Nr. 17 (18 noiembrie 2004)

 Investigatii

Nada electorala de la Curchi
Din cauza ca fondurile colectate pentru renovarea manastirii de barbati din satul Curchi, raionul Orhei, nu ajung la destinatie, imobilul, de o valoare istorica incontestabila, se risipeste. In acelasi timp, parintele Ioan Vulpe, blagocinul de Orhei, isi inalta un castel de toata frumusetea in imediata apropiere a Judecatoriei sec. Orhei. Continuare 

Intuneric si otrava
De la 1 noiembrie curent, Centrala Electrica de la Cuciurgan, cea mai mare statie de producere a energiei electrice din fosta URSS si din Europa, a sistat livrarile de curent catre R. Moldova, care cumpara de la Cuciurgan circa 70 la suta din necesitatile sale de curent. Continuare 

Intuneric si otrava

De la 1 noiembrie curent, Centrala Electrica de la Cuciurgan, cea mai mare statie de producere a energiei electrice din fosta URSS si din Europa, a sistat livrarile de curent catre R. Moldova, care cumpara de la Cuciurgan circa 70 la suta din necesitatile sale de curent. Lunar, Chisinaul platea cate 5 milioane dolari, contractul de livrare fiind valabil pana in august 2006.

Constructia CE de la Cuciurgan la mijlocul anilor 60 a fost o adevarata campanie publicitara comsomolista. Dupa ce tinerii constructori moldoveni, la brat cu comsomolisti din sanul altor popoare sovietice, au dat in exploatare cea mai mare centrala electrica din URSS, comitetul central al partidului comunist din RSSM a conferit colectivului de munca distinctia "50 ani ai Revolutiei din Octombrie".

Peste 27 de ani, de ziua revolutiei din octombrie, fostii constructori ai centralei sunt batrani si stau pe intuneric in satele Moldovei, deoarece la 1 noiembrie, Centrala de la Cuciurgan si–a sistat livrarile catre Moldova.

Asta pentru ca la inceputul anului 2004, marea constructie comsomolista a tineretului moldovenesc a devenit, prin concurs de privatizare anuntat de autoritatile nelegitime de la Tiraspol, intreprindere mixta ruso–belgiana, necunoscuta in Belgia si foarte putin cunoscuta in Rusia.

La momentul privatizarii, presa din Federatia Rusa a titrat faptul ca "cea mai de pret valoare economica a republicii, constructia comsomolista a secolului trecut, centrala electrica moldoveneasca a fost privatizata de "belgieni vorbitori de limba rusa". Noul director general al Centralei, Iuri Lesi, a declarat, la 26 septembrie curent, cu ocazia jubileului de 40 de ani al intreprinderii, ca aceasta "ramane cea mai mare centrala termoelectrica in Europa si spatiul postsovietic".

Cine este, totusi, invingatorul in batalia de privatizare a acestui colos de care depinde lumina in R. Moldova? La acelasi concurs au participat cu oferta comuna cerberii energetici ai Federatiei Ruse, "Gazprom" si "RAO EAS", dar in ziua licitatiei, dupa 6 ore de discutii, votul majoritar a fost oferit intreprinderii ruso–belgiene "Saint Guidon Invest". Cataloagele intreprinderilor belgiene nu contin nici o firma ruso–belgiana cu aceasta denumire, iar intreprinderea "Saint Guidon" inseamna o retea de magazine si ateliere de vestimentatie si articole de voiaj.

In schimb, gasim intreprinderea "Saint Guidon Invest" in registrul firmelor mixte inregistrate in Federatia Rusa. Potrivit acestuia, activitatea statutara a firmei mentionate prevede "transportul produselor chimice si petroliere", are adresa juridica in reg. Tiumen, oraselul Moscovskii, str Tentralnaia 24, iar persoana responsabila este Murad Amintaev. Totodata, registrul rusesc mai prezinta o adresa din Belgia: Zottegem, str.Bruggenhoek 2, persoana de contact – Daniel Goldenberg. Am rasfoit catalogul telefonic al Belgiei, dar pe adresa indicata mai sus nu exista nici un Daniel Goldenberg si nici o intreprindere cu denumirea "Saint Guidon Invest". Cu toate acestea, Daniel Goldenberg exista cu adevarat in Transnistria, el fiind acum presedinte al Consiliului de directori ai Centralei Electrice de la Cuciurgan sau Centrala Electrica Moldoveneasca, cum e numita de "investitorii belgieni de etnie rusa".

Atat Daniel Goldenberg, cat si Victor Lesi, directorul intreprinderii, s–au lansat in promisiuni, inainte de privatizare si pana la sfarsitul lunii octombrie, ca prin actul de cumparare a acestei intreprinderi vor fi respectate contractele deja incheiate si alte obligatii valabile ale producatorului de energie electrica.

Chiar de ziua Centralei, la 26 septembrie 2004, directorul acesteia a declarat solemn ca investitorul "va respecta istoria intreprinderii, traditiile colectivului si va contribui la stabilizarea situatiei energetice in zona".

Si presa de pe ambele maluri ale Nistrului a scris cu ocazia acestei sarbatori ca "o prioritate a investitorului este securitatea energetica in zona, iar chestiunea energetica e in afara politicii, de aceea sunt excluse actiuni de limitare a livrarilor si, mai ales, deconectarile". Potrivit presei, firma belgiano–rusa s–a si adresat Guvernului Republicii Moldova cu rugamintea de a legaliza rezultatele acestei licitatii.

Amintim ca Chisinaul a emis mai multe declaratii despre ilegalitatea privatizarilor pe malul stang al Nistrului, Guvernul promitand inca in luna martie ca pe parcursul unei luni de zile va elabora procedura de privatizare a intreprinderilor din Transnistria. Solicitat de Ziarul de Garda sa comenteze aceasta procedura, Vitalie Mandra, seful Directiei privatizare si investitii de la Departamentul Privatizarii, ne–a raspuns "Nu stiu, ce eu sunt arhiva, vorbiti cu biroul de presa". Biroul de presa ne–a readresat la Directia integrare europeana, care nu a dorit nici ea sa faca vreun comentariu pentru presa.

Intre timp, Victor Balala, unul dintre inaltii demnitari transnistreni, a facut lumina, sustinand urmatoarele: "Declaratia Chisinaului precum ca nu ofera garantii investitorilor straini pentru privatizarea intreprinderilor pe teritoriul Transnistriei, e egala cu aceea ca nu ar garanta privatizarile pe teritoriul Ucrainei sau SUA". Astfel, doar in anul trecut regimul transnuistrean a vandut nestingherit 14 intreprinderi, pentru care investitorii au platit peste 11 miliarde dolari.

Incurajati de maniera increzuta a autoritatilor transnistrene, proprietarii Centralei Moldovenesti au inceput, chiar din momentul privatizarii, sa informeze Chisinaul despre intentia de majorare a preturilor si posibilitati de sistare a livrarilor de curent. Amintim ca distribuitorul energiei electrice procurate de la Cuciurgan este Grupul spaniol Union Fenosa (UF), care primeste de la centrala circa 70 la suta din energia pe care o distribuie consumatorilor din dreapta Nistrului. Aceasta se face in baza unui contract semnat de conducerea UF si Centrala Moldoveneasca in 2001, pentru o perioada de 5 ani, deci, contractul mai e valabil pana in august 2006, incluzand si pretul stabilit in acelasi contract. Potrivit lui Vasile Gribincea, reprezentant UF, grupul spaniol a platit, in medie, colosului energetic de la Cuciurgan cate 5 milioane dolari lunar, fara sa acumuleze datorii. Cu toate acestea, investitorul ruso–belgian a decis sa majoreze cu cel putin 40 la suta preturile pentru consumatorii moldoveni, pretul unui "nou" kWh ajungand la circa 38 de centi, in timp ce localitatilor din stanga Nistrului aceeasi centrala le ofera curent la pretul de 18 centi pentru un kWh.

Iuri Lesi a mai declarat presei ca "potrivit acordului dintre "Saint Guidon Invest" si administratia din Transnistria, noul proprietar al centralei nu are dreptul sa ia decizii asupra problemelor strategice si vitale ale intreprinderii, fara a consulta autoritatile transnistrene, iar problema tarifelor ramane una dintre prioritatile administratiei locale". Mentionam ca Moldova ramane principalul cumparator al energiei electrice de la Cuciurgan si, deci, principala sursa de venit a investitorilor. Cu toate acestea, in urma solicitarilor de majorare a preturilor si a sistarii, la 1 noiembrie, a livrarilor de energie, zeci de localitati ale Republicii Moldova au ramas cufundate in bezna, iar multe institutii medicale si scolare au ramas fara lumina si incalzire. "Administratia UF nu considera oportuna majorarea preturilor, deoarece aceasta va afecta consumatorii", ne–a declarat Vasile Gribincea, adaugand ca din momentul sistarilor au fost initiate negocieri cu producatorul de energie, acestea nefiind inca finalizate. Totodata, Agentia Nationala pentru Reglementari in Energetica a declarat ca poate fi pedepsit doar distribuitorul, adica Union Fenosa, deoarece producatorul de energie electrica, Centrala de la Cuciurgan, este un agent economic ilegal, neinregistrat pe teritoriul R. Moldova.

Intre timp, tot mai multe voci din stanga Nistrului prezinta fapte dubioase care au loc la aceasta centrala electrica. Deoarece firma "Saint Guidon Invest" a fost inregistrata pe teritoriul Federatiei Ruse ca transportator de produse chimice, se presupune ca sute de tone de deseuri chimice sunt incinerate la aceasta centrala, otravind pentru decenii cerul de–asupra Cuciurganului si a intregii Moldove.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com