Cine e gata să devină agent rus în R. Moldova
Cinci diplomați ruși au fost calificați drept persona non grata în R. Moldova. Acest lucru a fost anunțat ieri, 29 mai. Guvernul, însă, nu dezvăluie motivele acestei decizii.
Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Ana Samson, a confirmat faptul că cinci diplomați ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău vor fi expulzați, dar a refuzat să ofere alte detalii: „Nu vă putem oferi alte detalii decât faptul că vor fi expulzați”.
Potrivit informației Interfax, printre diplomații expulzați figurează numele lui Alexandr Grudin.
Alexandr Grudin ar fi adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, căruia ex-deputatul Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, i-ar fi furnizat informații „de interes naţional” ce puteau fi utilizate „în dauna suveranității şi securității R. Moldova”. La 17 martie 2017, Bolboceanu a fost reţinut în flagrant de procurori şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) într-un dosar penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie, în timp ce îi transmitea lui Grudin informații. Agentul străin, însă, a fost lăsat liber, deoarece convențiile europene interzic aplicarea măsurilor de constrângere asupra ofițerilor sub acoperire atașați misiunilor diplomatice.
La două zile de la reţinerea fostului deputat, într-o conferinţă de presă, Procuratura Generală (PG) şi SIS au vorbit despre întâlniri clandestine sistematice între Bolboceanu şi Grudin, care, în ultima jumătate de an, aveau loc „o dată în lună”, despre remunerări financiare de mii de euro şi probe suficiente care ar demonstra vinovăţia ex-deputatului.
Întrebată dacă în lista diplomaților ruși, calificați drept persona non grata în Moldova, într-adevăr, figurează numele lui Alexandr Grudin, purtătoarea de cuvânt a MAEIE, Ana Samson, ne-a spus că nu ne poate oferi un răspuns.
Reacția președintelui R. Moldova, Igor Dodon, nu s-a lăsat așteptată, numind decizia Guvernului „un gest revoltător în raport cu partenerul nostru strategic Federatia Rusa”.
„Mă declar profund indignat de această ostilitate afișată a diplomației moldovenești și o condamn în mod categoric… Nu cred că își dă seama cu ce preț face acest lucru și în ce situație dificilă și riscantă poate pune țara și poporul. Au făcut un gest urât, care nu va trece fără consecințe negative”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de facebook.
De o altă părere este analistul politic Oazu Nantoi.
„Noi vedem acum niște politici ale Federației Ruse care contravin normelor fundamentale de drept internațional. Să nu uităm, de tentativele F. Ruse de a interveni în procesul electoral al alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Să nu uităm cum F. Rusă s-a comportat în cazul altor țări: aceleași alegeri în Franța, sau același Muntenegru, care, la 5 iunie, urmează să devină țară-membră a Alianței Nord-Atlantice.
Este evident că F. Rusă, într-o manieră foarte necivilizată, promovează politicile de soft-power, care depășesc orice limită în cazul R. Moldova. Cine nu este de acord cu mine, să-și aducă aminte cum a fost pusă Irina Vlah în funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze și cât de steril a fost, să zicem, asa-numitul referendum din 2 februarie 2014 a UTA Găgăuzia, unde era implicat și Dodon (la 2 februarie 2014, în UTA Găgăuzia s-a desfășurat referendumul, în urma cărui 98,9% dintre locuitorii Găgăuziei au declarat că susțin independența Găgăuziei în cazul în care R. Moldova și-ar pierde suveranitatea, iar 98,47% dintre ei își doresc ca R. Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Guvernul R. Moldova a declarat referendumul din Găgăuzia drept unul ilegal, n.r.). Dacă Irina Vlah și Igor Dodon, după acel referendum, ar fi fost deferiți justiției, poate, nu ar fi fost cazul să expulzăm diplomații ruși”, susține Oazu Nantoi.
„Problema este nu atât în diplomații ruși, problema este în lista celora care sunt gata să fie agentură rusă. Eu nu cunosc dedesubturile, dar acum este momentul când R. Moldova trebuie să treacă la ofensivă, în sensul să-și apere interesele, ținând cont, în special, de faptul că are un partener de nădejde care este Ucraina”, a adăugat analistul politic.