ULTIMA ORĂ! Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia
După ce a prezentat obiectivele strategice ale Băncii Naționale pentru următorii trei ani, Sergiu Cioclea a anunțat că a depus o cerere de plecare din funcția de guvernator al BNM, începând cu data de 30 noiembrie, curent.
Sergiu Cioclea deţine funcţia de guvernator al BNM din 11 aprilie 2016. Parlamentul l-a votat pe Sergiu Cioclea în funcția de șef al BNM cu 61 de voturi. Acesta urma să conducă instituția în următorii șapte ani, însă și-a anunțat demisia după aproape trei ani.
„Știu că oamenii au așteptări mari de la guvernatorul băncii și vreau să contribui la dezvoltarea sectorului bancar. Nu vreau să merg în Europa ca reprezentant al celei mai sărace țări”, anunța Sergiu Cioclea, la tribuna Parlamentului în ziua în care a fost numit.
Sergiu Cioclea a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing de presă că și-a fixat drept scop să lucreze la BNM atât timp cât va fi necesar pentru a consolida sistemul bancar din R. Moldova și pentru a scoate sistemul financiar din criză. Alt punct a fost ca reformele să treacă punctul de neîntoarcere. Cioclea consideră că această etapă a fost trecută în octombrie 2018 după ce a fost vândut pachetul de referință la MAIB, dar și după ce au fost votate ultimele legi elaborate de BNM și planul de schimbare legislativă a fost complet realizat.
„Eu am lucrat la BNM aproape trei ani. Mulți vor spune că a fost puțin, dar credeți-mă că acești trei ani, într-o perioadă dificilă pot fi contabilizați dublu”, a declarat Sergiu Cioclea.
Acesta a menționat că există și motive de ordin privat, pe care nu a dorit să le numească.
Sergiu Cicolea a depus o cerere de încetare a funcției sale de guvernator al BNM începând cu data de 30 noiembrie, pe care a adresat-o președintelui Parlamentului, Andrian Candu.
La concursul pentru funcția de guvernator al BNM au participat nouă candidați. Cioclea a fost selectat după ce a acumulat cel mai mare punctaj în urma probei interviului.
Sergiu Cioclea a fost înaintat la şefia BNM de către Comisia de selectare a candidatului la funcţia de guvernator, la 2 martie 2016. La numirea sa în funcție Cioclea avea 42 de ani. În ultimii 20 de ani, şi-a făcut studiile şi a muncit în Franţa. Este economist, specializat în Pieţele Emergente, în special din Europa centrală şi de est, Rusia, CSI şi Turcia. Este expert în fuziuni şi achiziţii, reorganizări, gestionarea şi administrarea activelor, capital de risc, cercetări economice și pieţe de capital. Sergiu Cioclea deţine cetăţenie triplă şi vorbeşte fluent în engleză, rusă şi franceză. ZdG a scris despre averea din R. Moldova a lui Sergiu Cioclea și faptul că acesta a fost coleg de școală, timp de zece ani, cu fostul guvernator Dorin Drăguțanu.
Precizăm că Banca Națională a Moldovei a avut doi guvernatori. Este vorba despre Leonid Talmaci şi Dorin Drăguţanu. Ultimul a plecat din fruntea instituţiei în data de 21 septembrie, motivând presiuni politice, dar continuă să asigure interimatul până la desemnarea unui nou guvernator. ZdG a scris despre averea și afacerile lui Dorin Drăguţanu. Acesta, în anii cât a condus instituţia, a dus un trai de lux. Drăguțanu are casă şi maşină de milioane, iar una din firmele soţiei sale a obţinut doar în ultimul an şi jumătate contracte de peste 5 milioane de lei cu instituţii ale statului.