Cine este Vitalie Vrabie, noul șef al Vămilor. EX-ministru în guvernul PCRM și rudă cu actualul șef de la Transporturi
Prin ordinul Ministrului Finanţelor ,,Cu privire la numirea în funcţie”, Vitalie Vrabie a fost numit în funcţia de director general al Serviciului Vamal, începînd cu data de 18 martie 2016.
Noul şef al Serviciului Vamal a fost prezentat astăzi colectivului instituţiei de către Ministrul Finanţelor Octavian Armaşu. Ministrul Finanţelor l-a felicitat pe acesta cu învestirea sa în funcţie, i-a urat succese în activitate şi a menţionat că principalele sarcini care trebuie realizate sunt: asigurarea încasărilor la buget, modernizarea Serviciului Vamal şi implementarea Acordului de Asociere.
Vitalie Vrabie a condus, din iunie 2012 și până acum, Parcul Industrial „Tracom”. Despre acesta, ZdG a scris în aprilie 2015,în articolul Profitori de stat.
Vrabie este fost primar de Ungheni în 1999 — 2006, iar ulterior, în 2007-2009, ministru al Apărării în perioada PCRM. Atunci, Vrabie a fost implicat într-un scandal, după ce a primit un apartament de la stat, de peste 100 de m.p. El a plecat din Guvern în septembrie 2009, odată cu Cabinetul Greceanîi. Nu a stat însă departe de politică, revenind, peste un an, doar că nu în PCRM, ci în PDM. În ianuarie 2011, devine secretar general al PDM, iar peste 1,5 ani, în iunie 2012, se alege cu o nouă funcţie, cea de şef al ÎS „Tracom”, transformată, în iunie 2011, în parc industrial.
Conform declaraţiei sale cu privire la venituri şi proprietăţi pe 2013, Vrabie a avut un salariu care-l depăşeşte cu mult pe cel al tuturor muritorilor de rând: 32 mii de lei pe lună (387 mii de lei anual). Acesta deţine o casă de locuit individuală pe str. Nucului din Ungheni, dar şi două apartamente, ambele de peste 100 de m.p., un garaj, dar şi cinci terenuri, trei agricole şi două pentru construcţii. Totodată, şeful de la Tracom este fondatorul „Ghenmar-Plus” SRL, care deţine cafeneaua, „La Mama”, din Ungheni. Firma este înregistrată pe str. Ion Creangă, 4, adresă la care se află şi două dintre firmele deputatului PL, Iurie Chirinciuc, „Euromobila-Lux” SA şi „Euroatlant” SRL.
Oamenii din Ungheni ne-au informat că deja ex-şeful Tracom şi deputatul Chirinciuc ar fi veri. Vrabie a indicat în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietăţi faptul că soţia sa, Maria, este neangajată în câmpul muncii, dar a uitat (!) să indice faptul că aceasta este una din fondatoarele firmei „Servtehagro” SRL, cu 50%. Firma a fost fondată încă în 2000, când Vitalie Vrabie era primar de Ungheni, fondatori fiind soţia sa şi fratele, Iurie Vrabie, care deţine încă două SRL-uri, „Prog-Agroter” şi „Eurofruct”, având-o ca parteneră pe Tamara Chirinciuc, soţia deputatului Iurie Chirinciuc. Fratele lui Vitalie Vrabie este lider local în s. Costuleni şi unul din principalii promotori ai protestelor agricultorilor de anul trecut.
Firmele „cunoştinţelor mai vechi” la Tracom
În ultima perioadă, inclusiv într-o revistă mondenă, Vitalie Vrabie a apărut în ipostaza de salvator al Parcului Industrial, precizându-se că a reuşit să transforme fosta uzină de tractoare dintr-o instituţie plină de datorii, în una de succes, transformând-o într-o casă pentru vreo 30 de rezidenţi noi. Potrivit paginii electronice a Parcului Industrial, acesta are acum 33 de rezidenţi, o bună parte ajungând aici în perioada administrării de către Vrabie a întreprinderii de stat. Majoritatea rezidenţilor au reuşit deja să-şi cumpere sectoare din terenurile pe care activează.
Astfel, în septembrie 2013, în urma unui contract de vânzare/cumpărare, de un sector de teren în cadrul Parcului Industrial a beneficiat „Consfimgrup” SRL, care a reconstruit sediul Parlamentului R. Moldova şi care, înainte de organizarea licitaţiei, îl avea fondator pe Vladimir Baldovici, fost ministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului în Guvernul Greceanîi, adică fost coleg chiar cu Vitalie Vrabie, şeful Tracom. La început de 2015, rezident al Tracom a devenit firma „Calax & CO”, a lui Ion Timofti, om de afaceri din Ungheni. Coincidenţă sau nu, dar şi Timofti este o veche cunoştinţă a şefului Tracom, acesta fiind viceprimar de Ungheni pe când Vrabie era primar. Amintim aici că rezidenţii parcurilor industriale beneficiază de mai multe facilităţi, inclusiv fiscale. Totodată, ei au dreptul de privatizare a parcelelor de terenuri aflate în arendă la preţ normativ, mult sub preţul de piaţă.
Solicitat de ZdG în 2015, Vitalie Vrabie ne-a spus atunci că nu-şi aminteşte despre firma soţiei sale, precizând că, o fi uitat de ea. „Nu pot să vă zic. Nici nu mai ţin minte dacă a avut loc aşa ceva. Ar trebui să verific. Poate a fost o intenţie. Cu siguranţă, am uitat. Bine că mi-aţi amintit. Am să-l sun pe frate, să-l întreb”, ne-a spus şeful Tracom. „Nu am refuzat nimănui care au avut intenţia şi care au propus proiecte fezabile. Cei despre care vorbiţi nu au privatizat. Ei au cumpărat loturi, în cadrul unor licitaţii. Nu pot să le fac favoruri. Loturile au fost anunţate public, iar firmele au participat la licitaţie. O comisie de concurs, formată din reprezentanţi ai statului, le-a dat câştig. Faptul că dânşii s-au dovedit a fi cunoştinţe mai vechi de ale mele, cu care am activat anterior, e ok. Nu cred că e un impediment. Nu a fost competiţie neloială. A fost totul legal”, ne-a zis şeful Tracom.