Deputații ruși îi cer lui Plahotniuc să rezilieze contractul cu Perviy Kanal
Deputații ruși îi cer lui Plahotniuc să rezilieze contractul cu Perviy Kanal. Deputații Dumei de Stat consideră că discriminarea mass-mediei rusești în R. Moldova este inadmisibilă, informează Parlamentskaya Gazeta. Decizia a fost luată astăzi, 24 ianuarie, ca răspuns la „Legea anti-propagandă” promulgată în R. Moldova, la începutul acestui an.
Potrivit șefului Comitetului pentru Afaceri CSI din cadrul Dumei de Stat,Leonid Kalashnikov, decizia este legată de lupta politică, care s-a înăsprit în R. Moldova.
Inițiatorul legii privind interzicerea programelor rusești este președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Vlad Plahotniuc, scrie Parlamentskaya Gazeta. Leonid Kalashnikov a declarat că Plahotniuc a semnat un contract cu Perviy Kanal și folosește conținutul rus de divertisment, care este foarte popular în R. Moldova, însă emisiunile informaționale sunt substituite. În declarația semnată astăzi, deputații îi solicită lui Plahotniuc, rezilierea contractului cu Perviy Kanal.
Comitetul Dumei de Stat pentru afaceri CSI consideră că deputații ar trebui să dea o evaluare personală acțiunilor lui Vlad Plahotniuc, care, potrivit lor, are cetățenie rusă și împotriva căruia Comitetul de investigație a deschis un caz pe „tentativă de omor.“
În rezoluția semnată astăzi, Duma de Stat invită ONU, Consiliul Europei și OSCE să evalueze încălcarea flagrantă a Declarației și a convențiilor privind drepturile omului. În același timp, potrivit deputaților, prin interdicția emisiunilor din F. Rusă, Rusia ar trebui la rândul său, să elaboreze un set de măsuri pentru ca populația din R. Moldova să aibă acces la programele rusești, spre exemplu prin satelit.
Din 12 ianuarie, odată cu publicarea „legii anti-propagandă” în Monitorul Oficial, posturile TV și radio din R. Moldova sunt obligate să elimine din grila lor de program toate emisiunile cu un conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. În cazul în care până la 12 februarie, radiodifuzorii nu se vor conforma noilor prevederi al Codului Audiovizualului, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) urmează să aplice sanțiuni graduale, de la amendă în valoare de 40 de mii de lei, până la retragerea licenței de activitate. În timp ce deputații democrați care au promovat proiectul susțin că acesta vine să răspundă recomandărilor structurilor europene de contracarare a propagandei și să transpună în practică constatările societății civile cu privire la pericolul manipulării și propagandei externe, experții de media afirmă că nicio țară europeană nu a adoptat restricții similare și că, de fapt, scopul guvernării este să-și promoveze imaginea de luptător împotriva propagandei externe, pentru a deplasa accentul de pe propaganda internă într-un an electoral.
Citiți și: „Pe cine avantajează „legea anti-propagandă” și cum va fi aplicată în practică. Experții media vs CCA”
Foto: basarabia.md