Încă trei luni fără controale de stat: „nu există precondiții de a pune în pericol viața și sănătatea populației”
Agenții economici ar putea fi scutiți de controale de stat pentru încă trei luni. Ministerul Economiei a pregătit o Hotărâre de Guvern cu privire la extinderea moratoriului asupra controlului de stat, intrat în vigoare la 1 aprilie 2016, și care expiră la sfârșitul lunii curente. Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, susține că în această perioadă „nu s-au înregistrat careva periclitări în funcționalitatea sistemului economic sau de apărare a drepturilor persoanei în stat”, dar și că nu există „precondiții de a pune în pericol viața și sănătatea populației, ordinea publică și acumularea veniturilor în bugetul public național”. Inițiativa urmează a fi supusă votului în ședița din 29 iunie a Executivului.
ZdG a scris acum o lună că, în pofida moratoriului, unele instituţii mai bat la uşile agenţilor economici pentru a le verifica activitatea, iar antreprenorii care încalcă brutal legea sunt, astfel, salvați de pedepse.
Octavian Calmîc afirmă că prin prelungirea moratoriului se încearcă menținerea condițiilor favorabile dezvoltării mediului de afaceri național, dar și că în primele luni de moratoriu nu au parvenit petiții privind lipsa controalelor din partea organelor abilitate cu funcții de control.
Legea privind moratoriul asupra controlului de stat, votată în martie de Parlament, a intrat în vigoare la 1 aprilie 2016. Aceasta prevede că, timp de 3 luni, până la 1 iulie 2016, mai multe instituţii ale statului, printre care Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) şi Serviciul Vamal (SV), abilitate cu funcţii de control, nu vor efectua nicio verificare a agenţilor economici din R. Moldova. Legea prevede câteva excepţii şi se referă la activitatea Băncii Naţionale, a Curţii de Conturi, a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare sau a organelor responsabile de gestionarea sistemului public de asigurări sociale. Totodată, în situaţii excepţionale, cu aprobarea Ministerului Economiei, instituţiile statului pot verifica o anumită entitate, dacă primesc aviz pozitiv şi îşi motivează argumentat solicitarea.
De la data intrării în vigoare a moratoriului și până în prezent ministerul a recepţionat 62 de demersuri din partea instituţiilor statului pentru eliberarea permiselor de efectuare a controalelor. Dintre acestea 42 au fost respinse,10 au fost acceptate, iar referitor la alte 10 au fost perfectate scrisori cu expunerea lipsei competenței pe marginea demersurilor adresate din partea organelor abilitate.
Majoritatea demersurilor au parvenit din partea Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Inspecția Financiară, Inspectoratul Ecologic de Stat, Inspecția de Stat în Construcții, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Compania Naționale de Asigurări în Medicină, Autoritatea administrativă „Agenția Națională Transport Auto”, Instituția Publică „Căpitănia Portului Giurgiuleşti”.
Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţiei Micului Business, afirma, referitor la instaurarea moratoriului, că verificările de stat îi afectează în special pe cei din businessul mic şi mijlociu şi că legea ar fi benefică dacă ar fi respectată sută la sută. „Controalele au fost şi rămân o plagă în domeniul afacerilor, fiindcă nu întotdeauna sunt făcute pe dreptate, aşa cum dictează actele normative. De asta se folosesc unii inspectori lipsiţi de scrupule. Şi Fisc-ul, şi cei care controlează calitatea, şi poliţiştii de sector. Ei întotdeauna au profitat de chestia asta. Eu consider că este o lege bună, dar, oricum, inspectorii noştri găsesc posibilităţi să se manifeste pentru a-şi completa bugetul. În primul rând, nu toţi oamenii de afaceri ştiu despre acest lucru (despre moratoriu, n.r.), mai ales în regiunile mai îndepărtate de capitală, unde informaţia nu vine aşa de repede. Oamenii aud, dar nu ştiu exact despre ce este vorba.”
La ședința din 15 iunie, Guvernul a aprobat unele ajustări şi modificări la cadrul normativ, în special la Legea nr. 131 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. Noile modificări prevăd reducerea esențială a numărului organelor cu funcţii de control. Astfel, din 33 de instituții de control existente în prezent, vor rămâne doar 11, precum şi 5 regulatori independenţi. Proiectul de lege urmează a fi examinat și adoptat de Parlament.