Nr. 14 (28 octombrie 2004)

 Social

Autocare cu marfa retinute de MAI
Trei autobuze, care transportau pasageri cu marfa de la kilometrul 7, orasul Odesa, au fost retinute in dimineata zilei de 25 octombrie de Brigada de Politie cu Destinatie Speciala "Fulger" din cadrul MAI. Continuare 

Cantina cu nebunii
Cantina Armatei Nationale a devenit un fel de crasma pentru viitorii ofiteri ai statului R. Moldova. Continuare 

Grupul Union Fenosa incomod puterii
Ostilitatile din partea statului in raport cu Grupul Union Fenosa in Moldova au creat o atmosfera tensionata in jurul activitatii acestuia. Incercarile de a elimina intreprinderea de pe piata energetica locala continua. Continuare 

Batranete ajutate de batrani
In ultimul timp, la Orhei, poti intalni tot mai putine persoane care scotocesc prin gunoisti sau cersesc prin oras. Cersesc doar la gara, dar si acolo sunt, in special, persoane tinere. Continuare 

Azil la Londra pentru moldoveni
In fiecare an, in Marea Britanie sunt transportati ilegal circa 1500 de copii si femei pentru exploatare sexuala, iar Moldova detine primul loc la numarul de victime, fiind urmata de Albania si Tailanda. Continuare 

Batranete ajutate de batrani

In ultimul timp, la Orhei, poti intalni tot mai putine persoane care scotocesc prin gunoisti sau cersesc prin oras. Cersesc doar la gara, dar si acolo sunt, in special, persoane tinere. Explicatia acestui rar fenomen am aflat–o la dl Petru Bunacale, profesor–pensionar, presedintele uneia din cele doua asociatii de veterani si pensionari din Orhei.

— Situatia era nu doar jenanta, dar si umilitoare pentru toti cei care am muncit odata

sporind bunastarea unei tari ce, ajungand ea insasi la cosul de gunoi, a incercat sa ne traga dupa ea. Am organizat atunci miscarea de voluntariat pentru a–i ajuta pe acesti oameni sa–si traiasca modest, dar cu demnitate batranetile, – mi–a spus profesorul pensionar.

Dl Bunacale a reusit sa convinga 22 de pensionari din oras, mai sanatosi si mai in putere, sa–i tuteleze cei mai necajiti oameni. In scurt timp, numarul celor tutelati a crescut de la 16 la 200 de persoane. Toti sunt batrani solitari. Voluntarii, Eleonora Bogus, Vasile Botoroga, Petru Schidu, Grigore Bogus si altii trec pe la casele celor care au mai multa nevoie de ajutor, le duc pachete cu produse alimentare si hrana calda. De obicei, batranii ajutorati sunt chiar vecinii voluntarilor. Asa reactionam mai usor in caz de nevoie, ne explica profesorul–pensionar care poarta de grija unui batran solitar, ajuns la limita disperarii. Vasile Botoroga, din putinul pe care–l avea, a organizat funeraliile unui batran ramas singur.

Miscarea de voluntariat initiata de asociatia condusa de profesorul Petru Bunacale si–a extins activitatea si in localitatile rurale. In 11 sate din raionul Orhei sunt deschise astfel de centre de voluntari. In plus, un jurist ofera veteranilor consultatii juridice fara plata. Tot el reprezinta in judecata interesele unor batrani solitari. In prezent, in instanta se afla pe rol opt procese civile privind retrocedarea averii deportatilor.

Periodic, prin intermediul d–lui dr. Felix Lihtgoltz, medic din Orhei stabilit in Germania, sunt aduse loturi de ajutor umanitar, in special ochelari, iar prin intermediul Asociatiei "Respiratia a doua", cu sediul la Balti, batranii din Orhei au posibilitate sa procure medicamente la jumatate de pret.

Petru Bunacale spune ca in activitatea sa nu face diferenta intre pensionarii de diferite nationalitati, desi initial asociatia intrunea veterani de razboi ai Armatei Romane, fosti deportati, alte persoane carora regimul sovietic le–a adus pierderi grele. Saracia loveste in toti batranii, indiferent de limba si religia lor, aceasta a inteles–o mai multa lume de la noi.

Actuala putere mizeaza si in aceasta campanie electorala tot pe pensionari carora, chipurile, le plateste pensii la timp. In schimbul catorva zeci de lei, puterea spera sa cumpere loialitatea batranilor, sa–i tina departe de a analiza realitatea si a se implica in actiuni politice impotriva lor. Dl Bunacale povesteste cum, recent, in toiul protestelor jurnalistilor de la "Teleradio–Moldova", a fost invitat la radioul national pentru a participa la o emisiune. Solicitat sa povesteasca despre activitatea voluntarilor sai, si–a inceput discursul cu date despre pensiile mici si umilitoare pentru oamenii in varsta. Atunci moderatoarea, cu lacrimi in ochi, l–a rugat sa nu abordeze probleme politice, deoarece ar putea fi disponibilizata.

"Interviul asa si nu a mai avut loc. M–am intors acasa mai trist decat plecasem, deoarece acest caz m–a convins ca, daca noi nu ne vom ajuta pe noi insine, apoi nu avem ce astepta de la putere. Guvernantii nu au nevoie de noi, dar de voturile noastre", spune cu tristete profesorul Bunacale.

Ion Cernei


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com