Pentru cine au votat cetățenii din stânga Nistrului aduși organizat la secțiile de votare
După verificarea a 100% din procesele-verbale, în cele două circumscripții uninominale deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului doi candidați independenți înregistrează cele mai bune rezultate.
În circumscripția nr. 47 lider în competiție este candidatul independent Aldexandr Oleinic, cu 62,54% din voturi. În circumscripția nr. 48 pe primul loc se află candidatul independent, Viorel Melnic, cu 62,74% din sufragii.
Pe parcursul zilei de vot, au fost surprinși mii de alegători aduși organizat la secțiile deschise în circumscripțiile nr. 47 și nr. 48: Varnița (Anenii Noi), or. Anenii Noi, or. Căușeni, or. Ștefan-Vodă, s. Coșnița (Dubăsari), s. Doroțcaia (Dubăsari), or. Rezina, or. Șoldănești. În preajma secțiilor de votare și în incinta acestora s-au format cozi, iar oamenii au așteptat câteva ore pentru a vota. La urne au ieșit peste 37 de mii de cetățeni din regiunea transnistreană, număr de patru ori mai mare decât cel al alegătorilor din această regiune care au participat la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014.
- FOTO/ PSRM împarte pliante alegătorilor în fața secției de votare din Doroțcaia
- FOTO/ Alegători aduși organizat la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului
- VIDEO/ Vot organizat la Căușeni și Ștefan Vodă: alegătorii aduși cu zeci de microbuze și autobuze formează cozi la secțiile de votare
- FOTO/ VIDEO. Încă o secție de votare, „luată cu asalt” de cetățenii din regiunea transnistreană
- VIDEO/ Îmbrânceli și tensiune la o secție de votare din Varnița
- VIDEO/ Secțiile de votare din Chișinău, neîncăpătoare pentru alegătorii din stânga Nistrului
Circumscripția nr.47: Alexandr Oleinic, candidat independent
Alexandr Oleinic a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două legislaturi consecutive între 2001-2009, pe listele partidului Blocul electoral Moldova Democrată, iar ulterior, în perioada 2009-2011 a fost Ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor al Republicii Moldova. Din noiembrie 2012 este președintele Partidului Popular din R. Moldova, înregistrat în aprilie 2011.
În prezent, activează în calitate de președinte al Consiliului de administrare al concernului „Millenium Grup”. În ultimii doi ani, Lapicus declară că a obținut din funcția dată un salariu de 29 de mii de lei. Din înstrăinarea cotelor-părți dintr-un apartament, familia Lapicus a mai obținut un venit de 400 de mii de lei. Candidatul declară că are în posesie un teren de 106 ha în valoare de 976 de mii de lei și este proprietarul a cinci case de locuit, patru dintre care sunt dobândite prin donație. Familia sa deține și un apartament de 108 m2 cu o valoare de peste 700 de mii de lei, obținut la fel, prin donație, în 2018.
Oleinic mai are în proprietate și două autoturisme: un Mercedes fabricat în 2007, procurat în același an cu 300 de mii de lei și o Volga Gaz-21 din 1960, achiziționată în anul 2000 cu 100 de mii de lei.
Citiți și: Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.47
Circumscripția nr.48: Viorel Melnic, candidat independent
Viorel Melnic este conducătorul AO „Pentru Orhei”. În 2006, devine viceministru al Economiei, iar în anii 2008-2009, a fost şef al Serviciului Vamal al R. Moldova. Până în anul 2015 a făcut parte din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, condus pe atunci de Igor Dodon.
Fostul director al Serviciului Vamal a fost exclus din organele de conducere ale Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, după ce Igor Dodon a aflat despre implicarea lui Melnic în schemele frauduloase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. La începutul anului 2016 Melnic a fost numit în funcția de consilier pe principii obștești pentru probleme economice, al primarului Ilan Șor.
Potrivit portalului anticorupție.md, Melnic a fost președinte al Consiliului de Administrație al băncii Unibank. Numele lui a apărut şi în raportul companiei Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Melnic este vizat drept posibil complice la „Jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al consiliului de administrație al Unibank. El a declarat, însă, pentru Rise Moldova, că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”. Tot Rise Moldova relata în martie 2017 că, la începutul acestui an, Ilan Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Federația Rusă deținută de afaceriști originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum câțiva ani, Șor s-a asociat cu Viorel Melnic și cu fiica unui fost deputat kârgâz.
În informația prezentată la CEC, Viorel Melnic indică că activează în calitate de conferențiar universitar la Universitatea Agrară. Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017-2018, Melnic a obținut un salariu de peste 126 de mii de lei din salariul la Universitate. O altă sursă de venit au fost peste 2 milioane de lei – dividende obținute de la SRL „Activ Broker”, la care deține 100%. Melnic declară că are în proprietate două terenuri, un apartament de 92 m2 și un Mercedes fabricat în 2016, pe care l-a achiziționat în 2017 cu 590 de mii de lei. Melnic a trecut pe hârtie și pachetul de acţiuni deținute la Unibank, de 4,61%.
Citiți și: Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.48
Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza cine sunt candidații care au câștigat în circumscripțiile uninominale.