Alegeri europarlamentare 2019: Ce scrie presa internațională despre votul românilor
Scandalul votului diasporei române la alegerile europarlamentare 2019 și referendumul pe justiție nu avea cum să treacă neobservat în presa internațională, căreia nu i se întâmplă să vadă prea des în țări cu tradiție democratică sute de oameni stând la cozi imense și strigând „Vrem să votăm!”, scrie digi24.ro
Românii care trăiesc în străinătate au stat la cozi enorme la secțiile de vot din Europa, scrie BBC, care notează că Poliția din West Midlands a fost chemată la secția de vot din Birmingham din cauza mulțimii mari de oameni care se strânsese. BBC publică a publicat şi poză sugestivă și a notat că românii au primit câte trei buletine de vot, fiindcă se votează și pentru un referendum național, iar cererea de a fi prelungit programul de vot a fost refuzată de autoritățile naționale.
La rândul său, Euronews relatează despre votul românilor din diaspora și remarcă furia românilor care nu au reușit să voteze la Ambasada României la Haga. Ei au escaladat gardul Ambasadei strigând „Vrem să votăm” și „Hoții” și ca urmare a fost chemată poliția. Proteste similare au fost și la Bruxelles sau la Londra, unde mulți oameni au așteptat ore în șir pentru a vota atât la alegerile europarlamentare, cât și la referendumul pentru legi anticorupție, notează Euronews.
Postul de știri redă și câteva mărturii ale românilor frustrați din cauza așteptării, dar și a faptului că au fost nevoiți să plece din țară.
„Românii din străinătate și-au exprimat furia pentru așteptarea de la alegerile europarlamentare. Cozile uriașe de la ambasade și consulate i-au împiedicat să voteze”, transmite politico.eu. Rețelele de socializare s-au umplut de înregistrări video cu românii care așteaptă la cozi imense în orașe precum Birmingham, Amsterdam, Roma. Alegătorii s-au plâns că au stat chiar și șapte ore la Consulatul României de la Bruxelles, iar relatări similare au venit și de la Dublin, Geneva și Girona, notează Politico.
Bloomberg a remarcat că rezultatul de la alegerile europarlamentare din România este mai rău decât se aștepta PSD și pune presiune pe Liviu Dragnea – inclusiv din interiorul propriului partid – să demisioneze.
Reuters scrie că românii au respins în masă măsurile ce ar fi putut face mai dificilă combaterea corupției, ceea ce, alături de rezultatul de la europarlamentare, constituie o dublă lovitură dată PSD. Dublul scrutin era un test de popularitate pentru PSD, explică Reuters. Pe de altă parte, este menționat rezultatul meritoriu la noii alianței a opoziției, USR-PLUS, care a obținut 24 la sută din intențiile de vot. Cele două scrutine i-au mobilizat pe românii sătui de corupție. În plus, România are și alegeri prezidențiale anul acesta, iar Iohannis este creditat cu cele mai mari șanse.
Le Monde constată eșecul guvernului român în alegerile europarlamentare din 26 mai. PSD a pierdut peste 10 procente față de scrutinul anterior și pare să fie la egalitate cu rivalul său din opoziție, PNL. Cotidianul francez remarcă și surpriza pe care a produs-o Liviu Dragnea, „figură controversată a politicii românești”, care a anunțat că nu va candida la prezidențiale împotriva actualului șef al statului, deși lăsa să se înțeleagă asta de luni de zile.
O altă publicație franceză, Liberation, menționează, remarcând aceleași eșec al PSD, că de la venirea la puterea, în 2016, acest partid nu a încetat să-și intensifice retorica naționalistă și eurosceptică.
Citeşte şi :
- Cum s-a votat în diasporă la europarlamentare: PSD nu a atins pragul
- Rezultatele parțiale ale alegerilor parlamamentare în România: PNL pe primul loc
- Câți cetățeni români din R. Moldova au votat la alegerile europarlamentare
- VIDEO/ Iohannis: „Dragi români, sunteţi fantastici! Guvernarea PSD trebuie să dispară în urma acestui rezultat”
- România: Primele chemări la proteste. „Cozile enorme nu sunt vina noastră”
- VIDEO/ Un regizor din România i-a întrebat pe basarabenii cu cetățenie română de ce votează. Ce i-au răspuns
Foto: politico.eu