Cei șase foști și actuali angajați ai MAI, reținuți astăzi de procurori în „Dosarul Direcției 5”, sunt bănuiți de fabricarea dosarului lui Gheorghe Petic
Cei șase foști și actuali angajați ai Ministului de Interne, care au fost reținuți marți, 5 octombrie, sunt bănuiți de fabricarea dosarului în care fostul angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Gheorghe Petic a fost acuzat de viol.
Sursele ZdG din cadrul organelor de drept ne-au comunicat că cei șase foști și actuali angajați ai Ministerului de Interne, reținuți astăzi de procurori în urma perchezițiilor efectuate în „Dosarul Direcției 5”, au activat anterior în cadrul Direcției 5, iar acum sunt bănuiți de fabricarea dosarului în care, în anul 2018, Gheorghe Petic a fost acuzat de viol.
Într-o posatare pe Facebook, Petic a comentat reținerile de astăzi.
„Eh cei din fosta Direcția Nr. 5 a Ministerului de Interne, mare greșeală ați făcut cu ,,violul ,, lui Petic . ,,Să curgă sânge atunci.
„Hai domnilor procurori, curaj”, Jizdan e următorul, sunt gata să mă întorc cu ei dupa zid, împreuna cu ei toți, cam 100 la număr. Viitoarea mea carte va fi în două volume după aresturile de azi. Sunt fericit, munca de doi ani dă roade, doi ani a trebuit să tac, dar e timpul. Și țineți minte Jizdan și Cavcaliuc împreună cu toți cei 100 criminali din fosta Direcție nr. 5, care s-au ocupat cu falsificări, interceptări, filmari de după colț, eu încă nimanui nu i-am rămas dator în viața asta. Urmează lucruri ca în filme. Fiți pe fir”, a scris Petic pe Facebook.
Gheorghe Petic s-a făcut remarcat prin declarații dure referitoare la contrabandă în care ar fi fost implicați apropiați ai fostei guvernări, inclusiv factori de decizie din Poliția de Frontieră.
Ulterior, fiind liderul organizației teritoriale a Platformei DA, fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic a fost reținut, la 12 octombrie 2018, după ce la Numărul Unic 112 a telefonat o locuitoare a orașului Ungheni care a cerut ajutor și intervenția poliției.
Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul domiciliu. Ulterior, la 20 martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol.
În tot acest răstimp, de la reținerea sa, Petic a negat acuzațiile care i se aduc, menționând că i-a fost intentat un dosar politic.
După nouă luni de arest, la 19 iulie 2019, completul de judecată de la CA Chișinău a decis rejudecarea dosarului lui Petic în prima instanță, eliberându-l din arest pe fostul polițist de frontieră.
La 26 iulie 2019, în baza unui decret semnat de Andrei Năstase, ministrul de Interne din acea perioadă, Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a fost desfiinţată.
Potrivit lui Năstase, această direcție a fost fondată cu încălcări ale legii și reprezenta o „poliție politică”, fiind instrumentul de urmărire, interceptare și filare a celor care îndrăzneau să se opună fostei guvernări.