrul CI care a prezidat ședința de astăzi, a declarat că numai după acumularea răspunsurilor respective, membrii CI vor analiza dacă sunt complete dosarele și vor decide asupra admisibilității acestora.
În cadrul aceleiași ședințe, membrii CI au făcut publice totalurile probelor desfășurate în concursul pentru selectarea președintelui ANI. Respectiv, Teodor Cârnaț a acumulat 43 de puncte, iar Victor Strătilă – 33,9 puncte din maximum de 60 posibile.
În următoarele cinci zile cei doi candidați la fotoliul de șef al ANI urmează să fie testați la poligra cu un operator autorizat al testului de poligraf.