Pedeapsa cu avansare in Justitie
In unele cabinete ale ministrilor din R. Moldova sunt angajati functionari care ar putea cadea sub incidenta Codului de Procedura Penala al R. Moldova. Unul dintre acestia e consultantul superior al ministrului Justitiei, Oleg Morcov, fost angajat al politiei. Mai multe persoane reclama comportamentul abuziv al functionarului public, in special pe cand acesta era politist.
«Alo,
sunt Oleg Morcov»
In articolul «Atentie la tendere! Pericol de arest», publicat in Ziarul de Garda la 20 decembrie 2007, in care se vorbeste despre retinerea de catre CCCEC a cetateanului Valeriu Burghelea, mama lui Burghelea, Silvia Iftodi, nea vorbit despre un sunet de telefon, facut de catre consultantul superior ai ministrului Justitiei, Oleg Morcov. Acesta, explicand ca e functionar al Ministerului Justitiei, a incercat sa o intimideze. «Alo, sunt Oleg Morcov, de la Ministerul Justitiei», sa prezentat atunci consultantul ministrului Parlog, continuand sai dea de inteles ca ar putea influenta dosarul fiului ei. «Sunteti ruda cu Victoria Iftodi?», a incercat Morcov sa se asigure ca Silvia Iftodi nu ar fi ruda cu exministrul Justitiei, Victoria Iftodi.
Totodata, Silvia Iftodi ne spune ca fiul ei nu ar avea nimic in comun cu Ministerul Justitiei. Ea nu intelege de ce functionarii de la aceasta institutie ar deranjao cu telefoane si sar implica in dosarul fiului sau. Mai degraba, ea vede aceasta intimidare de catre Morcov ca pe o «rugaminte» personala a celor care ar fi comandat, de la distanta, dosarul fiului sau
«Pantera» aplica tortura
Numele lui Oleg Morcov mai poate fi intalnit si intro decizie din 21 iunie 2007 a Curtii de Apel Chisinau. Potrivit acestui act, la 23 noiembrie 2000, in jurul orei 18.00, Tudor Ciorap ar fi fost retinut de catre mai multi colaboratori ai politiei printre care si Oleg Morcov. «Fiind inarmati, lau maltratat, cauzandui lovituri corporale cu automatul, torturandul, astfel ia fost spart capul, iar ca rezultat al loviturilor sa deschis rana postoperatorie la ficat
» Potrivit aceluiasi act, circumstantele expuse au fost surprinse de catre o camera de luat vederi, dar caseta ce continea inregistrarile, precum si registrele medicale unde au fost inregistrate leziunile corporale au disparut din dosarul penal
Cu toate ca Ciorap a adresat mai multe apeluri organelor de drept, Procuratura Generala a refuzat sa porneasca un dosar penal pe marginea «aplicarii torturii, fortei psihice si fizice, la care acesta a fost supus prin actiunile ilicite ale organelor de urmarire penala», citam din decizia Curtii de Apel Chisinau. Detinutul mai spune ca, astfel, a fost lipsit de singurul «remediu efectiv pentru demonstrarea aplicarii torturii, maltratarii si atragerea la raspundere penala a persoanelor angajate in organele de stat».
Tot Ciorap ne vorbeste despre Morcov ca despre un protector al colaboratorilor Detasamentului cu Destinatie Speciala «Pantera». Potrivit Procuraturii Militare, la 28 octombrie 2006, in conformitate cu planul actiunilor de consolidare a securitatii in penitenciare, «Pantera» ar fi efectuat o perchezitie, mai multi condamnati fiind torturati si maltratati prin actiuni violente.
Un alt detinut, implicat in sustragerea unui autocamion, marturiseste intrun proces verbal, semnat de catre capitanul de politie, V. Marinciuc, care facea parte dintrun grup de ancheta si operativ de investigatii, alaturi de Oleg Morcov, maior de politie, pe atunci inspector al Directiei Generale de Politie, ca a fost legat cu picioarele in sus si mainile in jos, a fost descaltat, ia fost imbracata o masca de culoare verde pe fata, a fost batut la talpi cu un baston din cauciuc, iar apoi a fost lovit cu pumnul la ureche
Acest lant de tortura, care a durat vreo 40 de minute pentru ca detinutul sa recunoasca ca ar fi implicat in sustragerea unui autocamion, se incheie cu urmatoarea marturisire: «Cei care mau torturat, au incercat sa introduca in mine bastonul cu care ma lovise
»
Oleg Morcov actioneaza in conformitate cu «buchia legii»
Contactat de Ziarul de Garda, consultantul superior in cabinetul ministrului Justitiei, Vitalie Parlog, Oleg Morcov a refuzat sa se intalneasca cu noi, motivand ca nu ar avea «temei pentru discutii» cu reprezentantii massmedia. Intrebat la telefon daca a exercitat careva presiuni in cazul anumitor dosare, Morcov a infirmat acest fapt. Solicitat sa ne spuna ce stie despre Tudor Ciorap, Morcov a recunoscut ca il cunoaste, doar ca prin intermediul numeroaselor scrisori si petitii, trimise de catre acest condamnat la Ministerul Justitiei. Totodata, Morcov nea mai spus ca va actiona in baza «buchiei legii» si va intenta un dosar de calomnie impotriva lui Tudor Ciorap, dar nu ar dori ca presa sa se implice in acest caz.
Si cazul lui Valeriu Burghelea ii este cunoscut lui Morcov. Potrivit acestuia, Burghelea ar fi adus careva prejudicii Ministerului Justitiei. Chiar daca Silvia Iftodi spune ca a fost intimidata de catre Morcov, prezentanduse ca un om cu o functie importanta in cadrul Ministerului Justitiei, Morcov nu a confirmat ca ar fi telefonat rudelor banuitului sau insusi lui Burghelea, desi datele serviciilor de telefonie mobila ar putea infirma depozitiile functionarului.
Oleg Morcov a fost angajat in cadrul Ministerului Justitiei in aprilie 2007. Potrivit acestuia, el a fost transferat aici din cadrul MAI. Intrebat daca este prieten cu ministrul Parlog, Morcov a preferat sa raspunda printro alta intrebare: «Sunteti prietena cu seful dvs.?» De asemenea, Morcov a refuzat sa ne spuna daca a participat sau nu la un concurs atunci cand a fost angajat in aceasta functie.
Solicitat sa ne spuna cum a ajuns Oleg Morcov in functia de consultant superior al ministrului Justitiei, Eduard Raducanu, seful Sectiei Resurse Umane, nea intrebat care ar fi scopul subiectului pe care intentionam sa il publicam. Totodata, el nea sugerat ca Oleg Morcov nu ar fi tocmai cea mai importanta persoana care ar prezenta interes pentru presa si ca sunt mult mai multe persoane importante care ar merita atentie. Eduard Raducanu, insa, nu nea raspuns la intrebarea noastra, privind angajarea lui Morcov.
Pedeapsa
cu inchisoare
«Indiferent de functie, in cazul unui simplu colaborator sau a unui angajat cu functie de raspundere, implicat in actiuni de tratament inuman, cazuri de coruptie sau care a facut exces de putere, este luata o singura hotarare: concedierea», a prezentat pozitia MAI viceministrul Valentin Zubic. «Incercam sa excludem aceste metode inumane si degradante de obtinere a probelor», a mai adaugat acesta.
Potrivit expertului in probleme de drept, Alexandru Tanase, un functionar de stat care isi asuma rolul sa intimideze cetatenii ar cadea sub incidenta art. 328 al Codului de Procedura Penala al R. Moldova, pentru exces de putere si depasire a atributiilor de serviciu.
Totodata, in ceea ce priveste aplicarea torturii, potrivit art. 309 al Codului de Procedura Penala, «provocarea intentionata a unei dureri sau suferinte puternice cu un anumit scop se va pedepsi cu inchisoare de la 2 la 5 ani, in timp ce organizarea si instigarea actiunilor de tortura, cu inchisoare de la 3 la 8 ani si cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de pana la 5 ani».
Anastasia NANI